عبدالصمد شیرازی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
(س دهم ق)، مذهب و خطاط. کاتب و مذهب قرآنی است. از آثار وی، قرآنی به خط نسخ خوش و سرلوحها و سرسوره ها تذهیب گردیده، با رقم: «...خدمه به تذهیبه و تحریره عبدالصمد شیرازی سنه 943».

دانشنامه آزاد فارسی

عَبدُالصَّمَد شیرازی (شیراز ح ۹۲۰ ق ـ۱۰۰۰ق)
دستگیری ابوالمعالی
(ملقب به: شیرین قلم) نگارگر ایرانی و از بنیانگذاران مکتب هند و ایرانی. از همان دورۀ نوجوانی زیر نظر استادان زادگاهش تعلیم دید، امّا بعدها به دربار شاه طهماسب صفوی در تبریز رفت و هم آورد و از دوستان نزدیک میر سیّدعلی شد. به دعوت همایون شاه با گروهی دیگر از هنرمندان به هندوستان سفر کرد و در آن دیار ساکن شد. وی در دربار همایون شاه، کارگاه هنری به راه انداخت و هنرجویانی چون دسونته را پرورش داد. عبدالصمد در آفرینش و مصورسازی کتاب حمزه نامه بسیار همت گماشت و در زمان همایون، لقب «شیرین قلم» گرفت. برخی از آثار اوست: مردی عمامه به سر و سوار بر اسب از مرقع گلشن؛ صحنه ای از شکار شیر توسط یک شاهزاده (۹۹۹ق)؛ جمشید و همراهان از آلبوم جهانگیری (ح ۹۶۶ق)؛ تصویر مجنون در میان حیوانات وحشی (۹۶۵ق)؛ دستگیری ابوالمعالی.

پیشنهاد کاربران

خواجه عبدالصمد شیرازی همچنین معروف به عبدالصمد شیرین قلم، نقاش قرن ۱۶ میلادی اهل ایران بود که به امپراتوری گورکانی هند مهاجرت کرد. او از پایه گذاران مکتب نگارگری گورکانی بود و بعدها چندین مقام و منصب درباری
...
[مشاهده متن کامل]
دریافت کرد. دوران فعالیت عبدالصمد در دربار گورکانی از ۱۵۵۰ تا ۱۵۹۵، نسبتاً به خوبی ثبت شده است و تعدادی زیادی از آثار این دوره به او منسوب است. در سال ۱۵۷۲ او سرپرست کارگاه سلطنتی اکبر کبیر شد و «در این دوره بود که مکتب گورکانی به به بلوغ رسید. » اخیراً برخی از تاریخدانان مانند باربارا برند او را همان میرزا علی دیگر نقاش ایرانی می دانند که آثار تا زمانِ رفتن عبدالصمد به دربار گورکانی امضا شده است.

عبدالصمد شیرازی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عبدالصمد_شیرازی

بپرس