عباس ادهم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عباس ادهم پزشک و سیاستمدار ایرانی بود، وی در کابینه های عبدالحسین هژیر و محمد ساعد به عنوان وزیر بهداری سابقه وزارت داشته است. همچنین در سوابق خود ریاست جمعیت آذربایجانی های مقیم مرکز، عضویت هیئت مدیره جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و سناتور انتخابی در دوره دوم مجلس سنای ایران را دارد.
عباس ادهم که ملقب به اعلم الملک بود، فرزند لقمان الممالک تبریزی، مؤسس مدرسه ی لقمانیه ی تبریز، متولد سال ۱۲۵۹ش در شهر تبریز است، وی همانند برادران خویش پس از سپری کردن تحصیلات ابتدایی جهت گذراندن تحصیلات تکمیلی در رشته پزشکی عازم پاریس شد.
مشاغل عباس ادهم
بعد از مراجعت به ایران مدتی به کار طبابت مشغول بود. در جوانی در دربار قاجاریه طبیب مخصوص بود. بعدها رئیس معارف آذربایجان شد. بعد از کودتای که در سال ۱۲۹۹ش به وقوع پیوست، عباس ادهم از مسافرت خارجی مراجعت نمود و به تهران آمد. وی به سمت استادی در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران انتخاب گردید. مدتی نیز به عنوان ریاست بیمارستان رازی فعالیت نمود. در ترمیم کابینه ساعد در ۱۳۲۷ش همین سمت وزارت بهداری را بر عهده داشت. در اواخر عمر، ریاست جمعیت آذربایجانی ها را در تهران به عهده داشت.
ادهم در کمیسیون قوام
وی یکی از اعضای کمیسیونی بود که قوام السلطنه جهت تهیه مقدمات انتخابات دوره پانزدهم مجلس تشکیل داد. علت تشکیل کمیسیون هم آن بود که با این کار قصد داشت تا امید روس ها را به تصویب فوری مقاومت نامه نفت بیشتر نماید تا بدین وسیله از پیش روی آن ها در آذربایجان و کمک به حزب دموکرات آذربایجان جلوگیری نماید. اعضای این هیات عبارت بودند از: ممقانی، دکتر عباس ادهم، موسوی زاده، سید هاشم وکیل و الهیار صالح که ماموریت یافتند به سرعت مقدمات برگزاری انتخابات را فراهم آورند تا روس ها به اشتیاق حصول مقصود در تقویت و پیشروی تامل کنند.
وفات
...

پیشنهاد کاربران

عباس ادهم ( ۱۲۶۴ تبریز – ۹ آبان ۱۳۴۸ ) معروف به اعلم المک پزشک و وزیر بهداری، سناتور مجلس سنا ، عضو هیئت مدیره جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و رئیس جمعیت آذربایجانی های مقیم مرکز بود. او در زمان ولیعهدی احمدشاه قاجار مدتی پزشک مخصوصش بود.
...
[مشاهده متن کامل]

عباس ادهم به سال ١٢۶۴ در تبریز بدنیا آمد. پدرش زین العابدین ادهم ملقب به لقمان الممالک پزشک دربار ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و بنیانگذار دبستان لقمانیه، سومین دبستان در تبریز بود. او سه برادر با نام های محمدحسین، محمدحسن و صالح داشت که همه دارای مناصب پزشکی و سیاسی بودند.
• محمدحسین لقمان ادهم ( ١٢۵٨–١٣٢٩ ) :ملقب به لقمان الدوله و معین الاطبا پزشک ایرانی و نخستین رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه تهران بود.
• محمدحسن لقمان ادهم ( ۱۲۶۳–۱۳۳۶ )   : معروف به حکیم الدوله پزشک و دولتمرد دوران قاجار و پهلوی و نخستین وزیر صحیه ( بهداری ) ایران بود.
• صالح ادهم ( ۱۲۶٨–۱۳٣٠ ) ملقب به حشمت السلطنه حقوقدان و رئیس دفتر احمدشاه آخرین شاه قاجار بود.
تحصیلات مقدماتی و متوسطه را در مدرسه لقمان تبریز گذراند و برای تحصیل پزشکی به پاریس رفت. در سال ۱۲۸۸ خورشیدی از دانشکده پزشکی دانشگاه پاریس موفق به دریافت درجه دکترا، جایزه پایان نامه و مدال علمی شد و نماینده ایران در کنگره تعطیلات عمومی بین المللی پاریس شد.
پس از بازگشت به ایران پزشک ویژه ولیعهد احمدمیرزا ( بعدا احمدشاه ) و عضو مجلس حفظ الصحه دولتی شد. از جمله اقدامات وی کمک مالی به مدرسه فیوضات تبریز، تأسیس نخستین مدرسه متوسطه رسمی آذربایجان با نام محمدیه، تأسیس دارالعجزه، کتابخانه و دارالتربیت تبریز، مدرسه صنایع مستظرفه و بیمارستان احمدیه بود.
در جنگ جهانی اول که بیماری وبا از قفقاز به آذربایجان سرایت کرد اقدامات دکتر اعلم الملک از انتشار این بیماری در تبریز پیشگیری کرد. وی از سال ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۸ رئیس بیمارستان تازه تأسیس رازی در تهران شد و در سال ۱۳۲۲ انجمن مبارزه با تریاک و الکل را تشکیل داد، تا این که در ۲۳ تیر ۱۳۲۵ قانون منع کشت خشخاش به تصویب هیئت دولت رسید.
ادهم در سال ۱۳۲۷ در کابینه عبدالحسین هژیر برای نخستین بار به وزارت رسید. در اواخر سال نیز با همین سمت وارد کابینه ساعد شد. از ۲۴ فروردین ۱۳۳۶ تا ۲۵ اسفند ۱۳۳۸ سناتور انتخابی در دوره دوم مجلس سنای ایران بود. رئیس جمعیت آذربایجانی های مقیم مرکز و عضو هیئت مدیره جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران نیز بود.

عباس ادهم
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/عباس_ادهم

بپرس