علی بهادر

لغت نامه دهخدا

علی بهادر. [ ع َ ی ِ ب َ دُ ] ( اِخ ) وی نخستین کس از سپاه هلاکوخان مغول بود که به باروی بغداد رفت لذا پس از زوال دولت عباسی و تسلط هلاکوخان بر بغداد، باسقاقی و نیابت حکومت بغداد به وی واگذار شد. ( از حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 96 ) ( و دستورالوزراء خوندمیر ص 105 ).

علی بهادر. [ ع َ ی ِ ب َ دُ ] ( اِخ ) ( امیرشیخ... ) وی از امرای میرزا ابوالقاسم بابر بود. و در حدود سال 853 هَ. ق. از طرف میرزا بابر مأمور دفع غائله امیرهندو شد و در حدود «خبوشان » در جنگی که بین آنها رخ داد امیرهندو بدست امیر شیخ علی بهادر کشته شد. میرزا بابر پس از فتح چناران ، حکومت ساوه رابه امیرشیخ علی واگذاشت. اما چون او نسبت به رعایا ظلم و ستم بسیار روا میداشت عده ای از اهالی ساوه به جمعی از ترکمانان که در آن حدود بودند پناه بردند و کمک خواستند. ترکمانان نیز به ناگاه به شهر حمله بردند و شیخ علی بهادر را دستگیر کردند. و نزد امیر جهان شاه فرستادند. بدین ترتیب شهر ساوه که در حقیقت کلید مملکت عراق بود به رایگان به تصرف امیر جهان شاه ترکمان درآمد. ( از حبیب السیر چ خیام ج 4 ص 31، 46 و 47 ).

علی بهادر. [ ع َ ی ِ ب َ دُ ] ( اِخ ) ( شیخ... ) وی ازامرای دلیر امیرتیمور گورکانی بود. و با امیرتیمور در هنگام لشکرکشی به خراسان همراه بود و امیرتیمور او را مأمور حفظ قلعه قهقهه کرد. و در سال 789 هَ.ق. وی به اتفاق چند تن دیگر از امرا از جانب امیرتیمور مأمور دفع توقتمش خان پادشاه دشت قبچاق شد. و درسال 795 هَ. ق. در جنگی که بین او و برخی از راهزنان کوهستانهای کردستان روی داد، به ضرب کاردی به قتل رسید. ( از حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 433، 440 و 454 ).

فرهنگ فارسی

وی از امرای دلیر امیر تیمور گورکانی بود و با امیر تیمور درهنگام لشکر کشی بخراسان همراه بود و امیر تیمور او را مامور حفظ قلعه قهقهه کرد و در سال ۷۸۹ قمری وی باتفاق چند تن دیگر از امرا از جانب امیر تیمور مامور دفع توقتمش خان پادشاه دشت قبچاق شد و در سال ۷۹۵ قمری در جنگی که بین او و برخی از راهزنان کوهستانهای کردستان روی داد بضرب کاردی بقتل رسید

دانشنامه آزاد فارسی

علی بَهادُر ( ـ۶۶۱ق)
(یا: استوبهادر) از امرای لشکر هولاکوخان مغول در فتح بغداد. هولاکوخان هنگام بازگشت به ایران در جمادی الاول ۶۵۶ق، شحنگی بغداد را به او داد. او از مخالفان عطاملک جوینی حاکم عراق عرب و خوزستان بود و با اتهاماتی کوشید او را براندازد. اما بر اثر کوشش های خواجه شمس الدین محمد جوینی، خود مغضوب هولاکوخان قرار گرفت و پس از برکناری از شحنگی بغداد در ۶۶۱ق اعدام گردید. او را مردی نیکوکار و پای بند به فرایض دینی نوشته اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس