علمی تخیلی فمینیستی

پیشنهاد کاربران

سبک علمی–تخیلی فمینیستی یا فمینیسم علمی تخیلی ( Feminist Science Fiction ) پیوندی است میان اندیشهٔ فمینیسم و ادبیات علمی–تخیلی. این سبک را می توان ادبیات داستانی اجتماعی و سیاسی دانست که به مسایل جنسیت، سکسوالیته، هویت جنسی و نقش زنان و تجربهٔ زنان در جامعه می پردازد. سبک علمی–تخیلی فمینیستی پرسش هایی درباره مسایل اجتماعی مطرح می کند، نظیر چگونه جامعه نقش های جنسیتی را می سازد، نقش تولیدمثل در تعریف جنسیت، و سیاست های نابرابر و قدرت شخصی مردان و زنان. برخی از رمان های مشهور علمی–تخیلی فمینیستی این مسایل را در آرمان شهرهایی را به تصویر کشیده اند که در جامعهٔ آن ها تفاوت های جنسیتی یا نابرابری جنسی وجود ندارد. یا برعکس، پادآرمان شهرهایی که در آن ها نابربری جنسیتی تشدید شده و نیاز به تلاش فمینیستی برای برابری را به تصویر می کشد.
...
[مشاهده متن کامل]

مطالعات فمینیسم علمی–تخیلی ( Feminist Science Fiction studies ) ، جنسیت را در آثار علمی–تخیلی با دیدی فمینیستی مطالعه و بررسی می کند. مطالعات فمینیسم علمی تخیلی شامل موارد زیر است:
• تاریخ زنان در علمی - تخیلی - فانتزی: زنان در حوزهٔ تخیلی ( Fandom ) ، نویسندگان زن علمی تخیلی، هنرمندان زن علمی تخیلی، جنبش زنان در حوزهٔ علمی تخیلی، و . . .
• بررسی جنسیت و سکسوالیته در حوزهٔ علمی تخیلی
• بررسی فمینیسم علمی - تخیلی
از آثار منتشر شده درباره علمی تخیلی فمینیستی می توان به کتاب های «دختران زمین: علمی تخیلی فمینیستی در سده بیستم» اثر Justine Larbalestier از انتشارات دانشگاه ولسلیان، «فلسفه فمینیسم و علمی تخیلی: ةرمان شهرها و پادآرمان شهرها» ( Feminist Philosophy and Science Fiction: Utopias and Dystopias ) از جودیت ا. لیتل اشاره کرد که شامل مجموعه مقالات متنوعی درباره موضوع های این حوزه است. همچنین کتاب همدستان در خلق اعجاب: زنان و تولد داستان های علمی - تخیلی از اریک لیاف داوین.
زنان از آغاز خلق گونهٔ علمی تخیلی در آن تأثیر داشته اند. می توان گفت تا پیش از قرن نوزدهم گونهٔ علمی - تخیلی وجود نداشت، اما بسیاری از داستان هایی که نقل یا چاپ می شد بر پایهٔ مسایل فانتزی بود، از جمله تشبیهات، موجودات و رویدادهای جادویی، دینی، یا اساطیری.
در اوایل سده نوزدهم اروپا، فرم ها هنوز در حال دگرگونی و شکل گیری بود. رمان های عصر گوتیک سرشار از عناصر فراطبیعی بودند. در این زمان بود که مری شلی رمان فرانکنشتاین را در سال ۱۸۱۸ نوشت، کتابی که بسیاری آن را نخستین رمان علمی تخیلی می دانند. در نیمه سده نوزده تحت تأثیر جنبش های اجتماعی و آرمان شهری، طیف گسترده ای از آثار آرمان شهری به وجود آمد. آثار علمی تخیلی نویسندگان فمینیست نیز با نقد به مردسالاری، جامعه های زنانه را به تصویر می کشیدند که خرمندانه تر، صلح آمیزتر و انسانی تر بودند. در اواخر قرن نوزدهم گرایش به داستان های فراطبیعی و ارواح بسیار بیشتر شد. رمان های با زمینهٔ گوتیک نیز اغلب همچنان صورت فراطبیعی داشتند. ادبیات اواخر قرن نوزده و اوایل قرن بیستم شاهد واکنش شدیدی به جنبش حقوق زنان بود: رمان هایی که در آن ها زنانی خشک ( humorless ) ترسیم می شدند.

علمی تخیلی فمینیستیعلمی تخیلی فمینیستی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/علمی_تخیلی_فمینیستی

بپرس