طبری محمد بن جریر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] محمد بن جریر طبری زمان ولادت و وفات و دیگر احوال شخصی و علمی طبری شیعی روشن نیست. برخی وفات وی را سالهای آغازین قرن چهارم هجری دانسته اند چنانکه مرگ طبری مورخ سنی هم سال 310 شهرت دارد.
«محمد بن جریر بن رستم طبری» از عالمان شیعه همنام و معاصر محمد بن جریر طبری مورخ مشهور اهل سنت است. به دلیل همین همنامی و معاصرت گاه میان آن دو خلط شده لیکن کتاب المسترشد کاملاً موضع شیعی امامی مؤلف را آشکار می کند.
البته گفته می شود کتاب دلائل الامامه نیز نوشته این طبری شیعی است. لیکن برخی محققان معاصر بر این باورند که دلائل الامامه از شخصی دیگر و ناشناخته است و به اشتباه به این طبری نسبت داده اند.
نام طبری مؤلف مسترشد در آثار فهرستی کهن شیعه مانند نجاشی و طوسی آمده است. ابن ابی الحدید هم از او نقل کرده و توجه می دهد که وی غیر از طبری مورخ مشهور است. ذهبی نیز از وی و کتابش یاد کرده و از او با عنوان رافضی و ضلال بدگویی می کند.
آثار دیگر این مؤلف عبارتند از: رواة اهل البیت، نور المعجرات فی مناقب الائمه، غریب القرآن و برخی آثار دیگر که درباره آن اختلاف نظر و تردیدهایی وجود دارد.

[ویکی نور] طبری(شیعی) محمد بن جریر. محمد بن جریر بن رستم طبرى معروف به طبری کبیر  از عالمان شیعه همنام و معاصر محمد بن جریر طبرى مورخ مشهور اهل سنت است. به دلیل همین همنامى و معاصرت، گاه میان آن دو خلط شده، لیکن کتاب المسترشد کاملاً موضع شیعى امامى مؤلف را آشکار مى کند.از طرف دیگر کتاب ایشان را حسن بن حمزه طبری که از مشایخ شیخ صدوق (متوفای 358) است روایت می کند.
زمان ولادت و وفات و دیگر احوال شخصى و علمى طبرى شیعى روشن نیست. برخى وفات وى را سالهاى آغازین قرن چهارم هجرى دانسته اند چنانکه مرگ طبرى مورخ سنى هم سال 310 شهرت دارد.
گفته مى شود کتاب دلائل الامامه نیز نوشته این طبرى شیعى است. لیکن برخى محققان معاصر بر این باورند که دلائل الامامه از شخصى دیگر و ناشناخته است و به اشتباه به این طبرى نسبت داده اند.
نام طبرى مؤلف مسترشد در آثار فهرستى کهن شیعه مانند نجاشى و طوسى آمده است. ابن ابى الحدید هم از او نقل کرده و توجه مى دهد که وى غیر از طبرى مورخ مشهور است. ذهبى نیز از وى و کتابش یاد کرده و از او با عنوان رافضى و ضلال بدگویى مى کند.
آثار دیگر این مؤلف عبارتند از: رواة اهل البیت، نور المعجرات فى مناقب الائمه، غریب القرآن و برخى آثار دیگر که درباره آن اختلاف نظر و تردیدهایى وجود دارد و بسیاری این کتابها را تألیف محمد بن جریر بن رستم طبرى آملى می‎دانند.

دانشنامه آزاد فارسی

طَبَری، محمد بن جَریر (آمل ۲۲۴ـ بغداد ۳۱۰ق)
مورخ، مفسر و فقیه نامدار ایرانی و یکی از بزرگ ترین مورخان و مفسران جهان اسلام. گویند در ۷ سالگی حافظ قرآن بود. در جوانی، در طلب علم به بغداد و مصر و شام سفر کرد. بعد از ۲۵۳ق عالمی مشهور بود. افزون بر تاریخ و فقه و علوم قرآنی، که در تخصص او بود، در لغت و صرف و نحو عربی و طب و ریاضی نیز دستی داشت. تمامی عمر او مصروف تحصیل و تحقیق شد و هرگز مقام و منصبی نپذیرفت. معروف است که از زمان بلوغ تا پایان عمر به طور متوسط روزانه چهارده صفحه تألیف کرده است. طبری نخست بر مذهب شافعی بود، احمد حنبل را محدث می دانست و او را فقیه نمی شمرد، از همین رو در بغداد حنبلیان به دشمنی با وی برخاستند. طبری از هیچ کس تقلید نمی کرد و خود پیشوا و مرجع مذهبی شد و پیروانی نیز یافت که ایشان را جریریه می خواندند، امّا این مذهب سرانجام متروک و منسوخ شد. مهم ترین اثر طبری کتاب تاریخ الرُسُل و الملوک (معروف به تاریخ طبری) و اثر بزرگ دیگرش جامع البیان فی تفسیرالقرآن (معروف به تفسیر طبری) است، که در آن روایات مختلف را مورد تحقیق قرار داده و آنچه را صحیح دانسته، انتخاب کرده است. این کتاب در ۲۷۰ق به پایان رسید و به سرعت در دنیای اسلام شهرت یافت و در زمان منصور بن نوح سامانی به فارسی ترجمه شد. از آثار دیگرش: اختلاف الفقهاء، تهذیب الآثار، ادب النفس.

پیشنهاد کاربران

بپرس