طریقیت

فرهنگ فارسی

( مصدر ) راه وصول به چیزی بودن وسیله بودن برای رسیدن به چیزی مقابل موضوعیت .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طریقیت، حکایت و کشف اماره از واقع می باشد.
عنوان طریقیت در برابر سببیت در اصول فقه ، بحث حجیت اماره به کار رفته است.
طریقیت یا سببیت اماره
آیا حجیت اماره (اماره) به نحو طریقیت است؛ بدین معنا که تنها یک حکم وجود دارد؛ حکم واقعی و اماره، کاشف و بیانگر آن است و جز آن حکمی وجود ندارد، و یا به گونه سببیت؛ یعنی حدوث حکم مطابق با مفاد اماره؟ مسئله اختلافی است. مشهور فقهای امامی قائل به قول نخست اند.

[ویکی فقه] طریقیت (اصول). طریق بودن قطع و اماره برای کشف حکم واقعی را طریقیت گویند.
طریقیت، به معنای طریق و راه بودن قطع و اماره برای کشف واقع و نشان دادن حکم واقعی به مکلف است.
راه های رسیدن به واقع
جمهور اصولیون شیعی بر این باورند که خداوند در عالم واقع لوح محفوظ احکامی دارد که در حق همگان ثابت است.برای رسیدن به واقع و احکام واقعی، راه ها و اسبابی وجود دارد، هم چون قطع و ظن معتبر (اماره) که صفت طریقیت به واقع را دارند، هر چند طریقیت قطع، ذاتی بوده (بنا به نظر مشهور اصولی ها) و طریقیت ظن، غیر ذاتی و جعلی است.
نوع طریقت قطع و ظن
طریقیت قطع به واقع، تام و کامل است، ولی طریقیت ظن، ناقص بوده و شارع تعبداً در مورد امارات و ظنون معتبر، آن را کامل نموده است.
انواع توجه به صفت طریقیت
...

دانشنامه آزاد فارسی

طریقیّت
اصطلاحی در اصول فقه، مربوط به بحث اَماره، که آیا اماره از باب سببیّت معتبر است یا طریقیت. بر مبنای طریقیت، اماره طریق و راهی است که مُکلف را به دریافت حکم واقعی می رساند. بر این مبنا چنانچه با اماره حکم واقعی کشف شود، در اصطلاح می گویند اماره، منجز است و اگر با آن، حکمی غیر مطابق با واقع استنباط شود، معذّر خواهد بود. به دیگر سخن، استنباط کننده، برای التزام به حکم غیرواقعی که با اماره به دست آورده عذر موجّه خواهد داشت. امّا برمبنای سببیّت، اعتبار اماره، به جهت مصلحتی است که در عمل به آن وجود دارد، چه به حکم واقعی برساند یا نه. فی المثل روایت که اماره است، دلالت کند که نماز جمعه واجب است. حال اگر در واقع نماز جمعه واجب نباشد، بنابر سببیّت، وجوب نماز جمعه به عنوان حکم ظاهری جعل می شود؛ و بنابر طریقیت، مکلّف برای نمازخواندن در روز جمعه، عذر خواهد داشت.

پیشنهاد کاربران

بپرس