عبدالله عزام

پیشنهاد کاربران

عبدالله عزام ( ۱۹۴۱م /۱۳۲۰ش در جنین، فلسطین - ۲۴ نوامبر ۱۹۸۹م/۱۳۶۸ش در پیشاور پاکستان ) اسلام گرا و مجاهد که در دهه ۱۹۸۰م/۱۳۶۰ش در افغانستان با ارتش شوروی می جنگید. او در سال ۱۹۸۹م، در مسیر رفتن به مسجدی در پیشاور پاکستان بر اثر انفجار بمب به همراه دو پسرش کشته شد.
...
[مشاهده متن کامل]

عزام که به «پدر جهاد جهانی» معروف است کمک های مالی زیادی را برای مجاهدین افغان جمع آوری کرده و داوطلبان مسلمان زیادی را از کشورهای مختلف برای جنگ به افغانستان آورد. عزام همچنین از معلمان اسامه بن لادن بود. اسامه به تشویق او برای جهاد به افغانستان آمد.
عزام در سال ۱۹۶۶ لیسانس/کارشناس خود را در رشته علوم شرعی از دانشگاه دمشق دریافت کرد. سپس به عضویت اخوان المسلمین درآمد و پس از یک سال در جنگ شش روزه عرب ها و اسرائیل در صف داوطلبان اخوان المسلمین در نبرد شرکت داشت. او در سال های ۱۹۶۸ تا ۱۹۷۰ امیر اخوان المسلمین در اردن بود. او در سال ۱۹۶۹ از دانشگاه الازهر کارشناسی ارشد در رشته اصول دین و در سال ۱۹۷۳ دکترای اصول فقه را دریافت نمود و تا سال ۱۹۸۰ در دانشگاه های اردن به تدریس اشتغال داشت. پس از آن به دلیل فعالیت هایش از اردن اخراج شده و به جده در عربستان سعودی رفت و در دانشگاه ملک عبدالعزیز آغاز به تدریس نمود و تا سال ۱۹۸۱ در جده ماند.
عزام در سال های بودنِ خود در اردن با حمایت دولت های عربی و افراد سلفی اقدام به تأسیس و بنیانگذاری حماس نمود و ارتباط خود را تا از قبل از حضور در افغانستان با گروهش حفظ کرد.
از عبدالله عزام به عنوان سردار اعراب در جنگ شوروی در افغانستان نام برده شده است. او از سال ۱۹۸۰ میلادی زمینهٔ ورود هزاران جوان عرب به افغانستان را فراهم آورد. عزام در ابتدا در یک جمعیت خیریه عربی در پیشاور برای کمک به مهاجرین افغان مشغول کار شد اما پسانتر تشکیلات مستقل جهادی را بنام مکتب الخدمات المجاهدین پایه گذار کرد. او برنامه خود را آزاد سازی فلسطین پس از آزاد سازی افغانستان اعلام کرد.
عبدالله عزام برخلاف همفکران و متحدان خود دیدگاه مثبتی نسبت به احمدشاه مسعود داشت. به گفته موسی القرنی در آن دوران تقریباً تمام مجاهدین عرب در پیشاور به جز عبدالله عزام نسبت به مسعود نظر منفی داشتند و اتهام های زیادی تا حد کفر را به او وارد می کردند. همچنین این بحث مطرح شده بود که آیا کمک مالی به مسعود از نظر شرعی جایز است یا نه؟ حتی یک محاکمه غیابی نیز در پیشاور برگزار شد که در آن ۲۱ نفر علیه مسعود شهادت داده و دو نفر نیز از او دفاع کردند. عبدالله عزام، اسامه بن لادن و عبدالمجید الزندانی در این دادگاه به عنوان قاضی حضور داشتند و در نهایت دادگاه در حکم خود اعلام کرد که نمی تواند مسعود را تأیید یا رد کند.

عبدالله عزام
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عبدالله_عزام

بپرس