عملیات پنجه عقاب

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

عملیات پنجهٔ عقاب ( به انگلیسی: Operation Eagle Claw ) در ایران، معروف به عملیات طبس؛ نام عملیاتی نظامی بود که توسط نیروی دلتای نیروی زمینی ایالات متحده در ۵ اردیبهشت ۱۳۵۹ برای آزادسازی آمریکایی های گروگان گرفته شده در سفارت ایالات متحده در تهران انجام شد. این عملیات، نخستین تجربهٔ عملیاتی نیروی دلتا بود.
...
[مشاهده متن کامل]

در پی ناکامی دولت ایالات متحده آمریکا در اعمال فشار سیاسی و اقتصادی برای آزادی گروگان های آمریکایی در تهران که توسط گروهی به نام دانشجویان پیرو خط امام گروگان گرفته شده بودند، جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، دستور انجام عملیات آزادسازی را صادر کرد.
طی این عملیات، ۶ هواپیما و ۸ بالگرد نیروهای مسلح آمریکا برای آزادی ۵۳ گروگان در تهران، وارد حریم هوایی ایران شدند. در حین این عملیات، ۳ بالگرد دچار نقص فنی شده و در نهایت، عملیات با کشته شدن ۸ نفر در نزدیکی طبس و برخورد یک هواپیمای سی - ۱۳۰ و یک بالگرد سی اچ - ۵۳ و باقی ماندن ۵ بالگرد سی اچ - ۵۳ در ایران به پایان رسید. نیروهای آمریکایی با ۵ هواپیمای باقی مانده، خود را به ناو هواپیمابر نیمیتز و جزیرهٔ مصیره در عمان، رساندند.
در ایران، پس از شکست عملیات نیروهای آمریکایی، گروگان های آمریکایی به مکان های مختلفی برده شدند تا امکان انجام عملیات هایی از این دست در آینده دشوارتر شود. در روزهای پس از عملیات پنجهٔ عقاب، نیروی هوایی ایران تجهیزات سانحه دیده به جا ماندهٔ آمریکایی را مورد هدف قرار داد که طی آن، فرماندهٔ وقت سپاه یزد که در محل حضور داشت، کشته شد. این حوادث باعث افزایش سوءظن به فرماندهان نیروهای هوایی و ستاد ارتش شد و هر دو در کمتر از دو ماه بعد، از سمت های خود برکنار شدند. در ایالات متحده، جیمی کارتر به دنبال شکست در حل بحران گروگان گیری، در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۹۸۰ از رقیب خود رونالد ریگان شکست خورد. سرانجام، گروگان های آمریکایی تنها دقایقی بعد از سوگند ریاست جمهوری ریگان آزاد شدند.
در ۴ نوامبر ۱۹۷۹، پنجاه و دو دیپلمات و شهروند آمریکایی در سفارت ایالات متحده در تهران توسط گروهی از دانشجویان ایرانی موسوم به دانشجویان مسلمان پیرو خط امام، هواداران پرشور انقلاب ۱۳۵۷، گروگان گرفته شدند. جیمی کارتر، رئیس جمهور آمریکا، گروگان گیری را اقدامی «باج خواهانه» و گروگان ها را «قربانیان تروریسم و هرج و مرج» خواند. اما از سوی انقلابیون در ایران به عنوان اقدامی علیه ایالات متحده و نفوذ آن در ایران، تلقی می شد. کارتر پس از شکست مذاکرات آزادسازی گروگان ها، در آوریل ۱۹۸۰ به وزارت امور خارجه ایالات متحده دستور داد تا روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کند.

عملیات پنجه عقابعملیات پنجه عقابعملیات پنجه عقابعملیات پنجه عقابعملیات پنجه عقابعملیات پنجه عقاب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عملیات_پنجه_عقاب

بپرس