غفور جدی اردبیلی

پیشنهاد کاربران

غفور جِدی اردبیلی ( زاده ۲۳ آبان ۱۳۲۵ – درگذشته ۱۷ آبان ۱۳۵۹ ) سرهنگ خلبان اف - ۴ فانتوم ۲ نیروی هوایی ارتش ایران بود. علت شهرت وی سوابق پروازی و مهارت او در مدیریت گردان جنگنده اف - ۴ فانتوم ۲ و حضور فعال ۴۵ روزه در جنگ ایران و عراق، با ثبت ۸۰ پرواز بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

غفور جدی اردبیلی در سال ۱۳۲۵ در اردبیل متولد شد و پس از اتمام دوره تحصیلی و قبولی در آزمون ورودی، به دانشکده خلبانی نیروی هوایی ارتش راه پیدا کرد. وی پس از گذراندن دوره مقدماتی پرواز در اواخر سال ۱۳۴۸ برای طی دوره تکمیلی به ایالات متحده فرستاده شد.
در کتاب ثبت پروازی وی قبل از جنگ، پرواز با سرهنگ جواد فکوری ( به عنوان فرمانده گردان ۷۱ شکاری، کابین جلو ) امیر سرتیپ دوم فرج الله براتپور ( در آن زمان سروان، هم کابین عقب و هم کابین جلو ) ، سرتیپ خلبان علیرضا یاسینی ( در آن زمان ستوان دوم ) و بسیاری دیگر به چشم می خورد. در اردیبهشت سال ۵۲ با توجه به شجاعت صورت پذیرفته از سمت او، از طرف نیروی هوایی ۳ ماه مرخصی تفریحی ایالات متحده به وی داده می شود. او از سفر مزبور منصرف شده و گواهینامه خلبانی بویینگ ۷۴۷ را نیز دریافت می کند.
وی در سال ۱۳۵۰ به ایران بازگشت و طبق امریه ستاد فرماندهی نیروی هوایی به پایگاه هفتم شکاری شیراز منتقل گردید. او طی رشادتی که در سالم به زمین نشاندن فانتوم و ترفیع درجه نظامی بیان می دارد که:
«عامل موفقیتم را یاد خدا، حفظ خونسردی و اجرای دقیق دستورالعمل های پروازی می دانم. »
او در ادامه برای انجام وظیفه به پایگاه سوم شکاری همدان منتقل شد و سپس در شهریور ۱۳۵۵ برای طی دوره امنیت پرواز از آخر مرداد ۵۵ تا مرداد ۵۶ دوباره به ایالات متحده سفر نمود. پس از بازگشت، به پایگاه ششم شکاری بوشهر بازگشت. این پایگاه آخرین پایگاه خدمتی جدی بود.
با شروع جنگ، وی در پاسخ برای ترک وطن این چنین گفت:
«این همه هزینه در زمان صلح برای تفریح ما خرج نشده، ما برای چنین روزهایی تربیت شده ایم».
در زمان حصر آبادان در اوایل جنگ، خواستار حضور در جنگ گردید. پس از کش و قوس فراوان و طاقت فرسا، ضمن موافقت با حضور مجدد وی برای پرواز، در حین رفتن از پلکان جنگنده تخصصی اش مک دانل داگلاس اف - ۴ فانتوم ۲ به سمت سربازش برگشته و گردنبند الله و ساعت مچی اش را به او می دهد. در حین عملیات در نزدیکی بصره متوجه حضور بیش از ۴۰ فروند تانک استتار یافته می گردد که لوله های آن ها مشابه دودکش منازل می باشد. ضمن نبرد سنگین عملیات هوایی، خسارت سنگینی را به لشکر ۹ زرهی عراق را که از قدرتمندترین لشکرها در عراق بود، وارد گردید. با اصابت گلوله توپ به جنگنده در خاک عراق، جنگنده را به خاک ایران رسانید، تا در خاک عراق سقوط نکنند و در ۷ کیلومتری بندر امام خمینی - آبادان کشته می شود.

غفور جدی اردبیلیغفور جدی اردبیلیغفور جدی اردبیلیغفور جدی اردبیلیغفور جدی اردبیلیغفور جدی اردبیلی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/غفور_جدی_اردبیلی

بپرس