غلامحسین مصدق

دانشنامه عمومی

غلامحسین مصدق ( ۱۲۸۵ – ۸ مرداد ۱۳۶۹ ) پزشک، استاد دانشگاه و پسر محمد مصدق بود.
غلامحسین مصدق در سال ۱۲۸۵ خورشیدی در تهران به دنیا آمد. وی در مدرسه سن لویی تهران زبان فرانسه را تکمیل کرد و در سال ۱۳۰۱ برای ادامه تحصیلات متوسطه عازم اروپا شده و در شهر لیون فرانسه اقامت گزید. سپس در دانشکده پزشکی دانشگاه لوزان سوییس به تحصیل علم طب پرداخت و تخصصش را در رشته جراحی زنان گرفت. او بعد از خاتمه تحصیل و مراجعت به وطن، به خدمت وظیفه عمومی رفت و پس از آن در سال ۱۳۱۴ شمسی در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران با سمت استادیِ کرسی امراض زنان به فعالیت پرداخت. [ ۱] غلامحسین مصدق همزمان در بیمارستان نجمیه که وقف مادربزرگش، خانم نجم السلطنه بود[ ۲] هم به مداوای بیماران پرداخت.
غلامحسین مصدق در سال ۱۳۱۹ با یاری و کمک ابوالقاسم نفیسی و صدیقه دولت آبادی و منصوره متین دفتری و عده ای دیگر اقدام به تأسیس سازمانی به نام انجمن حمایت مادران و نوزادان نمود. [ ۳]
تیرماه ۱۳۱۹ خورشیدی، در جریان دستگیری و تبعید محمد مصدق به بیرجند، غلامحسین مصدق توسط ارنست پرون از ولیعهد ( محمدرضا پهلوی ) برای پدرش طلب شفاعت کرد که منجر به انتقال محمد مصدق به ملک او در احمدآباد ساوجبلاغ گردید.
وی در جریان نخست وزیری محمد مصدق، به عنوان پزشک همراه پدرش در مسافرت های خارجی او به لاهه، نیویورک و قاهره بود و بعد از کودتای مرداد ۱۳۳۲ او نیز گرفتار حبس و تبعید شد. بعد از آزادی و مراجعت به تهران، از معدود اشخاصی بود که حق ملاقات با دکتر مصدق در احمدآباد را داشت. [ ۴] او از نخستین کسانی بود که متوجه بیماری جدی پدرش در واپسین سال حیات او شد بایگانی شده در ۹ ژوئن ۲۰۲۰ توسط Wayback Machine.
متعاقب سقوط حکومت پهلوی، در سال های اولیهٔ دههٔ شصت خورشیدی، غلامحسین مصدق امکان چاپ خاطرات پدرش دکتر محمد مصدق[ ۵] را فراهم ساخت. خاطرات خود وی ( غلامحسین مصدق ) نیز قبل از درگذشتش در سال ۱۳۶۹ در تهران به چاپ رسید. [ ۶] این اثر با نثری ساده به شرح زندگانی غلامحسین مصدق و بازگویی مشاهدات وی از دوران صدارت پدرش می پردازد. از غلامحسین مصدق خاطراتی نیز در مجله آینده و واحد تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد به چاپ رسیده است. [ ۷] [ ۸]
غلامحسین مصدق مدت چهارده سال عضو کمیته اجرایی فدراسیون بین المللی زنان و مامایی ( FIGO ) , [ ۹] که مرکز آن در ژنو است، بود و همچنین هشت سال عضویت در هیئت مؤسس انجمن باروری و نازایی بین المللی ( IFFS ) [ ۱۰] را به عهده داشت. بخشی از تألیفات علمی او مقالاتی است که در مجله پزشکی درمان در سال های ۱۳۱۵ و ۱۳۱۶ خورشیدی نگاشته است.
عکس غلامحسین مصدقعکس غلامحسین مصدق
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس