عمید زنجانی عباسعلی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آیت الله عباسعلی عمید زنجانی، در تاریخ دهم فروردین 1316ش، در شهرستان زنجان، به دنیا آمد.
ایشان استاد عضو گروه آموزشی حقوق خصوصی و اسلامی و عضو وابسته گروه آموزشی حقوق عمومی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران می باشد.
وی همچنین در علوم حوزوی دارای تخصص و درجه اجتهاد بوده و از صاحب نظران به شمار می آید و در دو دوره قانون گذاری به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز خدمت نموده و عضویت هیئت امنای دانشگاه های امام خمینی و علوم پزشکی زنجان و دانشگاه تهران را بر عهده داشته است.
ایشان به عنوان اولین رئیس روحانی دانشگاه تهران است که هرگز دانشجو نبوده و مدرک دکتری خود را در رشته فقه و حقوق اسلام در سال 1366ش، از طریق خبرگان دانشگاهی از وزارت علوم جمهوری اسلامی ایران اخذ نموده و با کسب امتیاز علمی که از آثار پژوهشی (کتاب ها و مقالات متعدد) به دست آورده بودند، توسط هیئت ممیزه وزارت علوم به مرتبه دانشیاری ارتقاء یافته و در سال 1373ش به مقام استادی نائل آمدند.
وی با سابقه پنجاه سال تدریس و تألیف بیش از چهل جلد کتاب و هفتاد مقاله علمی، دروس بسیاری را در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در زمینه های مرتبط با حقوق اسلامی مانند فقه سیاسی، حقوق بین الملل اسلام، فقه تطبیقی و حقوق اساسی (کلیات و حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران و حقوق اساسی تطبیقی) و مبانی حقوق عمومی در اسلام تدریس نموده اند. ایشان همچنین در بیش از 179 همایش داخلی و بین المللی با ارائه مقاله یا به عنوان سخنران، شرکت داشته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

عمید زنجانی، عباس علی (زنجان ۱۳۱۶ـ۱۳۹۰ش)
عمید زنجانی، عباس علی
روحانی ایرانی، پژوهشگر و رئیس سابق دانشگاه تهران. در حوزه های علمیۀ قم و نجف اشرف، تحصیلات خود را تا اخذ درجۀ اجتهاد طی کرد و زبان های عربی و فرانسوی را نیز آموخت. وی پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به تدریس در مدارس علمیه، امامت جماعت در مساجد و تحقیق و تألیف اهتمام می ورزید. از پیروان نهضت امام خمینی بود و در آستانۀ انقلاب به جامعۀ روحانیت مبارز تهران پیوست. در جریان تحصن روحانیان در مسجد دانشگاه، در اعتراض به ممانعت از ورود امام خمینی به کشور، حضور داشت. ازجمله مسئولیت های مهم وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی است: استاد دانشگاه، عضو شورای مرکزی جامعۀ روحانیت مبارز تهران، عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، نمایندۀ مردم تهران در دورۀ سوم مجلس شورای اسلامی، عضو شورای عالی یونسکو، نمایندۀ امام در نظارت بر عملکرد بنیاد مستضعفان، عضو مجلس خبرگان رهبری، و عضو شورای بازنگری قانون اساسی، و ریاست دانشگاه تهران. برخی آثار اوست: فقه سیاسی (سه جلد)؛ پژوهشی در تاریخ تصوف و عرفان؛ پیوند انسان و مذهب؛ حقوق اقلیت ها؛ سرزمین و وطن اسلامی؛ بنیادهای اصیل ملّیت؛ مبانی و روش های تفسیر؛ جهاد از دیدگاه نهج البلاغه؛ در راه حج ابراهیمی؛ مبانی فقهی قانون اساسی؛ انقلاب اسلامی و ریشه های آن.

پیشنهاد کاربران

بپرس