طول موج

/tulemowj/

معنی انگلیسی:
wavelength

فرهنگستان زبان و ادب

{wavelength} [فیزیک] فاصلۀ بین دو نقطۀ متوالی موج در راستای انتشار که فاز نوسانی یکسانی دارند

دانشنامه عمومی

طولِ موج[ ۱] ( به انگلیسی: Wavelength ) به فاصلهٔ بین دو قلهٔ متوالی موج ( یا بین هر دو نقطهٔ تکراری موج که شکل یکسان دارند ) گفته می شود و آن را با λ ( لاندا ) نشان می دهند. برای دو موجی که دارای سرعت یکسان باشند، موجی که دارای بسامد ( فرکانس ) بالاتری است طول موج کوتاه تر دارد و موجی که بسامد پایین تری دارد، طول موج بلندتری دارد. [ ۲]
حاصل ضرب طول موج در بسامد ( فرکانس ) موج برابر با سرعت موج است.
همهٔ شکل های انرژی متحرک، از جمله صدا و نور به صورت موج حرکت می کنند. همهٔ آن ها، طول موجی دارند. برای مثال، وقتی موج های صدا در هوا حرکت می کنند، در فشار هوا تغییر اندکی به وجود می آورند. قله های موج های صدا نقطه هایی هستند که فشار هوا به بیشترین حد خود می رسد. گوش انسان، تغییر فشار هوا را دریافت می کند و پیامی به مغز می فرستد.
طول موج نیز مانند بسامد، روی ویژگی های موج تأثیر می گذارد؛ زیرا این دو باهم ارتباط نزدیک دارند. برای مثال، موج های صدای کم بسامد نسبت به موج های صدای پر بسامد، طول موج بزرگ تری دارند. همچنین طول موج نور سرخ از طول موج نور آبی بزرگ تر است. نور بخشی از گسترهٔ موج های انرژی است که شامل موج های رادیویی، ریزموج ( مایکروویو ) ، پرتوهای فروسرخ، پرتوهای فرابنفش، پرتوهای ایکس و پرتوهای گاما می شود که همهٔ آن ها با سرعت ۳۰۰ هزار کیلومتر بر ثانیه حرکت می کنند. همهٔ این ها باهم طیف الکترومغناطیس را تشکیل می دهند.
در قسمتی از تابش الکترومغناطیسی که به نور معروف است، طول موج، مشخص کنندهٔ رنگ تابش است. با تعیین رنگ، انرژی و طول موج، می توان یک موج را نسبت به دیگر موج ها سنجید. به عنوان مثال طول موج های کوتاه در طیف مرئی ( ۳۸۰ تا ۷۵۰ نانومتر ) در ناحیهٔ بین آبی و فرابنفش قرار می گیرند درحالی که رنگ قرمز دارای طول موج های بلندتری است. فاصله بین این قله های موج آن چنان کوچک است که واحد آن را نانومتر ( ده به توان منفی نه ) یا میکرون ( ده به توان منفی شش ) قرار داده اند. تابش الکترومغناطیسی طیف طولانی از طول موج های بلند رادیویی تا طول موج های کوتاه پرتو ایکس را شامل می شود.
چون شکل موج با سرعت ثابت c پیش می رود، فاصلهٔ یک طول موج را در زمان یک دورهُ تناوب طی می کند. موج علاوه بر طول موج دارای یک بسامد است که با واحد اصلی هرتز ( Hz ) و واحدهایی مانند ( MHz, GHz, KHz, THz ) اندازه گیری می شود. سرعت امواج الکترومغناطیسی در خلأ، تابع طول موج نیست و برابر با مقدار ثابتی است که سرعت نور نامیده می شود.
عکس طول موجعکس طول موج

طول موج (فیلم ۱۹۶۷). طول موج ( انگلیسی: Wavelength ) فیلمی ۴۵ دقیقه ای محصول سال ۱۹۶۷ است که باعث شهرت مایکل اسنو فیلمساز تجربی کانادایی شد.
عکس طول موج (فیلم ۱۹۶۷)

طول موج (فیلم ۱۹۸۳). «طول موج» ( انگلیسی: Wavelength ( 1983 film ) ) فیلمی در ژانر علمی–تخیلی به کارگردانی مایک گری است که در سال ۱۹۸۳ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به رابرت کارادین، شری کوری، و کینن وین اشاره کرد.
عکس طول موج (فیلم ۱۹۸۳)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

طولِ موج (wavelength)
طولِ موج
فاصلۀ بین قله های متوالی یا قعرهای متوالی هر موج. طول موج هر موج نور تعیین کنندۀ رنگ آن است. نور سرخ طول موجی در حدود ۷۰۰ نانومتر دارد. گسترۀ کامل طول موج های امواج الکترومغناطیسی به طیف الکترومغناطیسی معروف است.

