علوم القران من خلال مقدمات التفاسیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] علوم القرآن من خلال مقدمات التفاسیر. علوم القرآن من خلال مقدمات التفاسیر نوشته دکتر محمد صفا شیخ ابراهیم حقی، کتابی است که در زمینه علوم قرآنی با استفاده از مقدمه هایی که مفسّران قرآن کریم بر تفسیر خود نگاشته اند، نوشته شده است.
به اعتقاد نویسنده مفسّران مشهور در مقدمه تفسیر خود مباحث بسیار ارزشمندی را در مورد علوم مرتبط با قرآن که به فهم و تفسیر این کتاب آسمانی مدد می رساند جمع آوری کرده اند تا خواننده قبل از شروع به مطالعۀ تفسیر با مقدمات و اطلاعات لازم در این زمینه آشنا شود.مطالبی که در مقدمه کتاب بدانها پرداخته شده عبارتند از:معنای لغوی و اصطلاحی «مقدمه» و خاستگاه مقدمات تفاسیر.باب اول:معنای لغوی و اصطلاحی علوم القرآن، خاستگاه علوم قرآنی، کتابت در جزیرة العرب قبل از بعثت و در اسلام، بررسی احادیث نهی و جواز کتابت و جمع بین این دو، تعریف لغوی و اصطلاحی کتابت، تدوین و تصنیف، تفاوت «علوم القرآن» در اصطلاح متقدمین و متأخرین، اولین تصنیفات موضوعی در علوم قرآنی نظیر:ناسخ و منسوخ، مصاحف و قرائات،إعراب القرآن، غریب القرآن، نزول القرآن و...اولین تفاسیری که دارای مقدمه بودند همانند: مقدمة تفسیر القرآن العزیز از ابوبکر عبدالرزاق بن همام صنعانی، مقدمه تفسیر جامع البیان فی تفسیر القرآن ابن جریر طبری و...، مراحل تألیف در علوم قرآنی:مرحله اول از قرن اول تا آخر قرن چهارم هجری.مرحله دوم:انتهای قرن چهارم تا ابتدای قرن دهم هجری، و مرحله سوم:از ابتدای قرن دهم تا زمان حاضر.
باب دوم کتاب به معرفی مقدمات برخی آثار تفسیری، معرفی نویسنده، معرفی تفسیر و موضوعاتی که در مقدمه بدانها پرداخته شده است اختصاص یافته است.
باب سوم به موضوعاتی که در مقدمه های کتب تفسیری بدانها پرداخته می شود می پردازد.موضوعاتی نظیر:نزول قرآن،جمع آوری و ترتیب قرآن، رسم المصحف، سور قرآن و آیات و کلمات و حروف آن،فضائل القرآن، مکّی و مدنی، تفسیر و تأویل، وجوه، طرق و انواع تفسیر، علوم مورد نیاز مفسّر، مراتب مفسّرین، اختلاف بین مفسرین و قواعد ترجیح هریک بر دیگری و غیره.
کتاب در دو جلد تنظیم شده است. جلد اول مشتمل بر یک مقدمه از نویسنده در باب اهمیت مقدمات کتب تفسیری و دارای دو باب اصلی می باشد:الباب الاول: «علوم القرآن دراسة تاریخیة» که فصول دوگانه ذیل را دربرمی گیرد:

[ویکی فقه] علوم القرآن من خلال مقدمات التفاسیر (کتاب). کتاب«علوم القرآن من خلال مقدمات التفاسیر» نوشته دکتر محمد صفا شیخ ابراهیم حقی، کتابی است که در زمینه علوم قرآنی نوشته شده است.
«علوم القرآن من خلال مقدمات التفاسیر» کتابی است که در زمینه علوم قرآنی با استفاده از مقدمه هایی که مفسران قرآن کریم بر تفسیر خود نگاشته اند، نوشته شده است. به اعتقاد نویسنده مفسران مشهور در مقدمه تفسیر خود مباحث بسیار ارزشمندی را در مورد علوم مرتبط با قرآن که به فهم و تفسیر این کتاب آسمانی مدد می رساند جمع آوری کرده اند تا خواننده قبل از شروع به مطالعه تفسیر با مقدمات و اطلاعات لازم در این زمینه آشنا شود. مطالبی که در مقدمه کتاب بدانها پرداخته شده عبارتند از: معنای لغوی و اصطلاحی «مقدمه» و خاستگاه مقدمات تفاسیر.
← باب اول
کتاب در دو جلد تنظیم شده است.
← جلد اول
این کتاب به قلم دکتر محمد صفا شیخ ابراهیم حقی، استاد تفسیر و علوم قرآنی در دانشگاه اسلامی محمد بن مسعود، عربستان نگاشته شده و در قطع وزیری با جلد گالینگور در دو جلد، جلد اول ۵۲۹ صفحه و جلد دوم ۵۲۹ صفحه اولین بار در سال ۱۴۲۵ هجری قمری- ۲۰۰۴ میلادی از سوی «مؤسسة الرسالة» بیروت به چاپ رسیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس