غلام گردش

/qolAmgardeS/

معنی انگلیسی:
corridor

لغت نامه دهخدا

غلام گردش. [ غ ُ گ َ دِ ] ( اِ مرکب ) دیواری باشد حائل میان حرم سرا و دیوانخانه و در رباطات ولایات پیش حجره ها برآرند. ( آنندراج ) ( بهار عجم ). راهرو. کریدور .اطاقی که میان دو اطاق واقع شود و به هر دو آنها راه داشته باشد. ایوان دور عمارت. ( فرهنگ نظام ). راهرواطراف بنائی بزرگ. در تداول مردم بروجرد: یک چلو دوخورش ، ساختمانش دو اطاق و یک غلام گردش :
از گردش سپهر غلام تو اختر است
جایت غلام گردش آن طاق اخضر است.
امیرخسرو ( از بهار عجم ) ( آنندراج ).
کیوان غلام بارگه کبریای تست
گردون غلام گردش دولت سرای تست.
محمدسعید اشرف ( از بهار عجم ) ( آنندراج ).

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - اطاقی که میان دو اطاق دیگر واقع باشد و بهر دو راه داشته باشد ۲ - ایوان ودر عمارت ۳ - دیواریست حایل حرمسرا و دیوانخانه .

فرهنگ معین

( ~ . گَ دِ ) [ ع - فا. ] (اِمر. ) ۱ - اتاقی که میان دو اتاق دیگر واقع باشد و به هر دو راه داشته باشد. ۲ - ایوان و عمارت . ۳ - دیوارپست حایل میان حرمسرا و دیوانخانه .

فرهنگ عمید

دیوار یا دالان حائل میان حرم سرا و قسمت بیرونی عمارت، راهرو، کریدور.

گویش مازنی

/gholaam gerdesh/ ایوان دورخانه

دانشنامه عمومی

به راهرو باز یا سرپوشیده دورادور عمارت ها و بناهای بزرگ غلام گردش، غلام گرد یا مردگرد می گویند. [ ۱] این راهرو معمولا به صورت ایوان سرپوشیده است.
به راهرویی که بین دو فضا قرار می گیرد و به هر دوی آن ها راه دارد هم غلام گردش می گویند. [ ۲]
کاربرد اصلی راهرو ایوان مانند دور خانه و کاخ، یا همان غلام گردش، برای عبور خدم و حشم بوده و کارهای مربوط به تدارکات در آن انجام می گرفته است، تا درب اتاق ها و تالارها کمتر باز شده و اندرونی خانه از چشم «نامحرمان» در امان بماند. غلام گردش های ستون دار و سرپوشیده همچنین مانند محافظی در جلوی دیوار اصلی عمارت عمل می کرده اند.
غلام گردش ها از ارکان مهم در معماری روستایی گیلان هستند. در خانه های گیلانی یک غلام گرد مانند ایوانی در سرتاسر محیط ساختمان قرار می گیرد و بام را تا جلوی غلام گرد ادامه می دهند. به این ترتیب بام مانند چتری گسترده روی کل ساختمان و ایوان است. هم چنین از سمتی که باد غالب می وزد و باران از آن ناحیه به بدنهٔ ساختمان برخورد می کند، بام را تا ارتفاع پایین تری ادامه می دهند. به این صورت با ایجاد غلام گرد و پوشش بالای آن هم دیوارها محافظت می شوند هم یک فضای مناسب که در سایه قرار دارد و هوا در اطراف آن می تواند جریان یابد، برای ساکنان به وجود می آید.
در معماری اروپایی به غلام گردش ambulatory می گویند. این واژه که مأخوذ از لاتین است به معنای «مکان راه رفتن» ( به لاتین: ambolutorium ) است. در این معماری، غلام گردش یا دور حیاط مرکزی قرار می گیرد یا در کلیساهای جامع یا نمازخانه های بزرگ پشت قربان گاه قرار می گیرد. [ ۳] [ ۴] نخستین غلام گردش اروپایی در قرن ۱۱ در فرانسه ساخته شد و تا قرن ۱۳ به انگلستان رسید و باعث شد تا بسیاری از کلیساهایی انگلیسی برای اضافه شدن غلام گردش گسترش پیدا کنند. [ ۵] واژهٔ «ambulatory» برای فضای ایوان شکل خانه باغ های انگلیسی هم استفاده می شود. [ ۶]
در معماری هندی و بودایی در ساخت استوپاها، معابد و مقابر، الگوی غلام گردش دیده می شود. گاهی بنایی چندین با غلام گردش احاطه می شود.
عکس غلام گردشعکس غلام گردشعکس غلام گردش
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

غلام گردش (ambulatory)
در معماری، هر بخش از بنا که هدف از طراحی آن، گردش به دور فضای مرکزی یا زیارتگاه باشد، ازجمله راهروهای کلیسا یا کلیسای جامع. این اصطلاح به فضاهای جانبی معابد باستانی یونانی و غلام گردش دیر نیز اطلاق می شود. غلام گردش مکان های مناسب تری را برای محراب های متعدد مهیا می سازد، که در گذشته در امتداد راهروی پرازدحامی در پشت محراب مرتفع واقع بود. دسترس این محراب ها از طریق طاق های مدوری است که به دیوار منحنی بیرونی غلام گردش راه می یابد.

مترادف ها

passageway (اسم)
راهرو، گذرگاه، عبور، معبر، غلام گردش، محل عبور

فارسی به عربی

ممر

پیشنهاد کاربران

بپرس