فولادوند در آیینه تاریخ
اولین وتخصصی ترین وبلاگ خوانین فولادوند، خاندانی از نسل اتابکان لربزرک وماکان بن کاکی دیلمی
پراکندگی کائدها در ایران
برگرفته از کتاب ازدیلمان تااشترانکوه مولف کیومرث فولادی
... [مشاهده متن کامل]
نژادازدوکس دارد این نیک پی
زافراسیاب و ز کاووس کی
کا همان کی در اسامی چون کی کاووس و کی آرش و کیقباد است وبه معنی شاه و شاهزاده میباشد . لقب کائد را اعراب قائدمیگفتند همانند خاندان کارن که آنان را قارن میگفتند. . تنها در پس از اسلام یک واژه همسان به "کی" دیده میشود.
در زبان زرتشتیان امروزی به خانه"کیه" میگویند و برابر واژه خانه دان در زبان فارسی و هونه دون در لری ایشان پیش از نام نیایشان "کیه" می آورند.
مانند :، کیه بهمن=خانه بهمن
کیه شاپور =خانه شاپور،
کیه اردشیر= خانه اردشیر
به جای خاندان بهمن و خاندان شاپور و خاندان اردشیر.
این واژه "کیه" میتواند به "کی" تبدیل شده باشد. اما واژه "کی" پس از روزگار دراز به "کا" گشتگی یافته است.
واژه ها با تکرار زیاد روان و کوتاه میشوند.
ورثرغن>ورهرگن>ورهرن>ورهران>ورهرام>وهرام>بهرام
ارتخشثری>اردخشتری>اردخشتر>اردشتر>اردشیر
قا آ ن >قان>خان
کتک خوذای>کدک خودای >کدخودا >کدخدا>کی خا
آقا خداوند>آ خداوند >آ خاوند>آ خوند
هر واژه از دشوار به آسان ساییده میشود.
در نامه نامور فردوسی از پیشدادیان به اینسو "کی"بسیار آورده شده است.
سخن اینست که از آمدن اسلام به اینسو در هیچ منبعی تا پانصد سال ، این فرنام برای هیچ نام برجسته حکومتی نیامده است.
حتی در منابع پسین هم هرگز فرنام "کی یا کوی"نیامده است.
حتی فرنام کائید هم من ندیده ام.
اما فرنام قائد پس از سلجوقیان بسیار آورده شده است. اینکه قائد همان "کائید" است شکی نیست. واژه مادر "کائید" بوده و در گویش ترکی قاید شده است.
از نگاه ریخت شناسی و گشتگی ( بیشتر واژگان از ریخت دشوار دراز مدت به ریختی برای تلفظ آسان و روان کوتاه میشوند ) میتوان گفت واژه مادر "کائید "بوده و در زبان ترکها یا عربها به قائید و سپس به قائد ، دگردیس شده است.
اما پیوستگی کی به کائید باید با پیوستگی دگرگونیهای این واژه در دوره های تاریخی از منابع ، مستند شود.
اکثریت تیره های کائید از نسل اتابکان یعنی فرمانروایان لربزرگ وبالاخص اتابک اعظم افراسیاب میباشند در نسخه خطی محمد علی شبانکاره در کتاب مجمع الانساب خیلی صریح و زیبا نسب اتابکان لر بزرگ را از فرزند کی کاووس دانسته که جز ملوک عجم است: بعضی ها تفسیر می کنند شاید از نسل کاووس بن قباد برادر انوشیروان باشند اولا در منابع از کاووس یک پسر نام برده شده بنام شاهپور واز او یک پسر بنام باو، که وی سرسلسله اسپهبدان ساسانی و باوندیان طبرستان است و شهر پاوه کردستان یادگار اوست ودر منابع هیچگونه اشاره ای نشده که خاندان اتابکان بدو متصل شوند ضمن اینکه طبق کتب مرعشی و شرفنامه و همچنین منابع معاصر کتاب از دیلمان تا اشترانکوه کیومرث فولادوند و از پارس تا دستگرد فردین ابراهیمی جد اتابکان لر بزرگ جاماسب فرزند شاهنشاه پیروز اول ساسانی است ولذا منظور کیکاووس کیانی است چرا که اجداد اتابکان خاندان آل ماکان فرزندان کاکی فولادوند در منطقه اشکور دیلمان بوده ومنطقه ای است باستانی وموضعی بنام کاووس وجود دارد که از زمان باستان به این نام بوده است
اولین شخصی که در منابع کهن لقب قائد داشته قائدعلی پدر اتابک ابوطاهر موسس حکومت اتابکان لربزرگ بوده که ساکن در قلعه قارون اشترانکوه بوده است. شبانکاره در نسخه خطی مجمع الانساب چنین گزارش نموده است :" که قائد علی پس از خروج از موضع فضلویه بر شولستان فرود آمد ، که قاید علی چون برممالک شول مسلم شد وفتح کرد به موضعی امدند که به لرستان نزدیک است و قائدمردی با تدبیر بودوانجا امارتی کرد وانصاف وعدل به اعیان لرستان بنیاد نمود
و دل هر یک از اکابر لر چنان فتح کرد که حد نداشت. "
طبق اسنادی کهن که در کتاب ازدیلمان تا اشترانکوه آمده اتابک افراسیاب بن پشنگ در زمان حیات خود که با زیرکی خاصی بعد از اختلاف افتادن بین برادرانش وقتل برادرانش پیراحمد و ملک مسعود اضمحلال حکومت اتابکان را پیش بینی کرده بود اقدام به خرید ۳۵ روستا در اقصی نقاط سرزمین حکومتی خود از دره کائد تا اشترانکوه ازچهارمحال تا مناطقی از کوه گیلویه برای فرزندان و نوادگانش خریداری میکند و این دومین مرحله از پراکندگی کائیدهاست چرا که اولین پراکندگی بعد از حمله آل مظفر به قلمرو اتابکان و متواری شدن اتابک پیراحمد بهمراه ۲۰۰۰ خانواده لر به اشترانکوه لرستان است که با روی کارآمدن تیمور دوباره اتابک پیراحمدبه ایذه مرکز حکومتش برمیگردد. حکومت اتابکان درزمان تیمور به دلیل ضعف اتابک پیراحمد در حکومتداری به دو نیم تبدیل شد و با حکم تیمور حکومت لرستان شمالی به افراسیاب اعطا شده بود و پس از بازگشت افراسیاب از سمرقند به لرستان مرکز حکومتش قلعه منگشت و قلعه قارون اشترانکوه میشود که با کشته شدن اتابک پیراحمد بوسیله آسترکی ها و باتحریک برادرش ملک هوشنگ اتابک ابوسعید جانشین پدر شده و عموی خود اتابک افراسیاب را روانه زندان میکند که میتوان دومین نسل از پراکندگی کائدها را مقارن بااین دوران یعنی زمان فرمانروایی تیمور کورگانی و زندانی شدن افراسیاب دانست و سومین و بیشترین پراکندگی مربوط به بعد از انقراض اتابکان است که کائیدها در تعقیب و گریز با ماموران حکومتی ابراهیم بن شاهرخ تیموری متواری و در جزایری کوچک در دریای پاره فرهنگهای مختلف از کرد و لر وبختیاری و حتی ترک و بلوچ و مازنی پراکنده میشوند. یادمان باشد همه این پاره فرهنگها و خیلی از اقوام به گفته حمدالله مستوفی درکتاب تاریخ گزیده از جمله آسترکی بختیاری ممسنی عبدالملکی لیراوی جانکی و غیره درزمان مجدوشکوه حکومت اتابک هزاراسب ازاکناف و اطراف به اتابکان پیوستند و زیر پرچم اتابکان باهم متحد شدند. واگر این انقراض و پراکندگی نبود امروزه در کنار اقوام دیگر ایران مثل لر و کرد وبلوچ قوم مستقلی بنام کائید وجودداشت.
. درکتاب مجمع الانساب شبانکاره ای چنین آمده است:"لقب فضلویه اتابکان لربزرگ مکانی در غرب لرستان است که کائدامیرعلی بن فضلویه ازآنجا خروج و بر سرزمین شولستان فرودآمد"
دراین کتاب لقب کائد پس از اسلام برای اولین بار برای قائد امیرعلی فرزند ابوالحسن فضلویه جداتابکان لربزرگ که در آنزمان طبق منابع کهن ساکن اشترانکوه مجاور خورشیدیان بوده اند بکار رفته است. پس از انقراض حکومت بیش از سه قرن اتابکان لربزرگ هزاراسبی از نسل هزاراسب بن بنگیربن عیاض بن عبدالملک بن ماکان بن پولادوند پادشاه ساسانی تبار دیلم و طبرستان ؛ کائدها پراکنده و بر اساس اسناد سال ۱۰۵۳ که در کتاب ازدیلمان تااشترانکوه آمده و اصل آنها در اداره اوقاف شهرکرد باقیست در چهارمین مرحله از پراکندگی کائدها در عصر شاه عباس کبیردسته هایی از ؛کائدها از نوادگان قائدملک محمودشاه بالاخص ده فرزند عالیجاه قائدشاه منصور خان بنامهای قائدمقصود قائدمحمود قائدشاه ولد ، قائداسکندر، قاید حسین قاید علی قائدبهادر قائدشمس قایدصالح در باب مهوند ( مئیوند ) ایل چهارلنگ دراشترانکوه ی لرستان به دلیل پایگاهی که اتابکان از قدیم الایام دراشترانکوه داشتند مهاجرت میکنند و تعدادی نیز در ایلات هفت لنگ بختیاری ( زراسوند و آسترکی و بابادی و بهداروند و دینارونی. . . . ) پراکنده میشوند. واما درباره قائدان کوه گیلویه نظرات متفاوتی وجود دارد. از آنجا که پراکندگی بسیاری از کائد ها درزمان تیمور لنگ درحدود سال ۸۰۰ ق به علت اختلاف و بحران جانشینی و جنگ و برادرکشی بین چهار فرزند اتابک پشنگ بنامهای اتابک افراسیاب، ملک هوشنگ، ملک مسعود و اتابک پیراحمد که باعث تبعید اتابک افراسیاب و برادرش ملک مسعود به سمرقند میشود ، در واقع تیمور آنها را به عنوان گروگان باخود به سمرقند میبرد که اولاد و نوادگان تعدادی از آنها در مناطق مختلفی از کوه گیلویه پراکنده میشوند که باید دید آیا بین این قائدان و قائدان ۱۴ برادر فرزندان کائداسعد میتواند ارتباطی باشد یاخیر. این قائدان ساکن در کوه گیلویه در زمان شاه عباس کبیر بدلیل سرکشی و طغیان توسط الله وردی خان قلع و قمع و منهزم و تبعید شده و به دهدشت و ممسنی و چرام و بلادشاهپور کوچانده میشوند ودرطوایف مختلف ممسنی چون ایل جاوید، ایل رستم و ایل دشمن زیاری و طوایف بویراحمدی منضم و مستحیل شده و برای بار سوم نیز در زمان کریم خان زند پراکنده وهرشاخه ای به فارس و بعد شهرهای گناوه ، فیروزآباد ، بوشهروتنگستان پراکنده میشوند . ناگفته نماند دسته ای از قائدها بنام کی وی ها یکی از ۲۹ طایفه ای بودند که درزمان اتابک هزاراسب از جبل السماق به کوه گیلویه آمدند و از قدمت بالاتری در کوه گیلویه برخوردارند و از پارس های اصیل بوده ولی از نسل اتابکان نیستند و کتاب ریاض الفردوس نیز به قائدانی از کوه گیلویه که متحد اتابک یوسف شاه بوده اند اشاره نموده است. سردار اسعد نیز کی ها را با جاکی ولیراوی وکمانکش جز طوایفی می داند که در کوه گیلویه ساکن شدند واین طوایف به هزار اسب پیوستند.
کائدها از آنجا که از نسل تاجداران ایران زمین بودند و نژاد ساسانی و تبار کیانی داشتند دارای شور جنگاوری و شجاعت بوده و باتعصب خاص مثال زدنی زیر بار زور هیچ حاکمی نمیرفتند و همین منش باعث پراکندگی و تبعید آنها در زمان پادشاهان بعدی نیزشد . شجره نامه کلی کائیدها از اتابک افراسیاب تا هزاراسبیان و آل ماکان و تا اسپهبدان ساسانی و جاماسب شاهنشاه ساسانی از نوادگان اردشیربابکان وتا کی قباد و کی لهراسب و همچنین شرح حوادث تاریخی این خاندان از پارس خاستگاه اولیه آنها تا اوج امپراطوری ساسانی در تیسفون و از حمله اعراب مسلمانان و پناهنده شدن شاهزادگان ساسانی در کوهستان های دیلمان و طبرستان و خیزش آنها برای احیای شاهنشاهی ایران باستان در قرون ۳و۴ و تشکیل حکومتهای آل زیار ، آل بویه و آل ماکان در جبال و تشکیل حکومت فرمانروایان لربزرگ در کتاب ازدیلمان تا اشترانکوه بصورت متوالی همراه باانتظام تاریخی آمده است. در زیر به تعدادی از تبعیدی ها و پراکندگی کائدها و همچنین خاندان آل ماکان فولادوند در ایران اشاره میکنیم
1 - کائیدهای شاه منصوری فولادوند از نسل قائدشاه ولد ف قائدزین الدین ف قائدشاهمنصور ف قائدعلی ف قائدملک محمودشاه وهمچنین پراکندگی کائدهایی از نسل ملک محمودشاه شامل کاسلیمان کانجات ، کاذوالفقار ، کاقربانعلی قائدعلاوردی کا بنیاد کااسفندیار ، زمان شاه عباس و شاه سلیمان صفوی در بین باب کهن مئیوند که ییلاق آنها اشترانکوه شهرهای دورود، ازنا و الیگودرز و قشلاق آنها دزفول، شهیون وسردشت ، گوتوند و دره کائد خوزستان بوده وشامل طوایف کائدعیسوند ( طهماسبوند ، محمدرضاوندو محمدقلی وند ) کائدبساک، کائدجمالی ، کائدسالاروند و کائدحاجیوند ( رشیدی، اسدی، بیرور کاظمی، ) میباشد و کهن ترین آرامستان لرستان دراشترانکوه در منطقه مُهواره مختص به آنان و اجدادشان میباشد ( کائدهای چهارلنگ مئیوند اشترانکوه )
از کائدهای فولادوند افرادی در ادوارمختلف تاریخی ازجمله در واقعه قیام قائدعلیمرادخان برعلیه نادرشاه افشار شخصیتهای زیر به همراه دیگر طوایفی چون عیسوند ، زلکی، بساک به خراسان و کرمان تبعید شدند. شامل . *کااسماعیل ولد کانجف فولادوند به بم کرمان درزمان افشار ( کائدهای کرمان ) *دو تن از فرزندان کائید نجف فولادوند۱. علی نقی خان به همراه پسرانش علی صالح خان و احمدعلی خان۲. قائدزینال خان و فرزندش لطفعلی خان به سرخس خراسان ( کائدهای خراسان ) *از فرزند کائدنجف فولادوندبنام فلامرزخان و پسرش عوض و همچنین برادرزاده کانجف بنام باباکاظم ولد مرادی فولادوند اطلاعی در دست نیست هرچند برخی معتقدند تیره های کائد کاظمی و کائدفلامرزی در طایفه حاجیوند از نسل کاظم خان و فلامرزخان فولادوند هستند که اثبات آن کارساده ای نیست. *رضاخان ولد کا بهزادخان فولادوند به سیستان در زمان زندیه و دیگر کی های سیستان در شهرستان زابل که عمدتا لقب کیانی دارند ( کائدهای زابل ) *کارضا قلی و کامیرزاقلی فرزندان کاظم خان فولادوند، رضاقلی به الشتر و میرزاقلی به پلدختر در زمان زندیه که در کتاب نسب شناسی مرعشی نجفی هم بدان اشاره شده است. ( کائدهای پلدختر و الشتر ) *کا فریدون فولادوند از نوادگان کاشاه منصور خان به پلدختر درزمان قاجاریه
2. خاندان دستگردی از نسل شیخ احمدشاه و اتابک افراسیاب که خارج از تقسیمات کنفدراسیون بختیاری میباشند ودر دستگردامامزاده کیار چهارمحال ساکن هستند تیره ای از آنها از نسل حاج خلیل از زمان نادرشاه بانام دستگردی در میان ایل مئیوند چهارلنگ در اشترانکوه ساکن هستند. ( دستگردیهای چهارمحال و اشترانکوه )
۳_کائدهای ایلات هفت لنگ ازجمله کائدهای شهی زراسوند ساکن دره کائد بخش شهیون دزفول که به دودسته کائدگپ و کائدکوچک تقسیم میشوند و به روایتی سینه به سینه ازریش سفیدان تیره ای از آنان ازنسل کائد هوتن از طایفه شهی جداشده و به میان طوایف مئیوند و زلکی کوچ کرده اند که امروزه طایفه دره کائدی زلکی درالیگودرز و دوتش از طایفه ممتوند ماهروبختیاری شامل صیفور و سوخته زار فرزندان نجف ف رضا ف کاظم ف داوود ف محمدخان خود را از نسل کائد هوتن شهی بختیاری میدانند که نیاز به تحقیق و پژوهش دارد. و کائد زراسوند ساکن در بارانگرد. قلعه تل. شاهرازن. فریدونی. سنگچین چغاخور و ایذه و نوترگی قلعه سرخه و کائدآسترکی از نسل کاکهزاد که در زمان اتابک تکله حدود سالهای ۶۲۵ تا۶۵۶ ق از چهارمحال در دورود لرستان ساکن میشوند که بااعدام اتابک تکله بوسیله هلاکوخان مغول از آنجا که متحد وی بودند در حدود سال ۶۹۰ ق با کشته شدن کاکهزاد فرزندانش بنامهای محمد، محمود، احمد و بهزاد بسمت مناطق شوی و تله زنگ متواری میشوند که امروزه طبق اشاره برخی متون تاریخی جزیی از باب چهارلنگ بحساب آمده و بایدبیشتر در طوایف مئیوند پراکنده شده باشند چرا که گزارشی از بازگشت آنها به چهارمحال ثبت نشده است و نوادگانی در طایفه آسترکی ندارند. ( کائد دورکی باب )
۴_کائد بابادی ( طایفه قائدامینی ساکن هارونی و طوایف قائدی روستاهای اسدآباد ، وانان و ارجنک و همچنین کائدهای هفشجان از نسل قائدقاضی ) ( کائدبابادی باب )
۵_کائدهای طایفه بنداوی مال امیر همراه با کائدهای شاه منصوری از نسل قائدحسن ف قائداسکندر ف قائدشاه منصور منطقه هلیساد در روستای قائیدان وشیاسی و قلعه باغ آسیاب بخش میانکوه ، شهرستان اردل در حوزه جانکی سردسیر بهداروند.
