عمارت قزاقخانه

دانشنامه آزاد فارسی


بنایی تاریخی در تهران، شمال باغ_ملی، مربوط به دوره­ ی قاجار. در یک سند تاریخی باقی­ مانده از دوره­ ی قاجار، از کلنل اتاماژور کاساکوفسکی به عنوان طراح و ناظر ساخت عمارت قزاقخانه نام برده می­ شود. مورخ ­الدوله سپهر در خاطرات خود در مورد عمارت قزاقخانه و کلنل کاساکوفسکی می ­نویسد: "در عهد کاساکوفسکی عمارت قزاقخانه ساخته شد. او میدان مشق را دیوار کشید و آن محوطه را برای آموزش قزاق­ ها اختصاص داده."
پادگان در مرکز تهران آن روزگار یک ساختمان وسیع و دارای سه طبقه، شامل پنج قسمت داخلی، با اصطبل، انبارها، اسلحه ­خانه، آتش بار و دیگر بناها و محصور با دیواری بلند بود. آنچه از قراین و شواهد تاریخی برمی­ آید زمان اتمام ساخت عمارت قزاقخانه، به احتمال زیاد، بین سال­ های ۱۲۷۵ و ۱۲۷۶ش است. عمارت قزاقخانه در سه دوره ­ی تاریخی شکل گرفته است. قدیمی­ ترین دوره­ ی آن متعلق به عهد مظفری است که شامل ساختمان جنوبی مجموعه می­ شود؛ دوره­ ی دوم، شامل ساختمان­ های پیرامون شرقی و شمالی است، که از نظر منظر شهری، جداره­ ها و تزئینات ارزشمند می­ باشند؛ دوره­ ی سوم، شامل ساختمان­ های مرکزی است که به صورت قرینه نسبت به محور اصلی مجموعه و میدان باغ ملی طراحی و ساخته شده ­اند. این ابنیه در دوره­ ی پهلوی اول طراحی شده و از نظر ارزش تاریخی و عناصر معماری نسبت به ساختمان دوره­ ی مظفری از اهمیت کمتری برخوردارند. ساختمان قاجاری، تنها ساختمان سه طبقه­ ی مجموعه است که فوقانی­ ترین بخش آن، زمانی دفتر کار رضاخان پس از کودتای سوم اسفند بوده است. بقیه­ ی بخش­ های ساختمان جنوبی، و نیز ساختمان­ های شرقی، شمالی و غربی همگی دو طبقه دارند که یکی هم­ سطح زمین و دیگری بر روی آن قرار گرفته است. ساختمان قاجاری با الگوبرداری از معماری قلعه­ ها و بناهای نظامی روسی با شیوه ­ای ایرانی ساخته شده است.
سازه­ ی ساختمان در طبقه­ ی اول به شیوه­ ی طاقی، و در طبقه­ ی دوم قابی­ شکل است. سایر ساختمان­ های مجموعه نیز به شیوه­ ی سازه­ ی قابی­ شکل اجرا شده­ اند، به طوری که طبقه­ ی اول از تیرهای آهنی وارداتی و سقف طبقه­ ی دوم از خرپاهای چوبی و به صورت شیروانی ساخته شده است.
منابع
http://yon.ir/Fp6tC

پیشنهاد کاربران

بپرس