عباسقلی ادمیت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عباسقلی آدمیت. عباسقلی آدمیت بنیانگذار جمعیت آدمیت (خاندان آدمیت) می باشد. میرزا عباسقلی خان توسط "میرزا یحیی خان مشیرالدوله قزوینی " با جرگه آزادی خواهان روشنفکر و یاران "میرزا ملکم خان" محشور گردید و مروج "رساله های ملکم" و "قانون" در تهران شد.
عباسقلی فرزند "عیوض علیخان" در ۱۲۴۰ش در قزوین تولد یافت. تحصیلات مقدماتی و متعارف آن دوره را فراگرفت و در بیست سالگی به دستگاه "میرزا یحیی خان مشیرالدوله قزوینی " پیوست و مورد توجه او قرار گرفت. وقتی "میرزا یحیی خان مشیرالدوله" به وزارت عدلیه منصوب شد، او را به کار قضایی گمارد و در تعلیم و تربیت وی سعی کافی به عمل آورد. میرزا عباسقلی خان توسط "مشیرالدوله"با جرگه آزادی خواهان روشنفکر و یاران "میرزا ملکم خان" محشور گردید و با آثار و افکار او آشنایی یافت و در ۲۲ سالگی به فراموشخانه پیوست و مدتی نیز مهماندار "میرزا ملکم خان" بود. مروج "رساله های ملکم" و "قانون" در تهران شد و آثار او را نشر و توزیع می کرد.
تاسیس جمعیت آدمیت
در زمان سلطنت مظفرالدین شاه چون دامنه فعالیت آزادی خواهان وسعت گرفته بود، یک جمعیت سری به نام "جمعیت آدمیت" (خاندان آدمیت) تاسیس کرد. بسیاری از رجال و نمایندگان مجلس، اطبا و روحانیون و نظامیان به آن پیوستند. هدف "مجمع آدمیت" تلاش برای آزادی و رهایی از قید استبداد بود. "سلیمان اسکندری"، "دکتر مصدق"، "ذکاءالملک فروغی"، "احتشام السلطنه" و "سپهدار اعظم" از جمله اعضا این مجمع بودند.
وفات و فرزندان وی
عباسقلی آدمیت در ۱۳۱۸. ش در تهران درگذشت. فرزندان او "طهمورث"و "فریدون"در وزارت امورخارجه استخدام شدند. فریدون از نویسندگان معروف تاریخ مشروطه است.
عناوین مربوطه
...

پیشنهاد کاربران

عباسقلی خان قزوینی ملقب به آدمیت ( ۱۲۴۰ – ۱۳۱۸ خورشیدی ) فعال سیاسی و بنیان گذار جامع آدمیت بود.
در ۱۲۴۰ خورشیدی در قزوین به دنیا آمد در کودکی پدرش عیوضعلی خان را از دست داد و زیر نظر شوهر خواهرش میرزا محمد خان قزوینی که منشی کامران میرزا بود پرورش یافت. در بیست سالگی وارد تشکیلات دیوانی میرزا یحیی خان مشیرالدوله شد و مشیرالدوله موجب آشنایی وی با میرزا ملکم خان و محافل روشنفکری گردید پس از این آشنایی بود که او وارد عرصه سیاست و مروج افکار آزادی خواهی شد. افکار قانون خواهی و آزادی خواهی از بیست سال پیش و با نوشته های طالبوف تبریزی و مستشارالدوله در میان ملت و دربار رخنه کرده بود. سال ۱۲۶۸ خورشیدی و همزمان با انتشار روزنامه قانون توسط ملکم، وی شروع به نشر و تبلیغ عقاید وی کرد و گفته می شد که عضو انجمن فراموشخانه شده بود.
...
[مشاهده متن کامل]

پس از قتل ناصرالدین شاه در اردیبهشت ۱۲۷۵، آدمیت انجمنی بنام انجمن آدمیت را بنیاد نهاد و تا سال ۱۲۸۷ که مجلس توسط محمدعلی شاه به توپ بسته شد ریاست آن را عهده دار بود. گفته شده است که این مجمع برای برپایی سه هدف عمده یعنی به کاربردن مهندسی اجتماعی برای دستیابی به توسعه ملی، کسب آزادی های فردی و دستیابی به برابری حقوقی همگان تلاش می کرده است.
پس از ترور نافرجام محمدعلی شاه وی توانست با توصیه های خود از خشونت شاه بکاهد و افرادی را از عقوبت نجات دهد. آدمیت بعد از سفر نافرجامی برای دیدن ملکم خان، به مدت ۳۰ سال خانه نشین و منزوی گردید و در سال ۱۳۱۸ خورشیدی فوت نمود. بازماندگان وی عبارتند از: صادق آدمیت، فریدون آدمیت، طهمورث آدمیت و منوچهر آدمیت.

عباسقلی ادمیت
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عباسقلی_آدمیت

بپرس