طرفه الاصحاب فی معرفه الانساب

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] طرفة الأصحاب فی معرفة الأنساب، اثر عمر بن یوسف اشرف الرسولی (سومین پادشاه آل رسول یمن، سلطان ملک اشرف عمر بن یوسف بن رسول ترکمانی غسانی، متوفای 696ق) است که در آن، نسب های گوناگون را از حضرت آدم(ع) تا دوران خودش شناسانده است.
این اثر را خاورشناس مشهور و مترجم قرآن به زبان سوئدی، «کارل ویلهلم سترستین» یا «زترستین» (اورسه 1866-1953م، اوپسالا) تصحیح کرده و پاورقی هایی برایش نوشته و همچنین دکتر صلاح الدین منجد مقدمه ای عالمانه و تعلیقاتی بر آن افزوده است.
این کتاب از مقدمه مفصل دکتر صلاح الدین منجد(34 صفحه) و مقدمه مختصر مصحح (یک صفحه) و مقدمه کوتاه نویسنده (نصف صفحه) و متن اصلی (صد صفحه) و فهارس (70 صفحه) تشکیل شده است. دکتر صلاح الدین منجد در مقدمه اش که آن را در تاریخ ربیع الأول 1369ق، به درخواست «المجمع العلمی العربی» نوشته، ارزش نسب شناسی در نزد عرب در دوران جاهلیت و اسلام را توضیح داده و به معرفی نویسنده و کتابش پرداخته و از جمله چنین آورده است: اما کتاب «طرفة الأصحاب»، مختصری در علم الانساب است و شاید این کتاب از جامع ترین آثاری است که در دسترس ماست و در آن اصول انساب عرب و نسب پیامبر(ص) و صحابه و نسب خلفای اموی و عباسی و بنی رسول و نسب اشراف در یمن آمده است. در این کتاب، بخشی هست که در آن اصالت آشکار است و آن از ابتکارات خود ملک اشرف است و آن بخش، به نسب بنی رسول(ص) و اولاد و احفادشان تا زمان خودش و به نسب اشراف یمن مخصوص است و آن بخش مهمی است که کمتر در کتاب دیگری یافت می شود.
و بخش دیگری متعلق به اصول انساب عرب و صحابه و خلفا است که آن را از منابع دیگری اقتباس کرده که نامشان را ذکر کرده است و آن عبارت است از: 1. تاریخ ابن واضح؛ 2. الکامل فی التاریخ ابن اثیر؛ 3. کتاب العقد؛ 4. الإکلیل همذانی؛ 5. کتاب اللباب اشعری؛ 6. کتاب نشوان بن سعید الحمیری؛ 7. خلاصة السیر محب طبری؛ 8. صفة الصفوة ابن الجوزی؛ 9. بلغة الظرفاء فی تاریخ الخلفاء؛ 10. جواهر التیجان، نوشته همین ملک اشرف نویسنده اثر حاضر و...
دکتر منجد افزوده است: نویسنده گاه مطالبی را که نقل می کند، خلاصه می سازد و گاه بدون تلخیص، نص مطالب را می آورد. صلاح الدین منجدسپس تلاش «کارل ویلهلم سترستین» را در تصحیح اثر حاضر ستوده است

پیشنهاد کاربران

بپرس