طرلان

/tarlAn/

مترادف طرلان: شاه باز، شهباز

فرهنگ اسم ها

لغت نامه دهخدا

طرلان. [ طَ ] ( اِ ) مرغی است حرام گوشت و از جمله طیور وحشی میباشد.

طرلان. [ طَ ] ( اِخ ) دهی جزء دهستان بزچلو بخش وفس شهرستان اراک ، در 20هزارگزی شمال باختری کمیجان ، 18هزارگزی راه مالرو عمومی. کوهستانی ، سردسیر، با 528 تن سکنه. آب آن از قنات و محصول آنجا غلات و انگور و میوه جات و شغل اهالی زراعت و گله داری و قالی بافی و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

فرهنگ فارسی

دهی است جزو دهستان بزچلو بخش وفس شهرستان اراک در ۲٠ کیلومتری شمال غربی کمیجان و ۱۸ کیلومتری راه مالرو عمومی کوهستانی و سردسیر : ۵۲۸ تن سکنه : آب از قنات : محصول غلات انگور میوه : شغل زراعت .

فرهنگ معین

(طَ ) (اِ. ) شاهباز.

فرهنگ عمید

= ترلان

دانشنامه عمومی

دانشنامه آزاد فارسی

طَرْلان (goshawk)
طَرْلان
نوعی قرقی جنگلی. ظاهراً شبیه شاهین است، امّا بال ها و پاهایی کوتاه تر دارد. این پرنده بومی بخش های وسیعی از اروپا، آسیا، و امریکای شمالی است و به منظور شکار پرورش داده می شود. نرها از ماده ها بسیار کوچک ترند. رنگ این پرنده در بخش های پشتی بدن خاکستری، و در نواحی شکمی سفید، و دارای نوارهای عرضی قهوه ای است. رنگ سر و چانه تیره، و دارای نوارهایی سفیدرنگ در با لای چشم است. دم جانور نوارهای عرضی تیره دارد. گونۀ Accipiter gentilis در راستۀ شاهین سانان قرار دارد. این جانوران در آشیانه هایی که در جنگل ها می سازند پنج تخم می گذارند. طول دورۀ خوابیدن روی تخم ها ۳۵ تا ۴۲ روز است. وزن نرها حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ گرم است، در حالی که ماده ها بزرگ ترند و وزن آن ها به دو کیلوگرم می رسد. طعمۀ طرلان ها بسیار متنوع است. بنابه مطالعه ای در ۱۹۹۸ در بریتانیا، این پرندگان بیش از ۳هزار طعمۀ متفاوت دارند. این طعمه ها از سهرۀ جنگلی کوچک، تا طعمه های بزرگ تر از قبیل خرگوش، سنجاب، زاغ، زاغچه، کبوتر جنگلی و حتی سارگپه را دربر می گیرد. در پایان قرن ۱۹، نسل طرلان در بریتانیا منقرض شد اما از دهۀ ۱۹۷۰ به بعد، به آهستگی دوباره پدیدار شده است. در ۱۹۹۸، تعداد طرلان ها در بریتانیا به ۴۰۰ جفت رسید. ۲۰۰ جفت از آن ها در ویلز زندگی می کنند. از این پرندگان به شدت حفاظت می شود و حتی دیدار از محل آشیانۀ آن ها در فصل تخم گذاری بدون مجوز ممنوع است. طرلان Accipiter gentilis در ایران نیز یافت می شود. از جنس Accipiter سه گونۀ دیگر نیز در خانواده باز، عقاب، و لاشخور شناسایی شده است که عبارت اند از قرقی Accipiter nisus، پیغو Accipiter brevipes، و پیغوی کوچک Accipiter badivs. این پرندگان بال هایی پهن و گرد، و دمی دراز دارند که برای سرعت گرفت آنی درپی شکار مناسب است.

