غار مغان

لغت نامه دهخدا

غار مغان. [ رِ م ُ ] ( اِخ ) در خراسان به غار مغان معروف است چه نزدیک قریه مغان واقع شده است. صاحب مطلعالشمس در جلد دوم آرد: در نزدیکی قریه مغان از قرای این بلوک ( بلوک اردمه ) غاری است غریب که دهنه آن بسیار وسیع است. گویند تا یک میدان اسب راه غار طوری وسعت دارد که پنجاه سوار بسهولت عبور میکنند. در منتهای این مسافت از سقف غار آبی میچکد و فوراً منجمد میشود به نحوی که نیم ستون در سطح غار و نیم دیگر در سقف غار پدیدار آمده و چیزی نمانده که این هر دو بهم وصل شود. این محل غار را آب چکان میگویند، راهها و شعبه ها در غار هست ، و در هر شعبه فضاها و حوضها و چاههای عمیق و در یکی از فضاها اطاقی وسیع است و دریاچه ای عمیق که عمق نتوانسته اند معلوم کنند، لکن در وسط دریاچه محلی است پاشویه مانند که عرض آن یک ذرع و عمق آن زیاده از یک چارک نیست. اکثر اطاقهای غار را گویا مخصوصاً حجاری و مقرنس کرده اند و اهل ولایت حکایات عجیبه از این غار دارند - انتهی. ( مطلع الشمس ج 2 ص 276 ).

فرهنگ فارسی

غاریست نزدیک قریه مغان در خراسان . دهنه آن بسیار وسیع است . در پایان آن ازسقف غار آب میچکد و منجمد میگردد و این محل از غاررا آبچکان گویند .راهها و شعبه ها درین غار هست و در هر شعبه فضاها وحوضها و چاههای عمیق .در یکی از ین محوطه ها اطاقی وسیع واستخری عمیق در جوار آنست و در وسط استخر محلی است پاشویه مانند که عرض آن یک یک ذرع وعمق آن زیاده ازیک چارک نیست . بیشتر اطاقهای غار را گویا مخصوصا حجاری و مقرنس کرده اند ( مطلع الشمس ج ۲۷۶ : ۲ : لغ . ).

دانشنامه عمومی

غار مغان در ۲۷ کیلومتری شهر مشهد و در جنوب روستای مغان واقع شده است. قدمت این پدیده را بر اساس مدارک موجود و اکتشاف فسیلهای حلزونی در مسیرهای منتهی به غار، می توان صد میلیون سال پیش یا دوره دوم زمین شناسی دانست که به علت وجود پرتگاه های خطرناک در غار مغان ورود به داخل آن بدون راهنما و ابزار مورد نیاز می تواند خطرناک باشد. [ ۱] این غار دارای دو دهانه است. ارتفاع آن از دریا ۲۹۱۰ متر می باشد. درون غار آثار استالاگمیت و استالاکتیت و چندین حلقه چاه وجود دارد که عمق یکی از این چاه ها ۲۵ متر می باشد. همچنین در این غار پرتگاهی به عرض ۳۵ متر و برکهٔ آبی وجود دارد. این غار در سال ۱۳۲۴ توسط کوهنوردان شهرستان مشهد کشف شده است. [ ۲]
این غار دارای دهلیزها و راه های پر پیچ و خم گوناگونی است که در صورت عدم آشنایی با محیط احتمال گم شدن زیاد است. از سقف این غار زیبا ستونهای استالاکتیت ( Stalactite ) و استالاگمیت ( Stalagmite ) که از جنس آهکی هستند آویزان است و منظره بسیار جالبی را به وجود آورده اند. در درون غار چشمه آبی وجود دارد که علاوه برزلالی و گوارایی آن، بسیار سرد است. درون این غار چاه های مختلفی نیز وجود دارد که درون بعضی از آنها خفاش هایی نیز زندگانی می کنند.
برای رسیدن به غار مغان باید از جاده کوهستانی پر پیچ و خمی که از منطقه سیدی در جنوب مشهد و کوه خلج شروع می شود عبور کرد و پس از گذشتن از روستاهای بسیار دیدنی منطقه مانند بالندر ، اردمه و خان رود به مغان رسید. از روستای مغان پس از طی کوچه هایی دو کیلومتری به چشمه می رسیم که محل اتراق و ابتدای پیاده روی به سمت غار است. غار در انتهای روستا واقع شده و دارای دو دهانه بوده و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۹۱۰ متر می باشد. به علت وجود پرتگاه های خطرناک، دهلیزها، راه های پر پیچ و خم گوناگون در غار مغان ، ورود به داخل آن بدون راهنما و ابزار مورد نیاز خطرناک است.
عکس غار مغان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس