طرشت

/taraSt/

لغت نامه دهخدا

طرشت. [ طَ رَ ] ( اِخ ) نام موضعی خوش آب و هوا از ملک ری که طهران دارالسلطنه آن است :
نازد به آه و اشک دلم کوی او سلیم
چون ملک ری به آب و هوای طرشت ما.
محمدقلی سلیم ( از آنندراج ).
در تداول «درشت » گویند. دهی جزء بخش کن شهرستان تهران ، در 2000گزی باختری تهران و 10000گزی جنوب خاوری کن و 1000گزی شمال راه شوسه تهران -کرج. دامنه ، معتدل ، با 1457 تن سکنه. قسمتی از سکنه در تهران سکونت کرده اند. آب آن از قنات و در بهار از رودخانه کن. محصول آنجاغلات و انار و انجیر و صیفی و مختصر میوه. شغل اهالی زراعت است. دبستان ، پاسگاه ژاندارمری موقت و راه فرعی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

طرشة. [ طُ ش َ ] ( ع اِمص ) کری. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). ناشنوائی. ( آنندراج ). صَمَم. طَرَش.

طرشة. [ طَ ش َ ] ( ع اِ ) سیلی و لطمه بر صورت. ( دزی ج 2 ص 36 ). تپانچه.

فرهنگ فارسی

دهی است جزو بخش کنشهرستان تهران: در ۲ کیلومتری مغرب تهران و ۱٠ کیلومتری جنوب شرقی کن و یک کیلومتری شمال راه شوسه تهران کرج : دامنه و معتدل : قریب ۱۴۵۷ تن سکنه دارد . قسمتی از سکنه آن در تهران سکونت کرده اند و اکنون طرشت به تهران متصل گردیده است: آب ازقنات و دربهار از رودخانه کن :محصول غلات انار انجیر صیفی مختصر میوه : شغل زراعت .

دانشنامه عمومی

طَرَشت[ ۱] از محلات قدیمی تهران واقع در شمال شرقی میدان آزادی بوده که از روستاهای قدیمی و شهرهای کنونی تهران به شمار می آید که بعضاً قدمت آن را تا زمان سلجوقیان دانسته اند.
از محلات جدید که در محدوده طرشت ساخته شده، می توان به محله های تهران ویلا، دریان نو، آریاشهر، شهرآرا، شهرک شهید فکوری اشاره کرد. از تکایای معروف این محله، تکیه طرشت ( حسینیه طرشت ) است که موقوفات بسیاری دارد. طرشت دارای دو مسجد به نام های حضرت علی اصغر و امام حسن عسگری می باشد. همچنین، به دلیل مجاورت این محله با دانشگاه صنعتی شریف، تعدادی از خوابگاه های دانشجویی و مراکز پژوهشی این دانشگاه و نیروگاه طرشت ( سابقاً معروف به برق آلستوم ) در این محله واقعند.
نام طرشت را به صورت دَرَشت و دوریست نیز نوشته اند. طرشت از مکان های خوش آب وهوای تهران بوده و یکی از راه های ری به طبرستان از این دهکده می گذشته.
از رویدادهای تاریخی طرشت مرگ ناگهانی طغرل بک سلجوقی، سردودمان سلجوقیان در راه بازگشت از آذربایجان در این آبادی بوده است. [ ۲] طرشت یکی از بزرگ ترین مجموعه توتستان های تهران را در خود جای می داده که اکنون مقدار بسیار کمی از آن باغ ها به جای مانده است. این روستا در همسایگی روستاهای کن و جی، واقع بوده است. راه اصلی طرشت از خیابان آذربایجان کنونی که هنوز به سه راه طرشت معروف است، می گذشته که این مسیر ارتباط اصلی آن را با محدوده تهران بر قرار می کرد.
محدوده عرفی این روستا از شمال به نقطه ایوبی یا بوستان پردیسان، از غرب تا رودخانه کن و از شرق تا رودخانه قلقلی ( قرقرو ) در محل خیابان حبیب الهی و از جنوب تا حوالی خیابان امام خمینی ادامه می یافته است. [ ۳] از جمله زمین های بایر طرشت در محدوده دکتر هوشیار توسط جوانمرد قصاب و در محدوده خیابان طوس توسط عبداله زمانی به قطعات کوچک تقسیم و واگذار گردید. [ ۴]
در طرشت در قدیم مدرسه آموزش اسلامی وجود داشته و مشایخ چندی از آن روستا برخاسته اند. [ ۵] آرامگاه شیخ عبدالله طرشتی ( دوریستی ) که از عالمان شیعه می باشد، نیز در این محله و در بوستان طرشت که در گذشته، گورستان روستا بوده، قرار دارد. نقل است که خواجه نظام الملک شافعی مذهب در دوره سلجوقیان برای شنیدن درس این عالم شیعی به طرشت می آمد.
بزرگان روستای طرشت:[ ۶]
• شیخ عبدالله طرشتی ( دوریستی ) که از عالمان شیعه
• محمد بن احمد درشتی ( از بزرگان امامیه )
• جعفر بن محمد درشتی ( فقیه و حدیث شناس )
• حسن بن جعفر درشتی ( راوی اخبار )
• ابوتراب درشتی ( شاعر )
• محمد بن موسی درشتی ( حدیث شناس )
• حاج میرزا مهدی طرشتی ( نویسنده و مؤلف )
• جعفر بن محمد بن موسی درشتی ( راوی )
• عبدالله بن جعفر درشتی ( فقیه و حدیث شناس )
• حسن بن جعفر بن محمد بن موسی ( شاعر )
• حسن بن حسین درشتی ( از مشایخ )
• حاج غلامحسین زاهد ( شاعر و نویسنده )
• حاج نصرالله حسینمردی ( کدخدا )
• محمدقلی سلیم تهرانی: ( ؟ - ۱۰۵۷ق/۱۶۴۷م ) شاعر.
• حاج محمدرضا حسینمردی ( مداح ) [ ۷]
• حاج ملّاآخوند ( از مشایخ )
عکس طرشتعکس طرشت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

طَرَشْت
منطقه ای در غرب تهران، جنوب شرقی کن. در منابع قرن ۶ ق از آن با نام دوریست یاد شده و محل تشکیل مجلس درس و بحث علوم دینی بوده است. دوریست را معرب دَرَشت می دانند که بعدها به طرشت تبدیل شده است. بقعۀ شیخ عبدالله از قرن ۶ق در بیرون طرشت، در دورۀ صفویان بنا شده است. از قرن ۹ق نیز مسجدی در همان نزدیکی باقی است. در دورۀ قاجار شکارگاه پرندگانی مانند یَلوِه و بلدرچین بود. در ۱۳۳۵ش، شرکتی فرانسوی به نام آلستوم به سفارش دولت، یک کارخانۀ برق در طرشت احداث کرد و محل کارخانه به خیابان برق آلستوم مشهور شد. طرشت، جِی، بریانک و امامزاده حسن در پایان دهۀ ۱۳۳۰ ش حد غربی شهر بودند.

پیشنهاد کاربران

طرشت ؛ مفهومی که در درون این کلمه به چشم دیده می شود به لحاظ تعریف و تفسیر برای این کلمه یعنی مکان آباد شده بر مبنای داد و ستد در جاده یا مسیر تجارت.
ولی به لحاظ ترجمه انطباقی از طریق ریشه این کلمه، مرتبط با کلماتی از قبیل ؛
...
[مشاهده متن کامل]

تجر تچر تاچر چاره تجارت طرشت درشت تجر تاجر تجربه تشر تشکر شرکت شراکت شریک تجارت چاره چرتکه چرا شارژ جراید مجرا جریان جاری

بپرس