عبرت از اصحاب سبت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عبرت از اصحاب سبت (قرآن). قصه اصحاب سبت در قرآن به اجمال آمده، و در اخبار و روایات بسط و تفصیل یافته است. بنابر آنچه در قرآن آمده است، اصحاب سبت گروهی از بنی اسرائیل بودند که در شهری ساحلی می زیستند و چون حرمت روز سبت و احکام و شرایع آن را نگاه نداشتند و در آن روز به صید ماهی پرداختند، مورد غضب پروردگار قرار گرفته، مسخ گشتند و به بوزینگان بدل شدند.
در قرآن کریم عقوبت و کیفر اصحاب سبت، عبرت و موعظه و پندی برای معاصران و آیندگان آنان و همچنین برای اهل تقوا قرارداده شده است آنجاکه می فرماید:ولقد علمتم الذین اعتدوا منکم فی السبت فقلنا لهم کونوا قردة خـسـین (و کسانی از شما را که در روز شنبه از فرمان خدا تجاوز کردند نیک شناختید پس ایشان را گفتیم بوزینگانی طردشده باشید). فجعلنـها نکـلا لما بین یدیها وما خلفها...(و ما آن عقوبت را برای حاضران و نسل های پس از آن عبرتی و برای پرهیزگاران پندی قرار دادیم). مقصود از ضمیر در «فجعلناها» عقوبت اصحاب سبت است که از جمله «فقلنا لهم کونوا قردة» به دست می آید.
هشدار خداوند به اهل کتاب
هشدار خداوند به اهل کتاب دایر بر امکان گرفتار شدنشان به سرنوشت اصحاب سبت: یـایها الذین اوتوا الکتـب ءامنوا بما نزلنا مصدقا لما معکم من قبل ان نطمس وجوها فنردها علی ادبارهآ او نلعنهم کما لعنآ اصحـب السبت..(ای کسانی که به شما کتاب داده شده است به آنچه فرو فرستادیم و تصدیق کننده همان چیزی است که با شماست ایمان بیاورید پیش از آنکه چهره هایی را محو کنیم و در نتیجه آنها را به قهقرا بازگردانیم یا همچنانکه اصحاب سبت را لعنت کردیم آنان را نیز لعنت کنیم و فرمان خدا همواره تحقق یافته است).
خودداری از گناه
توجه به سرنوشت شوم اصحاب سبت زمینه ساز خودداری از گناه و نافرمانی از خداوند: ولقد علمتم الذین اعتدوا منکم فی السبت فقلنا لهم کونوا قردة خـسـین(و کسانی از شما را که در روز شنبه از فرمان خدا تجاوز کردند نیک شناختید پس ایشان را گفتیم بوزینگانی طردشده باشید). فجعلنـها نکـلا لما بین یدیها وما خلفها وموعظة للمتقین(و ما آن عقوبت را برای حاضران و نسل های پس از آن عبرتی و برای پرهیزگاران پندی قرار دادیم). («نکال» به معنای عبرت و نیز به معنای عقوبت و کیفر است.)
عبرت از فرجام شوم اصحاب سبت
...

پیشنهاد کاربران

بپرس