مترادف ها

wavelength (اسم)
طول موج

فارسی به عربی

طول الموجة

پیشنهاد کاربران

درازای خیزآب
طولِ موج ( به انگلیسی: Wavelength ) به فاصله بین دو قله متوالی موج ( یا بین هر دو نقطه تکراری موج که شکل یکسان دارند ) گفته می شود و آن را با {\displaystyle \lambda }\lambda نشان می دهند. برای دو موجی که دارای سرعت یکسان باشند، موجی که دارای بسامد ( فرکانس ) بالاتری است طول موج کوتاه تر دارد و موجی که بسامد پایین تری دارد، طول موج بلندتری دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

حاصل ضرب طول موج در بسامد ( فرکانس ) موج برابر با سرعت موج است.
همه شکل های انرژی متحرک، از جمله صدا و نور به صورت موج حرکت می کنند. همهٔ آنها، طول موجی دارند. برای مثال، وقتی موج های صدا در هوا حرکت می کنند، در فشار هوا تغییر اندکی به وجود می آورند. قله های موج های صدا نقطه هایی هستند که فشار هوا به بیشترین حد خود می رسد. گوش ما، تغییر فشار هوا را دریافت می کند و پیامی به مغز می فرستد.
طول موج نیز مانند بسامد، روی ویژگی هایی موج تأثیر می گذارد؛ زیرا این دو باهم ارتباط نزدیک دارند. برای مثال، موج های صدای کم بسامد نسبت به موج های صدای پر بسامد، طول موج بزرگتری دارند. همچنین طول موج نور سرخ از طول موج نور آبی بزرگتر است. نور بخشی از گسترهٔ موج های انرژی است که شامل موج های رادیویی، ریزموج ( مایکروویو ) ، پرتوهای فرو سرخ، پرتوهای فرابنفش، پرتوهای ایکس و پرتوهای گاما می شود که همهٔ آن ها با سرعت ۳۰۰ هزار کیلومتر بر ثانیه حرکت می کنند. همه این ها باهم طیف الکترومغناطیس را تشکیل می دهند.
طول موج در تابش الکترومغناطیسی
در قسمتی از تابش الکترومغناطیسی که به نور معروف است، طول موج مشخص کنندهٔ رنگ تابش است. با تعیین رنگ، انرژی و طول موج می توان یک موج را نسبت به دیگر موج ها سنجید. به عنوان مثال طول موج های کوتاه در طیف مرئی ( ۳۸٠تا۷۵٠ نانومتر ) در ناحیه بین آبی و فوق بنفش قرار می گیرد درحالی که رنگ قرمز دارای طول موج های بلندتری است. فاصله بین این قله های موج آن چنان کوچک است که واحد آن را نانومتر ( ده به توان منفی نه ) یا میکرون ( ده به توان منفی شش ) قرار داده اند. تابش الکترومغناطیسی طیف طولانی از طول موج های بلند رادیویی تا طول موج های کوتاه پرتو ایکس را شامل می شود. چون شکل موج با سرعت ثابت c پیش می رود، فاصله یک طول موج را در زمان یک دوره تناوب طی می کند. موج علاوه بر طول موج دارای یک بسامد است که با واحد اصلی هرتز ( Hz ) و واحدهایی مانند ( MHz، GHz، KHz، THz ) اندازه گیری می شود.
سرعت امواج الکترومغناطیسی در خلاء، تابع طول موج نیست و برابر با مقدار ثابتی است که سرعت نور نامیده می شود.

طول موج ( Length of Wave ) [اصطلاح دریانوردی] :فاصله افقی بین نقاط متناظر روی دو موج پشت سر هم که عمود بر قله موج اندازه گیری می شود.

بپرس