طبسان

لغت نامه دهخدا

طبسان. [ طَ ب َ ] ( اِخ ) دو طبس. قصبه ناحیه ای است بین نیشابور واصفهان که آنجا را به نام قهستان قاین نیز میخوانند، و آن عبارت است از دو شهر که هر دو را به نام طبس ذکر میکنند. یکی را طبس عناب و دیگر را طبس تمر میگویند... ابوالحسن علی بن محمد المدائنی گوید: نخستین شهری که از بلاد خراسان در آغاز فتوحات اسلام فتح شد طبسان بوده ، و آن دو شهر را دو دروازه خراسان نام نهادند. فتح این شهر به دست عبداﷲبن بدیل بن ورقاء در روزگار خلافت عثمان بن عفان بسال 29 هَ. ق. صورت گرفت ، و پس از این فتح آهنگ تسخیر خراسان کردند و بدانجا داخل شدند، طبسان بین نیشابور، اصفهان و شیراز و کرمان واقع گردیده است ، مالک بن الریب المازنی در این بیت از قصیده خود طبسان را منظور داشته است که گوید:
دعانی الهوی من اهل اودو صحبتی
بذی الطبسین فالتفت و رائیا.
... و از آنجا گروهی از دانشمندان برخاسته اند... ( معجم البلدان چ مصر ج 6 ص 27 ). شهرستانی است به خراسان. ( منتهی الارب ). و رجوع به کتاب المعرب جوالیقی ص 229 شود.

فرهنگ فارسی

دو قصبه در قهستان قاین ( جنوب خراسان ) که عرب آنرا طبسان نامیده و آن دو عبارتند از: طبس عناب یا طبس مسینا و طبس تمریا طبس گیلکی .

پیشنهاد کاربران

طبسان به شهر طبس گلشن گفته میشهالبته واژه گلشن هم یه تجاوز آشکار به نام تاریخی تبس هست حالا چرا جمع هست این اسم دلیلش اینه که دو شهر با فاصله ی کم از هم به نام طبس وجود داشته تبس اصلی در قرن های قبل دچار
...
[مشاهده متن کامل]
کم آبی شدید میشه و تصمیم میگیرن مردمش به نزدیکترین شهر که اون هم طبس بوده کوچ کنن که این طبس فعلی باشه طبس قدیم به مرور زمان کاریزش خشک و خالی از سکنه میشه و زیر خاک مدفون به همین دلیل توی تاریخ از طبسان استفاده میشه وگرنه دلیل نداره دو تا شهر که 300 یا 400 کیلومتر از هم فاصله داره رو با هم طبسان بگن این چیزها که ذکر شد بر اساس حرفهای پدربزرگ مرحومم هست که 4 پادشاه قبلی ایران رو زندگی کرده بوده.

بپرس