عالی قاپو

/~AliqApu/

لغت نامه دهخدا

عالی قاپو. ( اِخ ) نام قصری است از قصور صفویه واقع در میدان شاه اصفهان. و دارای بنای عالی و مرتفع و تاریخی است که همه ساله مسافران و سیاحان خارجی از آن دیدن میکنند و بنابر مشهور تکمیل آن به دست شاه عباس بوده است. رجوع به اصفهان شود.

فرهنگ فارسی

در شهر اصفهان در سمت غرب میدان نقش جهان بنایی وجود دارد که در زمان شاه عباس بزرگ و بمنظور پذیرایی از مهمانان و سفیران خارجی و مراسم درباری در محل ساختمانی قدیمی بنا شده ( اوایل قر. ۱۱ ه. اوایل قر.۱۷ م . ) و مرتفعترین بناهای آن زمان بوده و دارای شش طبقه میباشد . ارتفاع آن از سطح زمین ۳۶ متر و ۱۱۷ پله مارپیچ طبقات مختلف آنرا از کف تا بام متصل میسازد . مدخل بنا دارای دهنه ایست که طرفین آن اطاقهایی - که از آجر ساخته شده - قرار دارد و سپس در عمارت ببلندی ۵ متر و در طرفین آن سکوهایی از مرمر ساخته اند. در بالای در ورودی عبارت [ انا مدینه العلم و علی بابها ] بر روی کاشی نوشته شده . سقف سر سرای بنا از گچ بریهای عالی و طرحهای رضا عباسی تزیین یافته و در طرفین آن پلکانی مارپیچ قرار دارد. علاوه بر آن پله های وسیعتری نیز بامر شاه عباس بنا گردیده که همگی با کاشیهای زیبا مفروش بوده است . در طبقه سوم بنا ایوانی است بطول ۲۸ و عرض ۱۶ و ارتفاع ۱۲ متر که دارای ۱۸ ستون چوبی است و در عهد صفویه با آیینه و نقوش زیبا تزیین گردیده بوده است و سقف آن نیز مزین به اشکال قشنگ هندسی از چوب و رنگ آمیزیهای زیباست . دیواره ها نیز از نقوش گل و بوته طلاکاری مینیاتور و نقوش دیگر انسانی تزیین شده . در وسط ایوان حوضی از سنگ مرمر که کف آن طلا کوبی گردیده مشاهده میشود . شاه و مهمانان وی ازین محل مراسم آتش بازی مسابقه چوگان و رژه قشون را تماشا میکردند.در قسمت عقب ایوان اطاقهای متعدد وجود دارد که اطاق شاه نشین بابعاد ۹/۷ ۷ متر بانقاشیهای جالب و حیرت انگیز آن جلوه خاصی دارد. دو طبقه بالای این تالار نیز اطاقهای متعدد و منقوش با گچ بری و نقاشیها و رنگ آمیزیهای سحر آمیز جلب توجه میکند. طبقه آخری بنا دارای گچ بریهای خاص و مجوف میباشد که آن هم بنوبه خود زیبا و جالب است . در زمان سلطنت شاه صفی و شاه عباس دوم ( تالار با شکوه عمارت مذکور در سال ۱٠۵۴ ه.ق./ ۱۶۴۴ م . در زمان سلطنت شاه عباس دوم ساخته شده ) و شاه سلیمان و شاه سلطان حسین تعمیراتی درین بنا بعمل آوردند. در زمان افغانان و قاجاریه خرابیهایی بان وارد آمده ولی مطابق کتیبه سر در ورودی در سال ۱۲۷۴ ه.ق. در زمان ناصر الدین شاه تعمیراتی در آن صورت گرفته و در زمان رضاشاه پهلوی تعمیرات اساسی پذیرفته است . در سالهای اخیر قسمتی از نقاشیهای آن از زیر گچ خارج گردیده و بعضی باقاب شیشه محفوظ شده همچنین با موریانه مبارزه کرده اند و چوب بست سقف تالار بر چیده شده و بجای آن شیراوانی نصب گردیده است.در سالهای ۱۳۳۸ و ۱۳۳۹ ه. ش . طبقه ششم آن کلاف کشی آهنی شده و در حدود ۴٠ عدد پنجره بسبک اول ساختمان و نصب شده و سنگفرش دالان ورودی و محوطه داخلی آن تعویض گردیده است .
نام قصری است از قصور صفویه واقع در میدان شاه اصفهان و دارای بنای عالی و مرتفع تاریخی است که همه ساله مسافران و سیاحان خارجی از آن دیدن می کنند و بنا بر مشهور تکمیل آن به دست شاه عباس بوده است .

دانشنامه عمومی

عالی قاپو (انگوت). عالی قاپو، روستایی در دهستان دره رود شمالی بخش دره رود شهرستان انگوت در استان اردبیل ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۱۹ نفر ( ۲۶ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس عالی قاپو (انگوت)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
عالی قاپوی اصفهان
نام چهار بنا در چهار پایتخت ایران.
عالی قاپوی اصفهان. غرب میدان نقش جهان و میدان شاه (میدان امام کنونی) و بنایی شش طبقه با ۴۸ متر ارتفاع است. شماری بنای اولیه را از دورۀ سلجوقیان و شماری از دورۀ تیموریان به شمار می آورند. در دورۀ شاه عباس اول چند طبقه با اتاق های باشکوه مزین به گچبری و نقاشی به آن افزوده شد. تعدادی از نقاشی ها کار علیرضا عباسی بود. ایوان بزرگ دوازده ستون چوبی آن که یک حوض مسی داشت و ناودانی از طلا آب آن را خارج می کرد، از دورۀ شاه عباس است. سقف ایوان چوبی و خاتم کاری بود و به مربع های برجسته قاب نما تقسیم شده بود. جانشینان او ازجمله شاه عباس دوم نیز قسمت هایی به آن افزوده اند. شاه عباس و شاهان دیگر صفوی از ایوان بزرگ آن که به طبقچۀ دولت خانه شهرت داشت، مراسم رژۀ سپاهیان، بازی چوگان و مسابقه های سوارکاری و پرتاب نیزه، جنگ با حیوان ها و شیرین کاری های پهلوانان را تماشا می کردند. عالی قاپو از نظر تنوع در نقش و طرح و ظرافت های معماری، زیباترین بنای اصفهان به شمار می رفت. در دورۀ قاجار محل بست نشینی و پناه بود. در ۱۲۷۲ق، حمزه میرزا حشمت الدوله، والی اصفهان در آن تغییراتی داد. ظل السلطان در دورۀ والیگری اصفهان، در آن جا اقامت داشت. اتاق های طبقۀ پنجم آن به سبب زوایای بسیار و گچبری های توخالی صدا را منعکس می کردند و به اتاق های حبس صدا شهرت داشتند.
عالی قاپوی تبریز. ساخته نجفقلی خان پسر مرتضی خان دنبلی و معروف به درب اعلی بود. در دورۀ حکمرانی عباس میرزا نایب السلطنه، به عالی قاپو و پس از ساخته شدن ساختمان شمس العماره در تهران، به شمس العماره معروف شد. در دورۀ ولیعهدی مظفرالدین شاه قاجار تعمیر کلی در آن صورت گرفت. در دورۀ رضاشاه مقر والی آذربایجان شد. در ۱۳۱۲ش دچار آتش سوزی شد و قسمت بالایی آن که از شاهکارهای معماری دورۀ قاجار بود، از بین رفت. در ۱۳۲۶ش بخش زیادی از عمارت زیبای عالی قاپو تخریب و در جای آن کاخ استانداری احداث شد. با تخریب عمارت حرم خانه دورۀ مظفری در اواخر دهۀ ۱۳۴۰ از ساختمان تاریخی عالی قاپو اثری نماند.
عالی قاپوی تهران. شمال شرقی میدان ارگ و روبه روی نقاره خانه بود و به آن درب سعادت یا عمارت سردر نیز می گفتند. سمت راست آن برج آقامحمدخان و سمت چپ آن ورودی کوچه ای بود که بعدها به خیابان نایب السلطنه مشهور شد. اساس آن در دورۀ فتحعلی شاه قاجار گذاشته شده و بعدها تغییراتی در آن داده شده بود. بنای باشکوه دوطبقه ای بود که در طبقۀ پایین که قراول خانه ارگ بود، تاق ها و تاق نماهای بزرگ و کوچک مقرنس کاری با لچکی های کاشی کاری داشت و از چند اتاق، یک هشتی و یک دالان تشکیل شد. طبقه بالا که دفترخانه دولتی یا دفتر صندوق خانه بود، از یک تالار وسیع و دو اتاق گوشواره با پنجره های ارسی مشبک و گچبری های زیبا تشکیل می شد. سردر داخلی آن که رو به ایوان تخت مرمر بود، مزین به کاشی هایی بود که صحنۀ جنگ رستم و دیو سفید روی آن تصویر شده بود و تاریخ ۱۲۷۳ق را داشت. در روز سوم عید نوروز مراسمی نیمه رسمی در برابر شاه و نزدیکان او که در بالاخانه می نشست، در مقابل درب سعادت برگزار می شد که در آن قوچ بازان، خرس بازان و میمون بازان نمایش اجرا می کردند. مرشدی نیز ضرب می گرفت و ابیاتی از شاهنامه را می خواند و پهلوانان شیرین کاری می کردند. عالی قاپو در ۱۳۰۹ش و دورۀ رضاشاه پهلوی تخریب شد و چند سال بعد، از کاشی های سردر آن در سردر ورزشگاه امجدیه استفاده شد.
عالی قاپوی قزوین. از بناهای سلطنتی دورۀ شاه طهماسب اول صفوی است. در ورودی بزرگ دولت خانه و از هفت باغ سعادت آباد بود. در دورۀ شاه عباس کتیبه ای به خط علیرضا عباسی در سردر عمارت نصب شد و دو عمارت با نام های زرنگار و جهان نما در دو سوی میدان اسب و عمارت حمام تخت گاه احداث شد. سفیران اسپانیا و عثمانی در عالی قاپو به حضور شاه عباس رسیدند. مظفرالدین شاه قاجار در سفر دوم به فرنگ، در عمارت کلاه فرنگی اقامت کرد. احمدشاه نیز سال ها بعد در آن جا اقامت کرد. در ۱۳۰۶ش در ضلع شرقی آن، رخشویخانه عمومی تأسیس شد و در ۱۳۲۳ مدرسه ای به نام امید که هنوز باقی است. در اواخر دورۀ قاجار، دولت خانه به نظمیه و در دورۀ رضاشاه به شهربانی تبدیل شد و امروز مقر نیروی انتظامی است. از عالی قاپو، کتیبۀ کاشی معرق لاجوردی حاوی فرمان شاه عباس به احداثِ سردر به خط علیرضا عباسی، و نقش دو شیرِمقابل یکدیگر و یک خورشید، و دو پنجرۀ مشبک معرق باقی است.

پیشنهاد کاربران

عالی قاپو یا در همایون در یا در والا باب عالی به دربار عثمانی و صفوی میگفتند و قاپ واژی یونانی است بچم دروازه و در و فیثاغورس برگردان باب الشمس را در گفتار حنون کارتاژی به Cap Soleis برگردانده ترک زبانان
...
[مشاهده متن کامل]
کستانتین اپل ( استامبول ) یونانی و آذربایجان پارسی امخته شده اند که هر واژی را که شنیدند و گفتند ترکی بدانند

The Porte
واقعا درعجبم که نویسنده به خودش کمی زحمت نداده که راجب آلاقاپی اصلی که بنیان گذار صفوی بودن و تمام این عالی قاپوها بعد اون شکل گرفتن کمی تحیقق کنن و دقیقتر بنویسن
حتما به اردبیل و آلاقاپی اصلی سربزنین
که تمام تاریخ صفوی از این مکان شروع شده
عالی قاپو کلمه تحریف شده آلا قاپی است آلا قاپی در اردبیل واقع شده است در خانه شاه اسماعیل صفوی واقع در مرکز شهر تقریبا این نام به خاطر درب ورودی قصر آلاقاپی که ترکیب ظاهری آن کمی نا بهمگون بود و یکدست
...
[مشاهده متن کامل]
نبوده لقب گرفته بوده و تمامی عمارتهایی که نام آلاقاپی رو کپی برداری کرده اند از نام این قصر در اردبیل بوده و با نامهای چون عالی قاپو که ترکیب کلمه عالی و قاپو است و هیچ ربطی با نام اولیه خود ندارد رامشهور شده اند آلا یعنی تعریف از رنگ و گوناگونی چهره را دارد و قاپی ینی درب

آلا قاپی کلمه ای ترکی است که بعد ها در زبان فارسی به عالی قاپو تغییر یافته.
آلا در ترکی به معنی رنگارنگ
قاپی در ترکی به معنای در
آلا قاپی یا عالی قاپو هم به معنی در رنگارنگ است.
با تشکر

بپرس