غرغن

لغت نامه دهخدا

غرغن. [ غ َ غ َ ] ( اِ ) پوستی باشد غیر کیمخت و ساغری ، و از آن هم کفش دوزند، به کسر ثالث هم آمده است. و با زای نقطه دار هم گفته اند. ( برهان قاطع ) ( آنندراج ). غرغند. غزغن. غزغند. ( برهان قاطع ).

غرغن. [ غ َ غ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان ورزق بخش داران شهرستان فریدون ، که در8هزارگزی جنوب داران و 6هزارگزی جنوب راه داران به آخوره قرار دارد. محل آن دامنه کوه و هوای آن سردسیر است و سکنه آن 1348 تن است که مسیحی ارمنی هستند.آب آن از رودخانه محلی و قنات تأمین می شود و محصول آنجا غلات ، حبوبات ، تریاک ، سیب زمینی و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی قالی ، گلیم و جاجیم بافی است. راه ماشین رو و دبستان دارد. و دارای معادن زغال سنگ و پنبه نسوز است که بطور غیر مکانیزه استخراج می شود و معدن آهن نیز دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 10 ).

پیشنهاد کاربران

غرغن، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان فریدن در استان اصفهان ایران است. در گذشته ارامنه نیز در روستای غرغن زندگی می کرده اند.
این روستا در دهستان ورزق جنوبی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۷۱۰ نفر ( ۱۸۱خانوار ) بوده است. ساکنان اصلی این روستا ارامنه ای بودند که در زمان صفویان به فریدن بزرگ کوچانده شدند. نام این روستا نیز واژه ای ارمنی است و بسیاری از عناوین مزارع و باغات روستا نیز ارمنی است ماننده چیسور ، گل آرد ، هالاگون ، ارگن بوغ ، بادیداگ ، سو گاوار و. . . بعد از ارامنه حاج عبدالحمید قنبری در سال ۱۳۳۹ به غرغن کوچ کرد و در سال ۱۳۴۷ پس از اینکه احداث و آبگیری سدزاینده رود سبب مهاجرت ساکنان روستاهای پشت سد شد، تعدادی از اهالی روستای یان چشمه و بابادگان ( معروف به مری ) از جمله حاج جعفر قلی شکراللهی، حاج غلامرضا عسگری، مرحوم محمد بختیاری، حاج رضا بختیاری، حاج عیدی محمد نصیری، حاج ولی الله عظیمی، حاج تراب عباسی، به این روستا کوچ کرده و زمین های کشاورزی و منازل ارامنه را خریداری کردند. از لحاظ ساختار روستایی این روستا معماری ویژه و منحصر به فردی دارد. روستا از چندین قلعه تشکیل شده است نحوه چینش قلعه ها و همچنین ساخت طویله های احشام، دیوارها، آشپزخانه ها و کاهدان ها، ارتباط زیرزمینی قلعه ها، چاه ها و همچنین جوی های آب قابل توجه می باشد. کلیسای ارامنه هنوز در این روستا فعال بوده و هموطنان ارامنه روزهای یکشنبه و سایر اعیاد به کلیسا مراجعه وعبادت می نمایند. متاسفانه خشک سال خسارات فرا وانی بر این روستا وارد نموده است. از دامداران بنام غرغن می توان به آقای محمد تقی شکراللهی اشاره نمود
...
[مشاهده متن کامل]

کلیسای سنت نشان باستان شناسان بر اساس کتیبه های چوبی به جای مانده، قدمت این بنا را به سال ۱۹۰۳ میلادی مصادف با اواخر حکومت قاجار نسبت می دهند. مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری فریدن با بیان اینکه وسعت کلیسای غرغن ۲ هزار متر و مساحت بنای اصلی ۲۰۰ مترمربع است، در گفت و گو با ایرنا افزود: این بنا با هشت ستون چوبی نگه داشته شده است که بر روی برخی از این ستون ها کتیبه هایی وجود دارد. به گفته وی نمای داخلی کلیسا نیز آجری و سقف بنا باچوب پوشیده شده است که به آن گرجی پوش، می گویند، دیواره های محوطه بیرونی کلیسا ازسنگ و خاک ساخته شده است. محمود سلیمی افزود: در اطراف ساختمان کلیسا نیز اقامتگاه هایی کوچک تعبیه شده است و تابلوهای زیبا و نفیس آویخته شده از دیوارها همچنین کتاب ها، فرش واشیاء قدیمی موجود در این بنا هر یک در بردارنده بخشی از فرهنگ و آداب و اعتقاد قوم ارامنه است. مسوول نمایندگی میراث فرهنگی فریدن افزود: فریدن به واسطه همزیستی با پیروان ادیان مختلف از ظرفیت های متنوع گردشگری قومی - اقلیتی برخوردار است که این مساله زمینه مساعدی برای رونق گردشگری فرهنگی در این منطقه ایجاد کرده است.

غرغن
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/غرغن

بپرس