طیور. [ طُ ] ( ع اِ ) ج ِ طیر. پرندگان. مرغان. جج ِ طائر : الا آنک او را باد و دیو و پری و وحوش و طیور در فرمان بود و مرا نیست. ( ترجمه طبری بلعمی ). بدام زلف تو گه آدمی و گاه ملک گهی وحوش گرفتار و گه طیورانند.
حکیم حاذق ( آنندراج ).
طیور. [ طَی ْ یو ] ( ع ص ) تیزرو. || چالاک. یقال : هو طیورٌ فیورٌ؛ ای حدیدٌ سریعالفیئة. ( منتهی الارب ). ای سریعالتحول من امر الی آخر. ( قُطر المحیط ).
فرهنگ فارسی
پرندگان، جمع طائر ( اسم ) جمع طیر . حج طایر ( طائر ) پرندگان ( به طور عام ) یا طیور سدره . فرشتگان . تیزرو یا چالاک
فرهنگ معین
(طُ ) [ ع . ] (اِ. ) جِ طیر، پرندگان .
فرهنگ عمید
= طایر
فرهنگستان زبان و ادب
{fowl} [علوم و فنّاوری غذا] انواع پرندگانی که برای تخم گذاری یا تولید گوشت نگهداری می شوند
دانشنامه آزاد فارسی
طُیور (poultry) طُیور پرندگان اهلی مانند مرغ، بوقلمون، غاز و اردک. مزرعه داران اولیه در چین، اروپا، مصر و امریکا آن ها را برای استفاده از گوشت و تخم اهلی کردند. ماکیان از مرغ جنگلی جنوب شرقی آسیایی، گالوس گالوس، اهلی و سپس در شرق و غرب پرورش داده شد. بوقلمون پرنده ای از قارۀ امریکاست که در مکزیک باستان اهلی شد. غاز و اردک نیز در مصر، چین و اروپا اهلی شدند. نژادهای تخم گذار مرغ عبارت اند از لگورن، ماینورکا و آنکونا؛ بهترین مرغ های گوشتی نیز دورکینگ، اُسترالورپ، برهما و کورنوالی اند؛ نژاد مفید برای هر دو دسته عبارت اند از اورپینگتن، رود آیلند رِد واینداتس، پلیمت راکس و جرزی وایت جانیت. بیشتر مرغ های مرغداری ها دورگه هستند، و برای ویژگی های مشخص، مانند پَر، پرورش داده می شوند مرغداری ماشینی از جنگ جهانی دوم، توسعۀ شیوه های تولیدی تخم مرغ و بوقلمون و مرغ های ماشینی اعتراض همگانی را برضد این شیوه ها سبب شده است. پرندگان در جعبه های کوچک نگهداری می شوند، منقار و چنگال آن ها را برای جلوگیری از نوک زدن به سایرین می کَنند، و به آن ها خوراک حاوی هورمون های رشد و داروهای ضد باکتری می دهند تا وارد زنجیره غذایی انسانی شوند. مرغداری ماشینی موجب توجه بیشتر به روش های پرورش مرغ های محلی شد، اما تنها درصد اندکی از کلّ تولید را تشکیل می دهد. مرغداری ماشینی بازده تخم مرغ را دوبرابر کرد و تولید گوشت طیور را افزایش داد. در ۱۹۹۸، بیش از ۴۵۰ میلیون قطعه مرغ و ۳۰ میلیون بوقلمون گوشتی در بریتانیا به فروش رسید. در بریتانیا، اردک را بیشتر برای تهیه گوشت پرورش می دهند، اما تعداد غاز در این کشور نسبتاً کم است و تلاش برای پرورش آن ها موفقیت آمیز نبوده است. به استثنای نژاد چینی کوچک جثه غاز که در سال تا ۱۰۰ تخم می گذارد، غاز تولیدکننده سودآور تخم نیست. در فرانسه و سایر کشورهای اروپایی، به غاز و اردک به زور غذا داده می شود تا پاتۀ جگر غاز تولید شود.