علائم ظهور

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رخدادهایی را که در آستانه ظهور امام غایب (علیه السلام) در جهان پیش می آیند، علائم ظهور می گویند.
علامات، جمع علامت به معنی نشانه است و نشانه، چیزی است که در بلندی نصب می شود تا گمشدگان به وسیله آن راه را پیدا کنند.
ضرورت بحث
هر وقت بحث از امام زمان (عجل الله فرجه الشریف) و دوره آخر الزمان مطرح می شود به ناچار بحث از ظهور آن حضرت و حکومت جهانی وی و به قدرت رسیدن مستضعفین و از بین رفتن کفار و مشرکان مطرح می شود. اما انسان هایی که امام زمان خود را درک نکرده و نمی شناسند چگونه می توانند آن حضرت را در موقع ظهور شناسایی کنند؟ این از سوالاتی بوده است که از صدر اسلام مطرح بوده و حتی پیامبر اسلام و ائمه اطهار (علیهم السلام) نیز از همان ابتدا بر این بحث اهتمام داشته و همه آن یزرگواران علامات و نشانه هایی را برای ظهور آقا امام زمان مطرح کرده اند و انسان ها با وجود این نشانه ها امام زمان خود را شناخته و مشمول حدیث «من مات و لم یعرف امام زمانه مات میتة الجاهلیة؛ هر کس بمیرد و امام زمانش را نشناخته باشد به مرگ جاهلی از دار دنیا رفته است» نشوند.البته آشنایی با علائم ظهور تنها برای دوران ظهور و شناخت خود امام زمان (عجل الله فرجه الشریف) نیست؟؛ بلکه برای زمان قبل از ظهور نیز بسیار کارآیی دارد؛ زیرا یکی از مسائل مهمی که از دوران ائمه اطهار (علیهم السلام)، مردم با آن مواجه بودند مسئله مهدیان دروغین بوده است که برخی از آن ها حتی منجر به پیدایش فرقه هایی شده است که سال های سال است که به انحرافات خود ادامه می دهند. حال اگر مردم نسبت به علائم آگاه بودند فریب این افراد دغل کار را نمی خوردند و در دنیا بدبختی و در آخرت عذاب الهی را برای خود نمی خریدند.
تفاوت نشانه ها و شرایط ظهور
نشانه های ظهور، غیر از شرایط ظهور هستند. مهم ترین تفاوت های آن ها عبارت اند از:الف. ظهور به شرایط خود، ارتباطی علّی و منطقی و بستگی حقیقی و واقعی دارد؛ بدین معنا که تنها هنگامی تحقق می پذیرد که شرایط آن فراهم آید. علائم ظهور چنین نیستند و امکان ظهور بدون آن ها نیز فراهم است. البته برخی علائم همانند قتل نفس زکیه پیش از ظهور تحقق می یابند و در تحقق شرایط مؤثّرند؛ ولی این به معنای آن نیست که شرط ظهور امام غایب هستند.ب. هنگام ظهور، همه شرایط موجودند؛ اما نشانه ها چنین نیستند؛ زیرا گاه نشانه ای پدیدار می شود و سپس از میان می رود و نشانه ای دیگر نمودار می گردد.
انواع نشانه ها
...

[ویکی شیعه] علائم ظهور یا نشانه های ظهور، آن دسته از رخدادهایی که بر اساس احادیث معصومان(ع)، قبل و یا در آستانه ظهور امام مهدی(ع) ‏ پدید می آید و تحقق هر یک از آنها، نشانه نزدیک تر شدن ظهور است. بر این اساس، با تحقق مجموعه رخدادهای پیشگویی شده و به دنبال آخرین نشانه ظهور، امام مهدی‏ (ع) قیام خواهد کرد. از جمله این رخدادها صیحه آسمانی، خروج سفیانی و قیام یمانی است.
در منابع دینی، قیام امام مهدی‏ (ع)، یکی از نشانه های برپایی قیامت شمرده شده است. از همین رو تعدادی از نشانه‏ های ظهور، نشانه‏ های قیامت هم شمرده می شود که از آن به اشراط الساعة تعبیر می شود.
در منابع دینی، رخدادهای طبیعی و غیرطبیعی و دگرگونی‏ های سیاسی و اجتماعی فراوانی به عنوان نشانه‏ های ظهور یاد شده است که درجه اعتبار و درستی همه آنها یکسان نیست. برخی از این روایات در منابع معتبر آمده و از جهت سند و دلالت محکم است. بعضی در کتاب‏ های غیرمعتبر و به وسیله افراد غیرموثق یاد شده است. برخی از این نشانه ها، تنها نشانه ظهور، و بعضی، هم نشانه ظهور و هم نشانه برپایی قیامت اند. برخی نشانه ها، کلی و محوری است و بعضی بیانگر مسائل ریز و جزئی است که گاه همه آنها را می ‏توان در عنوان واحدی گرد آورد.