پیشنهاد کاربران

ترلان ( طرلان ) یا شهباز شمالی ( Northern Goshawk ) یا باز سپید ( نام علمی: Accipiter gentilis ) یکی از انواع میان جثه پرندگان شکاری از گروه بازان است. ترلان همراه با پرندگانی چون قرقی و پیغو یکی از اعضای سردهٔ Accipiter یا «بازهای حقیقی» است. ترلان تنها عضو این سرده است که هم در اوراسیا و هم در آمریکای شمالی پراکنده شده است. بازهای سپید برای زمستان گذرانی به ایران هم می آیند و در تعداد اندک در استان های گلستان و مازندران دیده می شوند.
...
[مشاهده متن کامل]

بیشتر بازهای سپید مهاجرت سالانه ندارند اما برخی از پرندگان بومی نقاط سردسیر در فصل سرد به مناطق گرم جنوبی می روند. تصویر این پرنده بر پرچم مجمع الجزایر اسور در پرتغال نقش بسته است و نام این جزایر هم برگرفته از نام این پرنده در زبان پرتغالی یعنی açor است. کاشفانی که نخستین بار این جزایر را کشف کردند تعداد زیادی پرنده شکاری را دیدند که تصور می کردند باز سپید باشد اما بعدها مشخص شد که آن ها کورکور یا سارگپه معمولی هستند.
سرعت و مانورپذیری این باز در پرواز هرچند در مقایسه با پرندگان دیگر قابل توجه است اما قابل قیاس با شاهینها نیست. این باز معمولاً به صورت افقی شکار را دنبال می کند و حداکثر سرعت افقی آن ۶۱ کیلومتر بر ساعت اندازه گیری شده است. البته بازهای سپید گاهی هم به سبک شاهین ها با شیرجهٔ عمودی و بال های به عقب برگشته شکار می کنند.
زیستگاه این پرنده در نواحی پردرخت و جنگلی است و هم در دشتها و هم در کوهستان ها و اغلب در نزدیکی فضاهای باز دیده می شود. بازهای سپید در نقاط دورافتاده جنگل برای خود آشیانه بزرگی می سازد، گاهی نیز از آشیانه متروک پرندگان دیگر استفاده می کند.
باز سپید پرنده ای است که به تعداد اندک در ایران دیده می شود و برای زمستان گذرانی به ایران می آید اما احتمال دارد بعضی از آن ها در استان مازندران زادآوری هم بکنند. این پرنده در شمال ایران ( استان گیلان، گلستان و مازندران ) دیده می شود و به طور اتفاقی زمستان ها در فارس و بلوچستان هم دیده شده است.
جنس مادهٔ باز سپید مثل پرندگان شکاری دیگر بزرگتر از جنس نر است. طول نرها ۴۶ تا ۵۷ سانتیمتر است و ۸۹ تا ۱۰۵ سانتیمتر فاصلهٔ دو سر بال آنهاست. ماده ها ۵۸ تا ۶۹ سانتیمتر طول و ۱۰۸ تا ۱۲۷ سانتیمتر فاصلهٔ دو سر بال دارند. نرها به طور میانگین ۷۸۰ گرم و ماده ها ۱۲۲۰ گرم وزن دارند. طرلان ها از لحاظ جثه بزرگتر از شاهین ها و کوچکتر از عقاب ها هستند

طرلانطرلان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/طرلان
ترلان یا طرلان اسمی با ریشه ترکی به معنای شاهین و زیباروست
طرلان یک پرنده شکاری وحشی است
نوعی پرنده شکاری🥰
خوش قد وقامت. . . . زیبا. . . . خوش سخن. . . . سفید رو. . . .
طرلان : بازشکاری، �طارلان�
پرنده شکاری شبیه قرقی
ترلان اسم یک پرنده ست که نماد پیام رسانی در ادبیات آذربایجان هست
طرلان از ریشه ی ترکی است و اسم یک پرنده ی وحشی شکاری است اما اسم ترلان نشانگر قدرت است ( :

طرلان پرنده کمیاب است این پرنده مهاجرت های کمی درایران داشته است طرلان بسیار کم مهاجرت میکند طرلان پرنده شکاری وبسیار زیباست این پرنده بسیار جذاب است ریشه اصلی او ترک است طرلان از نجاد قوشیان یا عقابیان است طرلان ارزش معنوی دارد ونشان دهنده قوم ترک است این پرنده قیمت بالایی دارد
طرلان اسمی است ترکی و بسیار زیبا واسم یک پرنده ی شکاری بسیار جذاب نیز است.
یک نوع پرنده ی شکاری
طرلان کلمه ای با ریشه ترکی است، و اسم پرنده ای همانند باز و شاهین است.
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٣)

بپرس