کائد اسنکی که دیگر تیره های اسنکی ازجمله کلار، کیوران نیز اصالتا از طوایف کردگورانی اشترانکوه بوده و نخستین سکونتگاه آنان روستای کی گوران اشترانکوه بوده که بعدها از باب مئیوند جدا و به خوزستان و چهارمحال مهاجرت میکنند . ( ﻧﺸﯿﻤﻨﮕﺎﻩ ﯾﯿﻼﻗﯽ ﻃﺎﯾﻔﻪ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﺩﺭ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺩﺷﺖ ﻻﻟﻪ ﺑَﻨََﻮﺍﺳﻨﮑﯽ ، ﺧﻮﺭﺑﻪ ﻭﺗﯿﺸﺘﺮﺩﺍﻥ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﻭﺍﻗﻊ ﺩﺭﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﮐﻮﻫﺮﻧﮓ ﺩﺭ ﭼﻬﺎﺭﻣﺤﺎﻝ ﺑﺨﺘﯿﺎﺭﯼ ﻧﺸﯿﻤﻨﮕﺎﻩ ﮔﺮﻣﺴﯿﺮﯼ ﻃﺎﯾﻔﻪ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﺩﺭ ﻣﻨﺎﻃﻘﯽ ﺍﺯ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﺷﻮﺷﺘﺮ وﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﻻﻟﯽ ﻭﺍﻗﻊ ﻣﯿﺒﺎﺷﺪ. . . ( کائدبهداروند باب ) و در آخر قائیدان ترک زبان بن و بارده ( کائد های چهارمحال بختیاری )
۶_ کائیدهایی از نسل سعید ف شاه منصور ف قائدعلی ف محمودشاه ف شاه منصوراول ( حاکم دوشیک کردستان درسال۹۲۱ ) ف قاید سعید ساکن شهرهای گوتوند ، شوشتر، ایذه ، باغملک و مسجدسلیمان. از جمله طوایف کی محمودی و کی شمسییری و کی بهادری وکی مقصودی از طوایف سهید وطایفه کیانی کی شیخالی اورک دینارونی از نسل قائدسلیمان و حج علی اورک و کائدان از نسل کی محب چهاربنیچه دومین تیره پر جمعیت طایفه اورک باب دینارون شاخه هفت لنگ ایل بختیاری که کهن ترین آرامستان تاریخ بختیاری در چهارمحال بنام این قائدان ثبت ملی شده ، گرمسیر آنان در تخت کبود آسماری، روستاهای اکبرآباد و اشکفت بابا، میر رمه، چر، شهرستان ایذه وشش روستای کل خواجه، دره جهود، گرمت، مرغا، ده مورد منطقه دسفارد دهدز شهرستان دزپارت، و ییلاق شان، چنده و دورکرمون ، منطقه پل مروارید وکری، چهاربنیچه روستاهای او سرده، شهرک لیراوی، احمد آوا، ارجل و . . . دهستان دینارون شهرستان اردل و همچنین طوایف گورویی دینارون از نسل حاکمان کردگورانی در بختیاری ( کائدهای دینارونی باب هفتلنگ خوزستان )
۷_قائدان کوه گیلویه ( قائدان ۱۴تایی ) شامل کائدهای ممسنی و دهدشت و چرام ( کی های حسن عالی ) و بلادشاپور که عده فراوانی از آنها در زمان کریم خان زند به سمت شهرها و مناطقی از سواحل خلیج فارس تبعیدشده اند این قائدان دو دسته اند عده ای از نسل اتابکان نخستین و سراج الدین لعل پا و عده ای متحد اتابکان ( قائدان کوه گیلویه و ممسنی )
۸_ خاندان پیرتاجی از نسل قائدمحمدصادق ف امیرغلام ف امیرعبدالله که طبق اسنادکهن در زمان شاه عباس از چهارمحال در یاسوج ساکن شده اند و از مالکین و حاکمین یاسوج بوده اند که نسب آنها به اتابک افراسیاب میرسد. و پیشوندقائد درسنگ قبورآنان موجوداست. ( قائدهای یاسوج )
۱۰_ کائدهای ایلام معروف به کائدخورده
۱۱_ تیره کاید طایفه مکوندی ایل کیانرسی ایل چهارلنگ بختیاری ( کائد مکوندی )
۱۲_تیره هیهاوند زراسوند که از طایفه پولادوند ایل مهوندیا مئیوند چهارلنگ جدا شده اند
۱۳_کائیدهای از نسل نجف آقا در شیراز و فیروزآباد که ۵پسر به نام های کاظم آقا، عاشیر آقا، رسول آقا و حسن آقا داشته و امروزه بانام فامیلی ابوالحسن بیگی شهرت دارند و در پاره فرهنگ ترک قشقایی مضمحل شده اند. ( کائیدهای قشقایی فارس )
در زیر به خاندانهایی کهن از نسل پولادوند فرزند کی فریدون پادشاه دیلمان درسال۲۰۰ که هم عصر طبری میزیسته و طبری از وی بانام ابالیلی پادشاه دیلم نام برده اشاره میکنیم که از نسل اتابکان نبوده ولی دیلمی واز ریشه کهن اتابکان هستند.
11 فولادوندان نسل قاضی القضات سدیدالدین بن عبدالعزیز بن ماکان در مراغه و تبریز ( فولادوندان ترک )
12. فولادوندان نسل حسن فیروزان در آذر پادگان ( فولادوندان تبریز )
13. فولادوندان نسل شمس الدوله علی هزاراسب درابرقوی یزد ( هزاراسبیان یزد )
14. فولادوندان نسل محمد بن ماکان سپهسالار خراسان
15. فولادوندان و کائیدان گناوه ، دشتستان، تنگستان ، بوشهر دلوار، برازجان خاییزشهر ، بهمنشیر که عده ای از نسل شاهنشاه پولادوند جدیازدهم اتابکان درقرن سوم زمان بهاالدوله بویه در این مناطق ساکن میشوند و دسته دوم کائید از نسل اتابکان و از زمان کریم خان زند به پایین در طی مراحل مختلفی مهاجرت آنها طبق اسناد تاریخی موجود گزارش شده است . ( فولادوندان و کائیدهای بوشهر )
16. نوادگان دیلمی الاصل عبدالملک بن ماکان بن کاکی پولادوند ساکن نهاوند تویسرکان و نواحی کرمانشاه و قروه کردستان که اواخر قرن 5 با تسخیر شهرزور و تشکیل حکومت بنی عناز در این مناطق ساکن شدند که طوایفی از آنها در اوایل قرن ۶ به اتابک هزاراسب در لرستان میپیوندند و طوایفی دیگر نیز به همراه کریم خان زند به شیراز کوچ میکنند که بعدها بوسیله اقامحمدخان قاجار به خراسان و مازندران تبعید میشوند هرچند از عبدالملکی ها عده ای در کوه گیلویه و فارس ماندگار میشوند. ( پولادوندان کرد شامل طوایف عبدالملکی، آنزلانی و کاکی معروف به کردگورانی یا اورامانی )
17. هزاراسبیان فولادوند دیلمی ساکن اشکورات ، رحیم آباد ، رویان ، رودباروالموت قزوین از نوادگان شیرج بن لیلی بن شهدوست بن کی فریدون بن پادوسبان ( هزاراسبیان گیلان )
برچسب ها: کائدی, قائدی, کائد
نوشته شده در ساعت توسط کیـــومرث فـــولادی | 22 نظر
اولین وتخصصی ترین وبلاگ خوانین فولادوند، خاندانی از نسل اتابکان لربزرک وماکان بن کاکی دیلمی
پراکندگی کائدها در ایران
برگرفته از کتاب ازدیلمان تااشترانکوه مولف کیومرث فولادی
... [مشاهده متن کامل]
نژادازدوکس دارد این نیک پی
زافراسیاب و ز کاووس کی
کا همان کی در اسامی چون کی کاووس و کی آرش و کیقباد است وبه معنی شاه و شاهزاده میباشد . لقب کائد را اعراب قائدمیگفتند همانند خاندان کارن که آنان را قارن میگفتند. . تنها در پس از اسلام یک واژه همسان به "کی" دیده میشود.
در زبان زرتشتیان امروزی به خانه"کیه" میگویند و برابر واژه خانه دان در زبان فارسی و هونه دون در لری ایشان پیش از نام نیایشان "کیه" می آورند.
مانند :، کیه بهمن=خانه بهمن
کیه شاپور =خانه شاپور،
کیه اردشیر= خانه اردشیر
به جای خاندان بهمن و خاندان شاپور و خاندان اردشیر.
این واژه "کیه" میتواند به "کی" تبدیل شده باشد. اما واژه "کی" پس از روزگار دراز به "کا" گشتگی یافته است.
واژه ها با تکرار زیاد روان و کوتاه میشوند.
ورثرغن>ورهرگن>ورهرن>ورهران>ورهرام>وهرام>بهرام
ارتخشثری>اردخشتری>اردخشتر>اردشتر>اردشیر
قا آ ن >قان>خان
کتک خوذای>کدک خودای >کدخودا >کدخدا>کی خا
آقا خداوند>آ خداوند >آ خاوند>آ خوند
هر واژه از دشوار به آسان ساییده میشود.
در نامه نامور فردوسی از پیشدادیان به اینسو "کی"بسیار آورده شده است.
سخن اینست که از آمدن اسلام به اینسو در هیچ منبعی تا پانصد سال ، این فرنام برای هیچ نام برجسته حکومتی نیامده است.