[ویکی نور] علائم ظهور اثر فارسی علی اصغر رضوانی، از مجموعه کتاب های «سلسله مباحث مهدویت» بوده که نگاهی است به روایات مربوط به علائم ظهور حضرت مهدی(عج) در آخرالزمان.
کتاب با مقدمه نویسنده، در اشاره به تأکید فراوان روایات فریقین، به مسأله علائم ظهور امام مهدی(عج)، آغاز شده و مطالب در دو بخش ارائه گردیده است.
به اعتقاد نویسنده، علائم ظهور از جمله مسائلی است که مورد افراط و تفریط بسیاری از مؤلفین و خطبا قرار گرفته است؛ برخی همه آن ها را با تفصیل فراوان بیان کرده و نسبت به آن ها اهمیت ویژه ای قائل اند، بدون آن که در سند یا دلالت آن ها دقتی داشته بیاشند. عده ای نیز بحث از آن را نه تنها بی فایده می دانند، بلکه از آن ها به اوهام تعبیر کرده اند.
مباحث، به چگونگی این نشانه ها و چیستی آن ها پرداخته و علائمی را که در احادیث معتبر آمده، با متن کامل روایات آورده است.
بخش اول، به بررسی کلی احادیث علائم ظهور از حیث سند و دلالت پرداخته و پس از تعریف مفهوم علائم ظهور و برشمردن آثار بحث از آن، به فرق میان علائم و شرایط ظهور اشاره کرده و ضمن تقسیم این علائم از لحاظ گوناگون؛ از جمله: زمان، فاصله بین وقوع تا ظهور، وقوع و عدم آن و نوعیّت علامت، نشانه های علائم حتمی را توضیح داده است.

[ویکی فقه] علائم ظهور (کتاب). «علائم ظهور» اثر فارسی علی اصغر رضوانی، از مجموعه کتاب های «سلسله مباحث مهدویت» بوده که نگاهی است به روایات مربوط به علائم ظهور حضرت مهدی عجّل الله فرجه الشریف در آخرالزمان.
کتاب با مقدمه نویسنده، در اشاره به تاکید فراوان روایات فریقین، به مساله علائم ظهور امام مهدی عجّل الله فرجه الشریف، آغاز شده و مطالب در دو بخش ارائه گردیده است.به اعتقاد نویسنده، علائم ظهور از جمله مسائلی است که مورد افراط و تفریط بسیاری از مؤلفین و خطبا قرار گرفته است؛ برخی همه آن ها را با تفصیل فراوان بیان کرده و نسبت به آن ها اهمیت ویژه ای قائل اند، بدون آن که در سند یا دلالت آن ها دقتی داشته بیاشند. عده ای نیز بحث از آن را نه تنها بی فایده می دانند، بلکه از آن ها به اوهام تعبیر کرده اند.مباحث، به چگونگی این نشانه ها و چیستی آن ها پرداخته و علائمی را که در احادیث معتبر آمده، با متن کامل روایات آورده است.
گزارش محتوا
بخش اول، به بررسی کلی احادیث علائم ظهور از حیث سند و دلالت پرداخته و پس از تعریف مفهوم علائم ظهور و برشمردن آثار بحث از آن، به فرق میان علائم و شرایط ظهور اشاره کرده و ضمن تقسیم این علائم از لحاظ گوناگون؛ از جمله: زمان، فاصله بین وقوع تا ظهور، وقوع و عدم آن و نوعیت علامت، نشانه های علائم حتمی را توضیح داده است.
← منشأ اختلاف در علائم ظهور
فهرست مطالب در ابتدای کتاب آمده است. پاورقی ها به ذکر منابع اختصاص دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس