عقد جعاله

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] جعاله در لغت به معنای مزدی است که در برابر انجام کاری قرار داده می شود. و در اصطلاح فقها ء صیغه ای است که ثمره آن به دست آوردن منفعتی است در برابر عوض، و شرط نیست کارمزد معلوم باشد. تعریف فقهی دیگر جعاله ملتزم شدن جاعل به دادن عوض است در قبال عملی که حلال و مقصود عقلاء است. جعاله پیش از اسلام در ادیان قبلی نیز وجود داشته است. همانطور که در سوره یوسف آیه 72 «ولمن جاء به حمل بعیر وأنا به زعیم» «هر کس پیمانه گم شده را بیاورد. یک بار شتر به او پاداش داده می شود و من ضامن این پاداشم» به آن اشاره شده است. جعاله یک نوع عقد است. و جاعل با خواندن صیغه ای خود را ملزم می کند به این که هر کس فلان کار را برای او انجام دهد مستحق مزد و عوض است. مثلا زید حیوانش گم شده، می گوید هر کس حیوان گمشده مرا پیدا کند مبلغ صد تومان به او می دهم.
جعاله از سه رکن تشکیل می شود.
1- جاعل:کسی که درخواست انجام کار می کند.
2- عامل:کسی که کار درخواستی را انجام می دهد.
3- جُعل یا (جعیله):یا همان عوض و مزد.
در جاعل شرط است که بالغ و عاقل باشد و حاکم شرع او را از تصرف در اموالش منع نکرده باشد ولی در عامل شروط ذکر شده شرط نیست.
کارهایی مورد جعاله قرار می گیرند که شرایط زیر را داشته باشند. 1. کار مورد جعاله حلال و مشروع باشد جعاله بر انجام کارهای حرام مثل زنا باطل است. 2. کار غرض و منفعت قابل توجه عقلایی داشته باشد، بنا بر این جعاله بر انجام کارهای عبث و بیهوده مثل کشیدن تمام آب چاه یا رفتن به جاهای خطرناک و تاریک صحیح نیست. 3. عمل مورد جعاله از کارهای واجب بر جاعل نباشد مثلا جاعل بگوید هر کس نماز ظهر و عصر مرا بخواند صد تومان به او می دهم که در این صورت جعاله باطل است.
در جعاله، عامل زمانی مستحق اجرت است که جاعل درخواست انجام کاری کند. مثلا جاعل بگوید هر کس گمشده مرا یافت برای او این مبلغ را می دهم. بنابراین اگر گمشده قبل از درخواست جاعل در دست کسی باشد بر او لازم است که آن را تحویل صاحبش بدهد و مستحق عوض هم نیست. و همچنین عامل زمانی مستحق دریافت مزد است که کار درخواستی را به اتمام برساند. در عقد جعاله اگر عامل مشخصی مورد خطاب باشد و قرارداد جعاله با او بسته شود مثلا زید عمر را عامل کاری قرار داده:شخص دیگری غیر از عمرو کار را انجام دهد آن غیر، مستحق اجرت نیست چون که طرف عقد نبوده و جاعل تعهدی نسبت به او ندارد. و عامل معین هم چون کاری انجام نداده است. او هم مستحق اجرت نیست.

پیشنهاد کاربران

براساس انواع عقد جعاله ، شخص دوم در قبال انجام کاری معین از شخص اول مبلغی معین را دریافت می کند. به شخص دوم به لحاظ حقوقی عامل می گویند که در قبال مبلغ معینی که به آن جعل می گویند کاری را برای شخص جاعل انجام می دهد.

بپرس