عماد الکتاب

/~emAdolketAb/

لغت نامه دهخدا

عمادالکتاب. [ ع ِ دُل ْ ک ُت ْ تا ] ( اِخ ) میرزا محمدحسین سیفی قزوینی ، ملقب به عمادالکتاب. از استادان خوش نویس خط نستعلیق و مروج کتابچه های «رسم المشق ». وی در قزوین در 27 فروردین سال 1285 هَ. ق. متولد شد و غالب عمرش به کتابت و تعلیم خط نستعلیق گذشت. ازجمله کارهای او کتابت نسخه شاهنامه معروف به «امیربهادری » است که در تهران به چاپ رسیده است. عمادالکتاب در سال 1334 هَ. ق. در کمیته مجازات که به توسطمیرزا ابراهیم خان منشی زاده و اسداﷲخان ابوالفتح زاده در تهران تشکیل یافته بود داخل و به تحریر بیانیه های آن کمیته مأمور شد. در سال 1335 هَ. ق. که دولت اعضای کمیته مزبور را دستگیر کرد عمادالکتاب مأموربه توقف در قم گردید و مدت ها در آنجا تحت نظر بود تا آنکه در عهد سلطنت رضاشاه پهلوی آزاد و در دفتر مخصوص دربار مأمور تحریرات گردید. و سرانجام در بیست وششم تیرماه سال 1315 هَ. ش. / 27 ربیعالثانی 1355 هَ. ق. در تهران درگذشت. ( از وفیات معاصرین به قلم محمد قزوینی ، مجله یادگار سال پنجم شماره 6 و 7 ).

فرهنگ فارسی

میرزا محمد حسین سیفی قزوینی ملقب به عماد الکتاب از استادان خوش نویس خط نستعلیق و مروج کتابچه های رسم المشق

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] میرزا محمدحسین سیفی قزوینی (عمادُالکُتّاب) در سال ۱۲۴۰ هجری شمسی در طایفۀ سیفی قزوین به دنیا آمد. وی ابتدا خوشنویسی را با نسخ نویسی آغاز کرد و سپس به خط نستعلیق روی آورد و پیرو میرزا رضای کلهر شد ، طوری که او را به عنوان کامل کننده شیوۀ کلهر نام می برند.
پدرش قباله نویس بود و مادرش از سادات سیفی قزوین، و به این مناسبت (سید بودن مادر)، میرزا نامیده شد. مدتی نزد میرزا محمدعلی خوشنویس خط آموخت.
در چهارده سالگی برای کار نزد تاجری از اهالی شیروان به بادکوبه رفت. در شانزده سالگی پای پیاده راهی عتبات شد و سه سال در کاظمین ماند واز راه نوشتن زندگی کرد.
می گویند آن قدر معیشت بر او سخت بود که حتی نمی توانست به کربلا برود. سرانجام همراه یکی از علما به کربلا رفت و پنج سال در این شهر و نجف اقامت کرد و ضمن نوشتنِ خط، علوم دینی خواند و سرانجام از تنگدستی به ستوه آمد و به ایران باز گشت.
دو سال در تهران ماند و ازدواج کرد. در سال ۱۲۷۱شمسی در خیابان ناصرخسرو آموزشگاه خوشنویسی دایر کرد و اسم آن را «دارالکتابه» گذاشت. شاهنامه ی فردوسی را برای مظفرالدین شاه خوشنویسی کرد و به این مناسبت لقب «عمادالکتاب» گرفت. در انقلاب مشروطه به جرگه ی آزادی خواهان پیوست و در کودتای محمدعلی شاهی آواره ی کوه و بیابان شد.
پس از فرار شاه مستبد، هفت سال معلم مشق احمدشاه شد. در سال ۱۲۹۴ شمسی عضو انجمنی مخفی شد به نام «کمیته ی مجازات» که هدف آن از بین بردن هواداران مؤثر انگلیس در ایران بود. مأموریت نوشتن شب نامه های این کمیته با عمادالکتاب بود و گزارشی از انجام ترور توسط او ثبت نشده است. با خیانت یکی از اعضا، کمیته، کمیته از هم پاشید و سران آن دستگیر و اعدام شدند.
عمادالکتاب هم به پنج سال حبس محکوم شد. در سال ۱۳۰۰، در ۶۰ سالگی از زندان آزاد شد و چهار سال بعد فرمان نگار مخصوص رضا پهلوی گردید و مدتی معلم خطّ پهلوی دوم بود.
در سال ۱۳۱۲ انجمن آثار ملی او را مأمور نوشتن کتیبه های آرامگاه فردوسی در طوس و کتیبه های دارالفنون، دانشسرای عالی، دانشگاه تهران و چند جای دیگر کرد. در همین سال نشان درجه ی یک فرهنگِ وزارت معارف را دریافت کرد و سه سال بعد در ۲۶ تیر سال ۱۳۱۵ در سن ۷۵ سالگی از دنیا رفت و در امامزاده عبدالله شهر ری به خاک سپرده شد. او را پس از میرعماد و کلهر بزرگترین خوشنویس تاریخ ایران می دانند.

پیشنهاد کاربران

بپرس