عباس محمود عقاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] عباس محمود عقّاد (1306 - 1383ق ) نویسنده و ادیب و روزنامه نگار مصری است که کتابها و نوشته های متعددی با موضوعات فرهنگی و سیاسی از او به جای مانده است. او همچنین کتابهایی در معرفی اهل بیت علیهم السلام دارد.
نویسنده بزرگ و ادیب توانا، عباس محمود عقّاد، در روز بیست و هشتم حزیران (تیرماه ) سال 1889م . / 1306ق . در شهر أسوان از شهرهای کشور مصر به دنیا آمد و در سال 1964م . / 1383ق . از دنیا رفت و در همین شهر دفن گردید. پدرش در «أسنا» به صرّافی اشتغال داشت ، سپس با تغییر شغل ، به عنوان دفتردار «مرکز اسناد» در شهر أسوان زندگی را گذراند. عباس بزرگ ترین فرزند از شش پسر زن دوم پدرش که خانمی کرد بود، به شمار می رفت .
عباس عقّاد در خانواده ای رشد کرد که پای بندی آنها به دین زبانزد همه بود. هنگامی که مردم در خواب بودند وی برای نماز صبح از خانه خارج می شد و تا بعد از طلوع آفتاب در مسجد به عبادت می پرداخت .
مادرش هم زنی متدین و اهل نماز بود، به بیچارگان رسیدگی می کرد، صله رحم انجام می داد و با فقرا مهربان بود. عباس عقاد در منزل دایی هایش جلساتی برای قرائت تفسیر قرآن ، مطالعه کتاب های حدیثی و فقهی برگزار می کرد.
عقّاد دوره تحصیلات ابتدایی و راهنمایی را در سال 1896 م . در شهر أسوان آغاز کرد و با به پایان بردن آن در سال 1903 م . وارد دوره تحصیلات دبیرستان شده و در رشته برق و شیمی در مدرسه فنی قاهره به فراگیری دروس مربوط پرداخت و در رشته تلگراف در منطقه دمرداش به تحصیل ادامه داد.
وی در نهمین سال تحصیلی اش زندگی «ادبی » خود را آغاز کرد و با پذیرش مسئولیت اداره راه آهن «قنا» در سال 1904 م . و سپس انتقال به «زقازیق » و قاهره ، در وزارت اوقاف به روزنامه نگاری اشتغال یافت .
از همان دوران نوجوانی ، شخصیت قوی ، هوش سرشار و عشق به مطالعه ، عقّاد را به سوی جایگاه بلندی از علم و معرفت رهنمون ساخت ، به گونه ای که شیخ محمد عبده از آینده درخشان وی خبر داده بود. (حمدی السکوت ، 1403 ق ، ج 1، ص 9). وی با اعتماد به نفسی که داشت به پرورش فکر و اندیشه خود پرداخت و با ایجاد ارتباط با اندیش مندان معاصر و فراگیری زبان انگلیسی ، آلمانی و فرانسه ، مورد توجه بزرگان قرار گرفت . علاوه بر آن ، به مطالعه آثار علمی و ادبی مشاهیری همانند تولستوی ، آرنولد، هیوم ، نیچه ، جان استوارت میل و... پرداخت .
در سال 1934 م . برای پاسداشت تلاش علمی و ادبی عقّاد، جلسه ای برگزار شد که در آن جمعی از دانشمندان ، ادیبان ، روزنامه نگاران و شخصیت های سیاسی حضور داشتند. در سال 1938 م . وی به عضویت انجمن زبان عربی قاهره درآمد و پس از آن نیز به عنوان عضو انجمن زبان عربی دمشق و بغداد انتخاب شد و در سال 1944 م . به عضویت مجلس شیوخ و در سال 1956 م . به عضویت مجلس فنون و ادبیات درآمد و بالاخره در سال 1960 میلادی جایزه تشویقی دولتی را دریافت کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس