عبدالعلی مزاری

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عَبدُالعَلی مَزاری (۱۳۲۶ - ۱۳۷۳ش)، یکی از چهره های سیاسی معاصر افغانستان که در سال ۱۳۶۸ش با تشکیل ائتلافی از احزاب سیاسی هزاره در بامیان، برای اولین بار هزاره ها را در قالب حزب وحدت اسلامی افغانستان، وارد مناسبات سیاسی در افغانستان کرد. او در سال ۱۳۵۱ش وارد ایران شد، سال ها به تحصیل در حوزه علمیه قم پرداخت و در انقلاب اسلامی ایران مشارکت داشت. مزاری سال ۱۳۶۸ش به افغانستان بازگشت. او ۲۲ اسفند ۱۳۷۳ش همراه با برخی از یارانش به طرز مشکوکی کشته شد. برخی گروه طالبان را مسئول این رخداد می دانند، اما طالبان از پذیرش مسئولیت مرگ او سربازمی زند.
عبدالعلی مزاری فرزند خداداد در سال ۱۳۲۶ش در روستای نانوایی چهارکنت در ولایت بلخ افغانستان متولد شد.
کودکی مزاری در دوران پادشاهی محمدظاهرشاه و صدارت اعظمی محمدداودخان سپری شد. دورانی که مردم هزاره جات به رهبری ابراهیم خان شهرستانی معروف به گاوسوار، قیام بزرگی بر ضد حکومت را پشت سر گذاشته و سید اسماعیل بلخی مشهور به علامه بلخی هم به همراه یارانش قیامی مسلحانه را آغاز کرده بود.

پیشنهاد کاربران

عبدالعلی مزاری ( ۵ جوزا/خرداد ۱۳۲۶ چارکنت بلخ - ۲۲ حوت/اسفند ۱۳۷۳ غزنی ) از رهبران مجاهدین افغانستان و بنیان گذار حزب وحدت اسلامی افغانستان بود. عبدالعلی مزاری یکی از کسانی بود که تلاش کرد تا دیگر هویت قومی قوم هزاره در افغانستان جرم نباشد. در سال ۱۹۹۵ ( میلادی ) طالبان از مزاری برای مذاکره دعوت به عمل آورد، ولی مزاری در جریان مذاکرات به اسارت گرفته شده و توسط طالبان به قتل رسید. پس از مرگ مزاری، در سال ۲۰۱۶ ( میلادی ) لقب «شهید وحدت ملی» توسط جمهوری اسلامی افغانستان به او داده شد.
...
[مشاهده متن کامل]

عبدالعلی مزاری در سال ۱۳۲۶ خورشیدی در روستای نانوایی چارکنت از توابع ولایت بلخ متولد شد. پدر وی حاجی خداداد زراعت پیشه و مال دار بود. حاجی خداداد در اصل از منطقهٔ سرخجوی ولسوالی ورس به شمال افغانستان مهاجرت کرده بود. کودکی مزاری در دوران پادشاهی محمد ظاهرشاه و صدارت محمد داوود خان سپری شد.
مزاری دروس ابتدایی را زمستان ها در مدرسهٔ نانوایی فرا گرفت. سپس به صورت تمام وقت تعلیمات دینی را در مدرسه چارکنت و مزارشریف ادامه داد. اما اوایل بهار ۱۳۵۱ش برای ادامه تحصیل از افغانستان خارج شد و پس از سفر به عراق و زیارت عتبات عالیات در نجف و کربلا، در حوزه علمیه قم اقامت کرد چون که در نگاه مزاری، قم تنها محل تحصیل درس های رایج حوزوی نبود، بلکه علاوه بر آن، قم و محیط تحصیلی آن، کانون مبارزات مخفی نیز به حساب می آمد و این سویه، جذابیت ویژه ای برای وی داشت. وی هنگامی که در ایران حضور داشت از سوی دستگاه های امنیتی حکومت پادشاهی دستگیر و زندانی شد.
مزاری معتقد بود که راه حل اختلافات داخلی در افغانستان در یک سیستم فدرالیسم است که هر قومی دارای حقوق مشخص در قانون اساسی است و می تواند بر سرزمین و مردم خود حکومت کند. او از نمایندگی یکسان همه اقوام افغانستان، به ویژه هزاره ها، که هنوز در افغانستان تحت آزار و اذیت قرار دارند، حمایت کرد.
برخی از مهم ترین گفتاوردهای مزاری قرار زیر است:
«من از این خاستگاه برخواسته ام و زادگاهم افغانستان است، مادامی که خانه ام در اسارت باشد و فاقد هویت ملی باشم در عراق و ایران ماندنم و بودنم معنی ندارد، من یک افغانستانی هستم؛ وقتی افغانستانم مورد اشغال باشد در هیچ جای دنیا عزت ندارم، آن افغانستانی که کشور ندارد، عزت هم ندارد ولو مبارز باشد، ولو مجاهد باشد. من هزاره ام و هزاره بودن در این کشور نباید جرم باشد و نباید گناه تلقی گردد. »

عبدالعلی مزاریعبدالعلی مزاریعبدالعلی مزاریعبدالعلی مزاری
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عبدالعلی_مزاری

بپرس