حتی در منابع پسین هم هرگز فرنام "کی یا کوی"نیامده است.
حتی فرنام کائید هم من ندیده ام.
اما فرنام قائد پس از سلجوقیان بسیار آورده شده است. اینکه قائد همان "کائید" است شکی نیست. واژه مادر "کائید" بوده و در گویش ترکی قاید شده است.
از نگاه ریخت شناسی و گشتگی ( بیشتر واژگان از ریخت دشوار دراز مدت به ریختی برای تلفظ آسان و روان کوتاه میشوند ) میتوان گفت واژه مادر "کائید "بوده و در زبان ترکها یا عربها به قائید و سپس به قائد ، دگردیس شده است.
اما پیوستگی کی به کائید باید با پیوستگی دگرگونیهای این واژه در دوره های تاریخی از منابع ، مستند شود.
اکثریت تیره های کائید از نسل اتابکان یعنی فرمانروایان لربزرگ وبالاخص اتابک اعظم افراسیاب میباشند در نسخه خطی محمد علی شبانکاره در کتاب مجمع الانساب خیلی صریح و زیبا نسب اتابکان لر بزرگ را از فرزند کی کاووس دانسته که جز ملوک عجم است: بعضی ها تفسیر می کنند شاید از نسل کاووس بن قباد برادر انوشیروان باشند اولا در منابع از کاووس یک پسر نام برده شده بنام شاهپور واز او یک پسر بنام باو، که وی سرسلسله اسپهبدان ساسانی و باوندیان طبرستان است و شهر پاوه کردستان یادگار اوست ودر منابع هیچگونه اشاره ای نشده که خاندان اتابکان بدو متصل شوند ضمن اینکه طبق کتب مرعشی و شرفنامه و همچنین منابع معاصر کتاب از دیلمان تا اشترانکوه کیومرث فولادوند و از پارس تا دستگرد فردین ابراهیمی جد اتابکان لر بزرگ جاماسب فرزند شاهنشاه پیروز اول ساسانی است ولذا منظور کیکاووس کیانی است چرا که اجداد اتابکان خاندان آل ماکان فرزندان کاکی فولادوند در منطقه اشکور دیلمان بوده ومنطقه ای است باستانی وموضعی بنام کاووس وجود دارد که از زمان باستان به این نام بوده است
اولین شخصی که در منابع کهن لقب قائد داشته قائدعلی پدر اتابک ابوطاهر موسس حکومت اتابکان لربزرگ بوده که ساکن در قلعه قارون اشترانکوه بوده است. شبانکاره در نسخه خطی مجمع الانساب چنین گزارش نموده است :" که قائد علی پس از خروج از موضع فضلویه بر شولستان فرود آمد ، که قاید علی چون برممالک شول مسلم شد وفتح کرد به موضعی امدند که به لرستان نزدیک است و قائدمردی با تدبیر بودوانجا امارتی کرد وانصاف وعدل به اعیان لرستان بنیاد نمود
و دل هر یک از اکابر لر چنان فتح کرد که حد نداشت. "
طبق اسنادی کهن که در کتاب ازدیلمان تا اشترانکوه آمده اتابک افراسیاب بن پشنگ در زمان حیات خود که با زیرکی خاصی بعد از اختلاف افتادن بین برادرانش وقتل برادرانش پیراحمد و ملک مسعود اضمحلال حکومت اتابکان را پیش بینی کرده بود اقدام به خرید ۳۵ روستا در اقصی نقاط سرزمین حکومتی خود از دره کائد تا اشترانکوه ازچهارمحال تا مناطقی از کوه گیلویه برای فرزندان و نوادگانش خریداری میکند و این دومین مرحله از پراکندگی کائیدهاست چرا که اولین پراکندگی بعد از حمله آل مظفر به قلمرو اتابکان و متواری شدن اتابک پیراحمد بهمراه ۲۰۰۰ خانواده لر به اشترانکوه لرستان است که با روی کارآمدن تیمور دوباره اتابک پیراحمدبه ایذه مرکز حکومتش برمیگردد. حکومت اتابکان درزمان تیمور به دلیل ضعف اتابک پیراحمد در حکومتداری به دو نیم تبدیل شد و با حکم تیمور حکومت لرستان شمالی به افراسیاب اعطا شده بود و پس از بازگشت افراسیاب از سمرقند به لرستان مرکز حکومتش قلعه منگشت و قلعه قارون اشترانکوه میشود که با کشته شدن اتابک پیراحمد بوسیله آسترکی ها و باتحریک برادرش ملک هوشنگ اتابک ابوسعید جانشین پدر شده و عموی خود اتابک افراسیاب را روانه زندان میکند که میتوان دومین نسل از پراکندگی کائدها را مقارن بااین دوران یعنی زمان فرمانروایی تیمور کورگانی و زندانی شدن افراسیاب دانست و سومین و بیشترین پراکندگی مربوط به بعد از انقراض اتابکان است که کائیدها در تعقیب و گریز با ماموران حکومتی ابراهیم بن شاهرخ تیموری متواری و در جزایری کوچک در دریای پاره فرهنگهای مختلف از کرد و لر وبختیاری و حتی ترک و بلوچ و مازنی پراکنده میشوند. یادمان باشد همه این پاره فرهنگها و خیلی از اقوام به گفته حمدالله مستوفی درکتاب تاریخ گزیده از جمله آسترکی بختیاری ممسنی عبدالملکی لیراوی جانکی و غیره درزمان مجدوشکوه حکومت اتابک هزاراسب ازاکناف و اطراف به اتابکان پیوستند و زیر پرچم اتابکان باهم متحد شدند. واگر این انقراض و پراکندگی نبود امروزه در کنار اقوام دیگر ایران مثل لر و کرد وبلوچ قوم مستقلی بنام کائید وجودداشت.
. درکتاب مجمع الانساب شبانکاره ای چنین آمده است:"لقب فضلویه اتابکان لربزرگ مکانی در غرب لرستان است که کائدامیرعلی بن فضلویه ازآنجا خروج و بر سرزمین شولستان فرودآمد"
دراین کتاب لقب کائد پس از اسلام برای اولین بار برای قائد امیرعلی فرزند ابوالحسن فضلویه جداتابکان لربزرگ که در آنزمان طبق منابع کهن ساکن اشترانکوه مجاور خورشیدیان بوده اند بکار رفته است. پس از انقراض حکومت بیش از سه قرن اتابکان لربزرگ هزاراسبی از نسل هزاراسب بن بنگیربن عیاض بن عبدالملک بن ماکان بن پولادوند پادشاه ساسانی تبار دیلم و طبرستان ؛ کائدها پراکنده و بر اساس اسناد سال ۱۰۵۳ که در کتاب ازدیلمان تااشترانکوه آمده و اصل آنها در اداره اوقاف شهرکرد باقیست در چهارمین مرحله از پراکندگی کائدها در عصر شاه عباس کبیردسته هایی از ؛کائدها از نوادگان قائدملک محمودشاه بالاخص ده فرزند عالیجاه قائدشاه منصور خان بنامهای قائدمقصود قائدمحمود قائدشاه ولد ، قائداسکندر، قاید حسین قاید علی قائدبهادر قائدشمس قایدصالح در باب مهوند ( مئیوند ) ایل چهارلنگ دراشترانکوه ی لرستان به دلیل پایگاهی که اتابکان از قدیم الایام دراشترانکوه داشتند مهاجرت میکنند و تعدادی نیز در ایلات هفت لنگ بختیاری ( زراسوند و آسترکی و بابادی و بهداروند و دینارونی. . . . ) پراکنده میشوند. واما درباره قائدان کوه گیلویه نظرات متفاوتی وجود دارد. از آنجا که پراکندگی بسیاری از کائد ها درزمان تیمور لنگ درحدود سال ۸۰۰ ق به علت اختلاف و بحران جانشینی و جنگ و برادرکشی بین چهار فرزند اتابک پشنگ بنامهای اتابک افراسیاب، ملک هوشنگ، ملک مسعود و اتابک پیراحمد که باعث تبعید اتابک افراسیاب و برادرش ملک مسعود به سمرقند میشود ، در واقع تیمور آنها را به عنوان گروگان باخود به سمرقند میبرد که اولاد و نوادگان تعدادی از آنها در مناطق مختلفی از کوه گیلویه پراکنده میشوند که باید دید آیا بین این قائدان و قائدان ۱۴ برادر فرزندان کائداسعد میتواند ارتباطی باشد یاخیر. این قائدان ساکن در کوه گیلویه در زمان شاه عباس کبیر بدلیل سرکشی و طغیان توسط الله وردی خان قلع و قمع و منهزم و تبعید شده و به دهدشت و ممسنی و چرام و بلادشاهپور کوچانده میشوند ودرطوایف مختلف ممسنی چون ایل جاوید، ایل رستم و ایل دشمن زیاری و طوایف بویراحمدی منضم و مستحیل شده و برای بار سوم نیز در زمان کریم خان زند پراکنده وهرشاخه ای به فارس و بعد شهرهای گناوه ، فیروزآباد ، بوشهروتنگستان پراکنده میشوند . ناگفته نماند دسته ای از قائدها بنام کی وی ها یکی از ۲۹ طایفه ای بودند که درزمان اتابک هزاراسب از جبل السماق به کوه گیلویه آمدند و از قدمت بالاتری در کوه گیلویه برخوردارند و از پارس های اصیل بوده ولی از نسل اتابکان نیستند و کتاب ریاض الفردوس نیز به قائدانی از کوه گیلویه که متحد اتابک یوسف شاه بوده اند اشاره نموده است. سردار اسعد نیز کی ها را با جاکی ولیراوی وکمانکش جز طوایفی می داند که در کوه گیلویه ساکن شدند واین طوایف به هزار اسب پیوستند.
کائدها از آنجا که از نسل تاجداران ایران زمین بودند و نژاد ساسانی و تبار کیانی داشتند دارای شور جنگاوری و شجاعت بوده و باتعصب خاص مثال زدنی زیر بار زور هیچ حاکمی نمیرفتند و همین منش باعث پراکندگی و تبعید آنها در زمان پادشاهان بعدی نیزشد . شجره نامه کلی کائیدها از اتابک افراسیاب تا هزاراسبیان و آل ماکان و تا اسپهبدان ساسانی و جاماسب شاهنشاه ساسانی از نوادگان اردشیربابکان وتا کی قباد و کی لهراسب و همچنین شرح حوادث تاریخی این خاندان از پارس خاستگاه اولیه آنها تا اوج امپراطوری ساسانی در تیسفون و از حمله اعراب مسلمانان و پناهنده شدن شاهزادگان ساسانی در کوهستان های دیلمان و طبرستان و خیزش آنها برای احیای شاهنشاهی ایران باستان در قرون ۳و۴ و تشکیل حکومتهای آل زیار ، آل بویه و آل ماکان در جبال و تشکیل حکومت فرمانروایان لربزرگ در کتاب ازدیلمان تا اشترانکوه بصورت متوالی همراه باانتظام تاریخی آمده است. در زیر به تعدادی از تبعیدی ها و پراکندگی کائدها و همچنین خاندان آل ماکان فولادوند در ایران اشاره میکنیم
1 - کائیدهای شاه منصوری فولادوند از نسل قائدشاه ولد ف قائدزین الدین ف قائدشاهمنصور ف قائدعلی ف قائدملک محمودشاه وهمچنین پراکندگی کائدهایی از نسل ملک محمودشاه شامل کاسلیمان کانجات ، کاذوالفقار ، کاقربانعلی قائدعلاوردی کا بنیاد کااسفندیار ، زمان شاه عباس و شاه سلیمان صفوی در بین باب کهن مئیوند که ییلاق آنها اشترانکوه شهرهای دورود، ازنا و الیگودرز و قشلاق آنها دزفول، شهیون وسردشت ، گوتوند و دره کائد خوزستان بوده وشامل طوایف کائدعیسوند ( طهماسبوند ، محمدرضاوندو محمدقلی وند ) کائدبساک، کائدجمالی ، کائدسالاروند و کائدحاجیوند ( رشیدی، اسدی، بیرور کاظمی، ) میباشد و کهن ترین آرامستان لرستان دراشترانکوه در منطقه مُهواره مختص به آنان و اجدادشان میباشد ( کائدهای چهارلنگ مئیوند اشترانکوه )
از کائدهای فولادوند افرادی در ادوارمختلف تاریخی ازجمله در واقعه قیام قائدعلیمرادخان برعلیه نادرشاه افشار شخصیتهای زیر به همراه دیگر طوایفی چون عیسوند ، زلکی، بساک به خراسان و کرمان تبعید شدند. شامل . *کااسماعیل ولد کانجف فولادوند به بم کرمان درزمان افشار ( کائدهای کرمان ) *دو تن از فرزندان کائید نجف فولادوند۱. علی نقی خان به همراه پسرانش علی صالح خان و احمدعلی خان۲. قائدزینال خان و فرزندش لطفعلی خان به سرخس خراسان ( کائدهای خراسان ) *از فرزند کائدنجف فولادوندبنام فلامرزخان و پسرش عوض و همچنین برادرزاده کانجف بنام باباکاظم ولد مرادی فولادوند اطلاعی در دست نیست هرچند برخی معتقدند تیره های کائد کاظمی و کائدفلامرزی در طایفه حاجیوند از نسل کاظم خان و فلامرزخان فولادوند هستند که اثبات آن کارساده ای نیست. *رضاخان ولد کا بهزادخان فولادوند به سیستان در زمان زندیه و دیگر کی های سیستان در شهرستان زابل که عمدتا لقب کیانی دارند ( کائدهای زابل ) *کارضا قلی و کامیرزاقلی فرزندان کاظم خان فولادوند، رضاقلی به الشتر و میرزاقلی به پلدختر در زمان زندیه که در کتاب نسب شناسی مرعشی نجفی هم بدان اشاره شده است. ( کائدهای پلدختر و الشتر ) *کا فریدون فولادوند از نوادگان کاشاه منصور خان به پلدختر درزمان قاجاریه
2. خاندان دستگردی از نسل شیخ احمدشاه و اتابک افراسیاب که خارج از تقسیمات کنفدراسیون بختیاری میباشند ودر دستگردامامزاده کیار چهارمحال ساکن هستند تیره ای از آنها از نسل حاج خلیل از زمان نادرشاه بانام دستگردی در میان ایل مئیوند چهارلنگ در اشترانکوه ساکن هستند. ( دستگردیهای چهارمحال و اشترانکوه )
۳_کائدهای ایلات هفت لنگ ازجمله کائدهای شهی زراسوند ساکن دره کائد بخش شهیون دزفول که به دودسته کائدگپ و کائدکوچک تقسیم میشوند و به روایتی سینه به سینه ازریش سفیدان تیره ای از آنان ازنسل کائد هوتن از طایفه شهی جداشده و به میان طوایف مئیوند و زلکی کوچ کرده اند که امروزه طایفه دره کائدی زلکی درالیگودرز و دوتش از طایفه ممتوند ماهروبختیاری شامل صیفور و سوخته زار فرزندان نجف ف رضا ف کاظم ف داوود ف محمدخان خود را از نسل کائد هوتن شهی بختیاری میدانند که نیاز به تحقیق و پژوهش دارد. و کائد زراسوند ساکن در بارانگرد. قلعه تل. شاهرازن. فریدونی. سنگچین چغاخور و ایذه و نوترگی قلعه سرخه و کائدآسترکی از نسل کاکهزاد که در زمان اتابک تکله حدود سالهای ۶۲۵ تا۶۵۶ ق از چهارمحال در دورود لرستان ساکن میشوند که بااعدام اتابک تکله بوسیله هلاکوخان مغول از آنجا که متحد وی بودند در حدود سال ۶۹۰ ق با کشته شدن کاکهزاد فرزندانش بنامهای محمد، محمود، احمد و بهزاد بسمت مناطق شوی و تله زنگ متواری میشوند که امروزه طبق اشاره برخی متون تاریخی جزیی از باب چهارلنگ بحساب آمده و بایدبیشتر در طوایف مئیوند پراکنده شده باشند چرا که گزارشی از بازگشت آنها به چهارمحال ثبت نشده است و نوادگانی در طایفه آسترکی ندارند. ( کائد دورکی باب )
۴_کائد بابادی ( طایفه قائدامینی ساکن هارونی و طوایف قائدی روستاهای اسدآباد ، وانان و ارجنک و همچنین کائدهای هفشجان از نسل قائدقاضی ) ( کائدبابادی باب )
۵_کائدهای طایفه بنداوی مال امیر همراه با کائدهای شاه منصوری از نسل قائدحسن ف قائداسکندر ف قائدشاه منصور منطقه هلیساد در روستای قائیدان وشیاسی و قلعه باغ آسیاب بخش میانکوه ، شهرستان اردل در حوزه جانکی سردسیر بهداروند.
کائد اسنکی که دیگر تیره های اسنکی ازجمله کلار، کیوران نیز اصالتا از طوایف کردگورانی اشترانکوه بوده و نخستین سکونتگاه آنان روستای کی گوران اشترانکوه بوده که بعدها از باب مئیوند جدا و به خوزستان و چهارمحال مهاجرت میکنند . ( ﻧﺸﯿﻤﻨﮕﺎﻩ ﯾﯿﻼﻗﯽ ﻃﺎﯾﻔﻪ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﺩﺭ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺩﺷﺖ ﻻﻟﻪ ﺑَﻨََﻮﺍﺳﻨﮑﯽ ، ﺧﻮﺭﺑﻪ ﻭﺗﯿﺸﺘﺮﺩﺍﻥ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﻭﺍﻗﻊ ﺩﺭﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﮐﻮﻫﺮﻧﮓ ﺩﺭ ﭼﻬﺎﺭﻣﺤﺎﻝ ﺑﺨﺘﯿﺎﺭﯼ ﻧﺸﯿﻤﻨﮕﺎﻩ ﮔﺮﻣﺴﯿﺮﯼ ﻃﺎﯾﻔﻪ ﺍﺳﻨﮑﯽ ﺩﺭ ﻣﻨﺎﻃﻘﯽ ﺍﺯ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﺷﻮﺷﺘﺮ وﺷﻬﺮﺳﺘﺎﻥ ﻻﻟﯽ ﻭﺍﻗﻊ ﻣﯿﺒﺎﺷﺪ. . . ( کائدبهداروند باب ) و در آخر قائیدان ترک زبان بن و بارده ( کائد های چهارمحال بختیاری )
۶_ کائیدهایی از نسل سعید ف شاه منصور ف قائدعلی ف محمودشاه ف شاه منصوراول ( حاکم دوشیک کردستان درسال۹۲۱ ) ف قاید سعید ساکن شهرهای گوتوند ، شوشتر، ایذه ، باغملک و مسجدسلیمان. از جمله طوایف کی محمودی و کی شمسییری و کی بهادری وکی مقصودی از طوایف سهید وطایفه کیانی کی شیخالی اورک دینارونی از نسل قائدسلیمان و حج علی اورک و کائدان از نسل کی محب چهاربنیچه دومین تیره پر جمعیت طایفه اورک باب دینارون شاخه هفت لنگ ایل بختیاری که کهن ترین آرامستان تاریخ بختیاری در چهارمحال بنام این قائدان ثبت ملی شده ، گرمسیر آنان در تخت کبود آسماری، روستاهای اکبرآباد و اشکفت بابا، میر رمه، چر، شهرستان ایذه وشش روستای کل خواجه، دره جهود، گرمت، مرغا، ده مورد منطقه دسفارد دهدز شهرستان دزپارت، و ییلاق شان، چنده و دورکرمون ، منطقه پل مروارید وکری، چهاربنیچه روستاهای او سرده، شهرک لیراوی، احمد آوا، ارجل و . . . دهستان دینارون شهرستان اردل و همچنین طوایف گورویی دینارون از نسل حاکمان کردگورانی در بختیاری ( کائدهای دینارونی باب هفتلنگ خوزستان )
۷_قائدان کوه گیلویه ( قائدان ۱۴تایی ) شامل کائدهای ممسنی و دهدشت و چرام ( کی های حسن عالی ) و بلادشاپور که عده فراوانی از آنها در زمان کریم خان زند به سمت شهرها و مناطقی از سواحل خلیج فارس تبعیدشده اند این قائدان دو دسته اند عده ای از نسل اتابکان نخستین و سراج الدین لعل پا و عده ای متحد اتابکان ( قائدان کوه گیلویه و ممسنی )
۸_ خاندان پیرتاجی از نسل قائدمحمدصادق ف امیرغلام ف امیرعبدالله که طبق اسنادکهن در زمان شاه عباس از چهارمحال در یاسوج ساکن شده اند و از مالکین و حاکمین یاسوج بوده اند که نسب آنها به اتابک افراسیاب میرسد. و پیشوندقائد درسنگ قبورآنان موجوداست. ( قائدهای یاسوج )
۱۰_ کائدهای ایلام معروف به کائدخورده
۱۱_ تیره کاید طایفه مکوندی ایل کیانرسی ایل چهارلنگ بختیاری ( کائد مکوندی )
۱۲_تیره هیهاوند زراسوند که از طایفه پولادوند ایل مهوندیا مئیوند چهارلنگ جدا شده اند
۱۳_کائیدهای از نسل نجف آقا در شیراز و فیروزآباد که ۵پسر به نام های کاظم آقا، عاشیر آقا، رسول آقا و حسن آقا داشته و امروزه بانام فامیلی ابوالحسن بیگی شهرت دارند و در پاره فرهنگ ترک قشقایی مضمحل شده اند. ( کائیدهای قشقایی فارس )
در زیر به خاندانهایی کهن از نسل پولادوند فرزند کی فریدون پادشاه دیلمان درسال۲۰۰ که هم عصر طبری میزیسته و طبری از وی بانام ابالیلی پادشاه دیلم نام برده اشاره میکنیم که از نسل اتابکان نبوده ولی دیلمی واز ریشه کهن اتابکان هستند.
11 فولادوندان نسل قاضی القضات سدیدالدین بن عبدالعزیز بن ماکان در مراغه و تبریز ( فولادوندان ترک )
12. فولادوندان نسل حسن فیروزان در آذر پادگان ( فولادوندان تبریز )
13. فولادوندان نسل شمس الدوله علی هزاراسب درابرقوی یزد ( هزاراسبیان یزد )
14. فولادوندان نسل محمد بن ماکان سپهسالار خراسان
15. فولادوندان و کائیدان گناوه ، دشتستان، تنگستان ، بوشهر دلوار، برازجان خاییزشهر ، بهمنشیر که عده ای از نسل شاهنشاه پولادوند جدیازدهم اتابکان درقرن سوم زمان بهاالدوله بویه در این مناطق ساکن میشوند و دسته دوم کائید از نسل اتابکان و از زمان کریم خان زند به پایین در طی مراحل مختلفی مهاجرت آنها طبق اسناد تاریخی موجود گزارش شده است . ( فولادوندان و کائیدهای بوشهر )
16. نوادگان دیلمی الاصل عبدالملک بن ماکان بن کاکی پولادوند ساکن نهاوند تویسرکان و نواحی کرمانشاه و قروه کردستان که اواخر قرن 5 با تسخیر شهرزور و تشکیل حکومت بنی عناز در این مناطق ساکن شدند که طوایفی از آنها در اوایل قرن ۶ به اتابک هزاراسب در لرستان میپیوندند و طوایفی دیگر نیز به همراه کریم خان زند به شیراز کوچ میکنند که بعدها بوسیله اقامحمدخان قاجار به خراسان و مازندران تبعید میشوند هرچند از عبدالملکی ها عده ای در کوه گیلویه و فارس ماندگار میشوند. ( پولادوندان کرد شامل طوایف عبدالملکی، آنزلانی و کاکی معروف به کردگورانی یا اورامانی )
17. هزاراسبیان فولادوند دیلمی ساکن اشکورات ، رحیم آباد ، رویان ، رودباروالموت قزوین از نوادگان شیرج بن لیلی بن شهدوست بن کی فریدون بن پادوسبان ( هزاراسبیان گیلان )
برچسب ها: کائدی, قائدی, کائد
نوشته شده در ساعت توسط کیـــومرث فـــولادی | 22 نظر
سپاسگزارم از ایجاد این سایت
کریم طالبی طایفه کائد از توایع شهرستان الیگودرز روستای آبیاریک سفلی که قبلا در مغانک سفلی بوده ایم اصالتا از گتن یا گتوند امروزی به بربرود شرقی الیگودرز آمده ایم فامیلی فعلی برگرفته از نام ملا ابوطالب پدر ملا علی بخش پدر پدر بزرگم بوده تعدادی در دره ساری ویس خوانسار سنج وسوروچرباس وخمستان و. . . . . . . . هستند ممنون میشم اگه کسی اطلا عاتی در دست دارد اطلاع رسانی کند ممنون میشم
... [مشاهده متن کامل]
کریم طالبی طایفه کائد از توایع شهرستان الیگودرز روستای آبیاریک سفلی که قبلا در مغانک سفلی بوده ایم اصالتا از گتن یا گتوند امروزی به بربرود شرقی الیگودرز آمده ایم فامیلی فعلی برگرفته از نام ملا ابوطالب پدر ملا علی بخش پدر پدر بزرگم بوده تعدادی در دره ساری ویس خوانسار سنج وسوروچرباس وخمستان و. . . . . . . . هستند ممنون میشم اگه کسی اطلا عاتی در دست دارد اطلاع رسانی کند ممنون میشم
... [مشاهده متن کامل]
باسلام وادب خدمت دوستان وتبریک سال نو۱۴۰۴
کریم طالبی طایفه کائد روستای آبیاریک سفلی قبلا در مغانک سفلی بودیم از توابع شهرستان الیگودرز معروف به جرقه ملاعلی بخش فرزن ملاابوطالب که فامیلی فعلی مابرگرفته از نام ملا ابوطالب است در مغانک همان قائدی وسنجش نیز هستند اگر کسی اطلاعاتی دارد ممنون میشم به ما اطلاع رسانی کنید
... [مشاهده متن کامل]
کریم طالبی طایفه کائد روستای آبیاریک سفلی قبلا در مغانک سفلی بودیم از توابع شهرستان الیگودرز معروف به جرقه ملاعلی بخش فرزن ملاابوطالب که فامیلی فعلی مابرگرفته از نام ملا ابوطالب است در مغانک همان قائدی وسنجش نیز هستند اگر کسی اطلاعاتی دارد ممنون میشم به ما اطلاع رسانی کنید
... [مشاهده متن کامل]
سلام من مجتبی قائدی هستم از شهرستان سرچهان روستای قنات ابراهیم ی خواهم اصل و ریشه خود را بدانم لطفاً کمکم کنید
ما کائد فولادوند هستیم ودر دورود لرستان درسه منطقه تپه تی و در اسپر و سراووند زندگی میکنیم بزرگان مون میگن که سه تا برادر از گتوند کوچ کرد اومدن لرستان ودر این سه منطقه اسکان کردن
بنده هم قائدامینی هارونی هستم از طایفه کی امین بزرگ در باره ریشه و اصالتم علاقمند به تحقیقم
درود بر ایل کائدعلی قائدی هستم ازروستای بارده استان چهارمحال و بختیاری به طایفه کائد افتخارمیکنم
سلام من حمید قایدی هستم از شهرستان الیگودرز روستای سور اصلیتم از گتوند خوزستان مهاجرت کردیم جد پدرمان کاد علی رضا است
محمد کاظمی . بادرود به تمام برادران میرکاید وقتی سردار بزرگی از فرزند میرکاید با اصل و اصالت و با نسب مثل محسن رضایی میرکاید دارید باید به قوم میرکاید افتخار کنید چون میرکایید بزرگ پنج پسر داشت دوستعلی
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
. سراج الدین. رکون. خشنویی . دیدار یا دهدار. و همه هم در چهارمحال بختیاری و لالی و اطراف لالی زندگی میکنند مردمانی با اصالت دلیر و شجاع فرزندان میرکائد بزرگ سپهسالار ارتش شاه عباس صفوی درجنگ با عثمانی درجنگ با مغول درجنگ با روس ها و پرتغالیها
درود دوستان کاید برگرفته از کی های شاهنامه هست
درود دوستان کاید فکر کنم از کی های شاهنامه باشند من از نسل محمدرضا وکایدهیبت اله بزرگ که در بوشهر روستای بویری زندگی میکنیم . باعث افتخاره اگر گذرتون بیفته اینور درخدمتتون باشیم
سلام به عرض عزیزان برسانم که تا کنون سه همایش و گردهمایی کایدان ( قائدان ) یا کی های چهارده تایی برگزار کرده اند . اولی در ممسنی و دومی در دشتروم و سومی در گوی زنان لوداب . که خوشبختانه با استقبال خوبی تا کنون برخوردار بوده امید است که ادامه داشته باشد و منتج به نوشتن تاریخ مستند و مطمئنی از این طایفه بزرگ و با اصالت شود
... [مشاهده متن کامل]
دکتر علی حسن فروغی دندان پزشک از طایفه بزرگ کی های چهارده تایی
... [مشاهده متن کامل]
دکتر علی حسن فروغی دندان پزشک از طایفه بزرگ کی های چهارده تایی
با سلام بنده قائدی هستم از ایل قشقایی ، میخواهم پیج بسازم برای طایقه قائدی ها در سراسر کشور لطفا در صفحه بنده حضور خود را اعلام کنید ، در اینستا امیر قائدی سرچ کنید
سلام بر قوم بزرگ قائدی دوستتون دارم بنده علیرضا قائدی هستم از اصفهان البته روستای پدری بنده شهرستان فریدن روستای فراموشجان هستش که اگر در گوگل مپ سرچ کنید کاملا مشخصه کاش یه بزرگی لطف میکرد و یه گردهمایی
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
برای قوم بزرگ و بزرگزاده قائدی و کایید وکید و کاید و قائدی نژاد وقائدی زاده تشکیل میداد تا بهتر و بیشر همو بشناسیم مشتاق دیدار همتونم
سلام بر قوم بزرگ قایدی من ساکن بوشهر هستم از بزرگترها جستجو کردم و تا هفت پشت خود را نوشتم برمی گردد به سه برادر که از طرف شوش به این منطقه آمدند و ساکن شدند دوست دارم بیشتر در مورد این موضوع بدونم
با سلام و عرض ادب و احترام
بنده نیز از طایفه کائید هستم و باعث افتخار بنده هست که عضو این طایفه بزرگ هستم و همچنین ساکن شهر هارونی ، هارونی شهری در نزدیکی شهرکرد است.
محمد امین قائدامینی هارونی
بنده نیز از طایفه کائید هستم و باعث افتخار بنده هست که عضو این طایفه بزرگ هستم و همچنین ساکن شهر هارونی ، هارونی شهری در نزدیکی شهرکرد است.
محمد امین قائدامینی هارونی
سلام بر همه قائد یا کلیدهای ۱۴تایی
بله عزیزم در زمان صفوی پراکنده شدن بعضی اصفهان ، بوشهر ، کرمان، سیمکون جهرم، یاسوج ودهدشت وبهبهان، شهرکرد، کازرین، سیستان، و نوراباد ممسنی فارس که ما در نورابادیم
بله عزیزم در زمان صفوی پراکنده شدن بعضی اصفهان ، بوشهر ، کرمان، سیمکون جهرم، یاسوج ودهدشت وبهبهان، شهرکرد، کازرین، سیستان، و نوراباد ممسنی فارس که ما در نورابادیم
سلام من ساکن اصفهان هستم ولی اصالتا بارده ای هستم بعضی دوستان میگند ما چهارلنگ بختیاری هستیم
بعضی می گویند ما قشقایی هستیم
لطفاً هرکسی کتاب تاریخی و اطلاعات در این زمینه داره معرفی بکنه
بعضی می گویند ما قشقایی هستیم
لطفاً هرکسی کتاب تاریخی و اطلاعات در این زمینه داره معرفی بکنه
مژگان
سلام به قوم کیدهای برازجان و کیدهای مناطق دور ونزدیک، کیدهای باقیرتی که جونشون هم برای قوم فدا می کنند و غیرت و مردونگیشون زبانزد خاص و عام هست و هر چنددر پی مرور زمان که امرار و معاش برای مردم سخت شده و رفت و آمد مردم بر اثر وضعیت مالی ، ضعیفتر و کمتر شده ولی همچنان این طایفه ( کید ) ثله رحم را به جا آورده و در شادی و عزا همدیگر را درمی یابند و همراهی می کنند و با همه بلاها و حوادثی که در طی سال های متمادی از جبر زمانه از سر این طایفه گذشته کماکان همراه و پشتیبان هم هستن
... [مشاهده متن کامل]
به یاد زنده یاد کی عالی و کی کرم دو شیر مرد این طایفه که تا آخرین قطره خونشان در مقابل ظلم ایستادند و برای جوانان این مرزو بوم الگو و هم باعث افتخار شدند.
نام و یادشان گرامی
سلام به قوم کیدهای برازجان و کیدهای مناطق دور ونزدیک، کیدهای باقیرتی که جونشون هم برای قوم فدا می کنند و غیرت و مردونگیشون زبانزد خاص و عام هست و هر چنددر پی مرور زمان که امرار و معاش برای مردم سخت شده و رفت و آمد مردم بر اثر وضعیت مالی ، ضعیفتر و کمتر شده ولی همچنان این طایفه ( کید ) ثله رحم را به جا آورده و در شادی و عزا همدیگر را درمی یابند و همراهی می کنند و با همه بلاها و حوادثی که در طی سال های متمادی از جبر زمانه از سر این طایفه گذشته کماکان همراه و پشتیبان هم هستن
... [مشاهده متن کامل]
به یاد زنده یاد کی عالی و کی کرم دو شیر مرد این طایفه که تا آخرین قطره خونشان در مقابل ظلم ایستادند و برای جوانان این مرزو بوم الگو و هم باعث افتخار شدند.
نام و یادشان گرامی
سلام به همه قائدیها کاید یا کایدان همه از یک تیره هستیم اصالتمان برمی گردد به ۶۰۰ سال پیش دوران صفویه که یکی از قائدی ها افسر دربار بوده چون خیلی با اصالت بوده و پسر شاه صفوی نقشه قتل پدر را می کشند ولی
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
متاسفانه قضیه لو می ره وان افسر مجبور به فرار میشه دوتا برادر دیگه همه داشته که از ترس آنها هم گرفتار نشن هرکدام به طرفی می رود یکی آنها به استان چهار محال بختیاری ودوتای دیگر هم به استان فارس می روند که یک طایفه بزرگ آنها قشقایی ها عدهای به بوشهر وله بقه استانها کوچ می کنند و به خاطر زن وزن خواست با چندین طایفه بزرگ که باید شجر نامه کاید یا کایدان را در گوگل سرچ کنی که ببینی چه بزرگانی داشتیم ومن به خودم افتخار می کنم که قائد یعنی بزرگ چه طایفه ای داریم اکثرن از خوانین بودند حتما بخونید تا بفهمید کاید کا کایدان چه شخصیتهای بزرگی داشته
کائد یا کائید برگرفته شده از کلمه کَوی ، کاوی ست که از کاوه آهنگر استناد شده طبق متون اَوستا و شاهنامه فردوسی ؛ تبار همه کائیدها از کاوه آهنگر هست که در مقابل پادشاه آشور قیام کرد
طایفه بزرگی از قوم کاید در جنوب کرمان هستند که بنا به گفته بزرگان در زمانهای دور چند برادر بودن که یکی از آنها به جیرفت که شهر تاریخی هست تبعید گردیده ، اکنون هم در همین شهر زندگی می کنند ، ، ، ، البته پراکندگی زیاد است ، عده ای هم در سیستان سکنا دارند، ، ، درود بر طایفه کا ید بزرگ در سراسر ایران
سلان بر همه ی برادران وخوهرانم که صمیمانه مشتاق دیدارشان هستم. من از کی هایر۱۳تایی هستم ساکن گوزنان که شاه عباس صفوی به انجا رفت و طی مشکلاتی که دران محل برایش اتفاق افتاد به حاکم شیراز الله وردی خان دستور
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
حمله و کوچ اجباری مردمانش را داد به جز خانواده ی پیرزنی به وی املن نامه داده بود و فرزندانش را که ماهم ازنسل نوادگان و فرزندان همان پیرزنیم. ومابقی که کوچ اجباری درمناطق مختلف کشور راداشتند و الحق درهرجایی که رفتند به جز غیرت و رشادت و شجاعت و مهربانی وعطوفت چیزی ازخود نشان ندادند. به امید روزی که همه باهم متحدشده باشیم و نام کایدان رازنده کنیم ، نه اینکه هر کدام بانام یک طایفه دیگر واصتلت دیگر زندگی کنیم.
درود بر طایفه بزرگ و با اصالت کائد، قائد، قائدی .
