غلجایی

فرهنگ فارسی

( طایفه غلجایی ) طایفه ای از نژاد ایرانی ساکن افغانستان که در وخان و بدخشان سکونت دارند و بزبانهای ایرانی - که با فارسی اختلافی دارد - تکلم کنند ( دائره المعارف اسلام . طبع اول فرانسه ج ۱ ص ۱۵۷ ستون ۲ [ افغانستان ] ) . امروز عده آنان بالغ بر ۱٠٠٠٠٠ خانوار است . در زمان پادشاهان صفوی دو طایفه در افغانستان اهمیت داشتند ابدالیان در حوالی شهر هرات غلجاییان که در اطراف قندهار تا حوالی مرز بلوچستان میزیسته اند . طایفه دوم یعنی غلجایی در اوایل سلطنت شاه سلطان حسین ببعض قبایل اطراف دست اندازی کردند و پادشاه صفوی گرگین خان گرجی را حاکم قندهار کرد تا آرامش بر قرار سازد . وی پس از ایجاد آرامش در سختگیری و استبداد زیاده روی نمود . مردم قندهار هر قدر بدربار اصفهان شکایت کردند اثری نبخشید . عاقبت گرگین خان میرویس را که از روسای طایفه غلجایی بود و او را مسبب شکایات مردم میدانست دستگیر و باصفهان تبعید کرد . بعدها میرویس بحکومت مستقل افغانستان رسید و پس از او محمود افغان بایران تاخت و سلسله صفویه رامنقرض را منقرض ساخت .

دانشنامه آزاد فارسی

غَلْجایی
(یا: غَلْجی؛ غَلزایی؛ غَلزه ای، در زبان پشتو به معنی دزدزاده) قبیلۀ بزرگ افغان، از گروه افاغنۀ متی، مرکب از دو شاخۀ اصلی به نام های توران و برهان. شاخۀ بزرگ تر، یعنی توران، مشتمل بر دو طایفۀ هوتکی و توخی و شاخۀ برهان متشکل از شش طایفه به نام های اندر، ترکی، خروتی، سلیمان خیل، سهاک و علی خیل. در گذشته سلطنت با خوانین هوتکی بود و صدارت در اختیار امیران توخی قرار داشت. درۀ رودخانۀ کابل تا جلال آباد، حد شرقی سرزمین غلجاییان و اراضی متعلق به ابدالیان قندهار، حد غربی سرزمین آنان است. طول این سرزمین نزدیک ۳۰۰ کیلومتر و عرض آن در حدود ۱۴۰ کیلومتر است. شورش میرویس افغان برضد دولت صفوی، منجر به تشکیل دولت افاغنه در ایران شد. پسرش محمود افغان غلجایی در ۱۱۳۵ق شهر اصفهان را تصرف کرد و سلسلۀ صفویه را برانداخت. حکومت غلجاییان پس از شکست اشرف افغان از نادر و فرار او از ایران در ۱۱۴۲ق منقرض شد و تا چند سال دیگر فقط به منطقۀ قندهار محدود بود. میرحسین غلجایی برادر محمود افغان و حاکم قندهار در ۱۱۵۰ق، مغلوب قوای نادرشاه شد و در اسارت به قتل رسید. آزادخان هوتکی، از سرداران نادر پس از قتل نادر، مدعی سلطنت ایران شد و سال ها بر قسمت هایی از غرب ایران حکومت کرد و بسیاری از خوانین بزرگ آن نواحی نظیر فتحعلی خان ارشلو، کاظم خان قراجه داغی، شهبازخان دنبلی و تعدادی دیگر از بزرگان ترک و کرد در اطاعت او درآمدند. آزادخان سرانجام مغلوب کریم خان زند شد و تا پایان عمر با دربار او همراه بود. فرزندش احمدخان نیز از فرماندهان قوای زندیه بود. غلجاییان افغانستان در ۱۳۰۳ق برضد دولت امیر عبدالرحمان خان، پادشاه افغانستان، شوریدند و پس از یک سال جنگ و گریز مغلوب قوای دولتی شدند.

پیشنهاد کاربران

من افتخار میکنم ک قلجایی هستم
غلجی، غلزایی، یا غلجایی نام گروهی افغان ها از قبایل پشتون در افغانستان و پاکستان است ( ویکیپدیا )
کثیف ترین و مردارترین انسانها را در خود دارد
سلام قوم پرستی هیچ افتخاری ندارد قوم و فامیل فقط برای شناختن همدیگر است انسان تا موقعی که انسانیت کند باعث افتخار است وگرنه کسانی که قوم و طایفه پرستی میکنندباعث جنگها و درگیری های بی مورد میشوند وانان
...
[مشاهده متن کامل]
انسانهای کم خرد و نادان ودر نتیجه ملعون یا لعنت شدگان هستند خداوند همه مارا هدایت وبه راه راست هدایت کند . الهی امین 🖐

ایل شاهان بی ادعا
غلجایی بهترین قوم دنیا برای من

بپرس