دروووود بر همه اقوام و دوستانی که تازه و اتفاقی پیدا کردم، من اهل کارزین استان فارس هستم، خیلی خوشحال شدم ، کاش میتونستیم در یکی از برنامه هایی مثل واتساپ ، اینستاگرام، یا برنامه های داخلی یه گروه تشکیل
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
بدیم تا بتونیم بیشتر باهم آشنا بشیم، من مدیر این صفحه رو نمیشناسم ولی هر جا هستی تنت سالم و دلت خوش
سلام
شهرستان شازند هم مملو از بختیاری و لر و لک هستند
روستای ما ده کائید و همه اصالتی بختیاری و لک دارند
من پدرم لک و مادرم از کائید هستند
در کل افتخار میکنم ب نژاد زیبا و اصیل خودم
درود بر همه عموزاده های خوبم
لرستان یعنی تمام مناطق لر نشین
شهرستان شازند هم مملو از بختیاری و لر و لک هستند
روستای ما ده کائید و همه اصالتی بختیاری و لک دارند
من پدرم لک و مادرم از کائید هستند
در کل افتخار میکنم ب نژاد زیبا و اصیل خودم
درود بر همه عموزاده های خوبم
لرستان یعنی تمام مناطق لر نشین
طایفه قاید ی روستای شاغون از توابع شهرستان جهرم هست بزرگاشون تعریف میکنن میگن از لرستان اومدن باخود من هم که طایفه کاید اکرمی هستیم نسبت فامیلی دارن
سلام بر عموهای عزیز بنده مهدی قائدی اصالت کائد از توابع فریدن که اولین قوم که دران روستا سکونت داشتن قوم کاید بوده والا ساکن اصفهان
کایید از کلمه کاوی یا کی گرفته شده به معنی شاه که لقب شاهان کیانی ایران زمین اقتباس شده مانند کی خسرو ، کی کاووس ، کی قباد و . . . که در شاهنامه فردوسی هم از ایشان یاد شده ؛
در اوز هم طایفه قائد ی هستند و تعدادشان هم زیاد هستش
کاهد هستم از روستای سردیار کیچه که اصالتن مسجد سلیمانی هستیم والان در شهر الیگودرز زندگی می کنیم
سلام طایفه قاعد یا کاهید از مکه به ایران آمده اند وبیشتر در شیراز اتراق کردن وبه مکوندی معروف هستند واز آنجا به شهر های چهار محال روستاهای وانان بارده هارونی حیدری برده شا کمیتک قلعه شارخ مهاجرت کردن وجز
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
اولین انسانهای بودن که روستا ها رو به پا کردن و عده ای از آنها با بختیاری ها ازدواج کردن مانند مادر محمد تقی خان کیونرسی وبه آنجا کوچ کردن یعنی خوزستان قلعه تل دره کائیدی جارود شانشین گتوندوعده ای به فریدن اصفهان بوشهر الیگودرزلرستان وغیره کوچ کردن معنی واژه قاعد به عربی یعنی رهبر کدخدا میباشد وقبل از سال ۱۲۹۸ اول اسم می آمد مثل قاعدمحمد یا قاعدعلی یا کایعلی بعد برای استفاده از نام خانوادگی استفاده شد با تشکر
درود خدمت همه دوستان و عموهای عزیزم ما از آب پخشان ممسنی که جمعیتی بالغ بر ۲۰۰۰ نفر هستیم همه قایدی از کی های ۱۴ تایی می باشیم قطب اصلی طایفه جاوید ممسنی
سلام به بزرگ مردان ایل چهارلنگ بختیاری که زمان شاه عباس تبعیدشدن. به استان فارس البته قائدی هم چندطاعفه داریم. منم نمیدونم اونوقت چندبرادربودن که ۴برادراستان فارس لامردروستای خلیلی تبعیدشدن ویکی دیگه ازبرادراهم رفته به فیروزابادفارس. قائدی داریم ۴لنگ قائدی داریم ۷لنگ قائدی هم داریم ۱۴برادرایناازممسنی هستن. ولی منم دنبال قائدیهای ۴لنگ بختیاری که باشاه عباس درگیربودن که پدربزرگ من اسمش بهزادبوده زمان پدرناسرخان سولدوله. میگیرنش به زندان کریمخان شیرازمنتقلش میکنن بعداز۳سال میکشنش جسدش هم نمیدن. بهزاد
... [مشاهده متن کامل]
محمدصادق وفرج الله ونصیرخان که میره فیروزابادوفتح الله. این پنج برادرتبعیدشاه عباس هستند. تاریخ ۵۵۰سالی میشه تبعیدیم. شهربودن که باشاه عباس درگیربودن. نمیدونم اسم شهرشون خلیلی بوده استان بختیاری. که اینجاهم ریاست دست خودشون بوده اسم روستامیزارن خلیلی. بگفته قدیمیا من که جوان امروزم. خیلی خوشحال میشم که عموهاوجدمون بدونیم کجایی بودن همه هم سرکش وزرنگ بودن وسیاست دار. معلومه شهری بودن اون زمان. خلاصه اطلاعی به ماهم بدیت. تشریف بیاریت نوکرهمتون پسرعموها
... [مشاهده متن کامل]
محمدصادق وفرج الله ونصیرخان که میره فیروزابادوفتح الله. این پنج برادرتبعیدشاه عباس هستند. تاریخ ۵۵۰سالی میشه تبعیدیم. شهربودن که باشاه عباس درگیربودن. نمیدونم اسم شهرشون خلیلی بوده استان بختیاری. که اینجاهم ریاست دست خودشون بوده اسم روستامیزارن خلیلی. بگفته قدیمیا من که جوان امروزم. خیلی خوشحال میشم که عموهاوجدمون بدونیم کجایی بودن همه هم سرکش وزرنگ بودن وسیاست دار. معلومه شهری بودن اون زمان. خلاصه اطلاعی به ماهم بدیت. تشریف بیاریت نوکرهمتون پسرعموها
روستای ماقائیدان هست نمیدونم به چه معناست یک طایفه درآن به نام خرمگله هست که نمیدونم به کی میرسه راهنمایی کنید
کائید یا قائدی جمع واژه کی هست به معنای نجیب و پادشاه یا فرمانروا یا جاودانگی . پیشوند کاید یا قائد در بعضی از طوایف هنوز پا برجاست ، مثل طایفه کی های ۱۴ تایی یا کی خرده و کی های ۱۴ تایی به معنای ۱۴ فرمانروا
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
هست . اساس و ریشه آنها در زمان ساسانی بر می گردد به اسپهبدان اشکانی و پولادوند که ۳ فرزند داشت به نام های کاکی و کیاکی و پیروزان که بیش از چند دهه با اعراب بعداز فتح ایران جنگیدند و رستم فرخزادکه در واقع فرخمزد بود و فرمانده ساسانیان از همین خاندان بود . بعد از آن کیلویه یا گیلویه سردار ایرانی که در واقع کی لویه که کی معنای فرمانروا و لویه به معنای بزرگ هست که از شهر زیزی در ۱۰۰ کیلومتری یاسوج و روستای قائدان سر فرستاده خلیفه عرب را برای حاکمیت جنوب ایران قطع کرد و ابن مقعل نام داشت و ۴۰سال بیش از نیمی از ایران را فتح کرد و حدود ۱۵۰ هجری قمری بود . قبل از ساسانیان جد کی ها بر می گردد به پادشاهان اشکانی و هخامنشی و به همین خاطر پیشوند کی یا کائید را قبل از نام طایفه خود دارند . از بزرگان فعلی می توان آیت الله منتظری و مرحوم دکتر علی آذر که رئیس دیوان محاسبات و مشاور آقای روحانی رئیس جمهور بودند و یا فرمانده ارتش پاکستان حدود یک دهه قبل نام برد . کی ها و کی های ۱۴ تایی در اکثر مناطق ایران پراکنده هستند از جمله کهکیلویه و بویراحمد فارس بوشهر دشتستان و چهارمحال بختیاری و اصفهان سیستان و ایلام خوزستان وووو . در سال ۱۰۰۴ هجری قمری در لالستان بویراحمد جنگ بزرگی با شاه عباس صفوی داشتند و دین زرتشتی داشتند و یک جنگ با الله وردی خان زمان زند و یکی اواخر دوره قاجاریه با دولت در منطقه دهدشت . نام کهکیلویه هم کُه مخفف کوه هست کی به معنای فرمانروا و لویه به معنای بزرگ هست . کهکیلویه به معنای کوه فرمانروای بزرگ هست . همچنین فیروزان یا پیروزان که عمر را کشت از اجداد همین قائدی ها یا کی ها هست . همچنین ریشه کی ها به اتابکان لر میرسد در قرن ۷ هجری . کی منصور بزرگ که لقب عالی شاه داشت و برمنطقه شولستان و جنوب ایران حاکم حدود ۳۰۰ سال پیش از بزرگان کی های ۱۴ تایی بود که جد کی های دشتروم و یاسوج و لردگان چهارمحال هست . در مورد ریشه شناسی کی ها کتاب مویه بر تبار نوشته دکتر منوچهر منوچهری فولادوند و در مورد گیلویه یا کیلویه به مقاله دکتر سیاهپور مراجعه شود. سپاسگزارم بابت حوصله که به خرج دادید. . تلفن ۰۹۱۷۳۲۲۴۹۴۲. در ضمن اگر منابع معتبر با اینجانب تماس بگیرید.
قوم ما آریایی اصیل بوده دلاور نترس و شجاع در جنوب ایران در شیراز بودیم و در نهایت به چندین نقاط برای دفاع از کشور اعزام شدیم . شرف برای شرافت این دلاوران به انتهای کائید اضافه شد
سلام
ما شنیدیم سه تا برادر بودن که از کرمان تعید شدن
تهشو در آوردیم رسیدیم به یه سنگ قبری که با خودشون آوردن طرف سرچهان فارس روی سنگ هم اسم قاید شاه محمود نوشته مال 700 سال قبله
گمونم میرسیم به افسانه ی سه برادر چین و کره بعد افغانستان که ایران بوده قبلا . . . شاید
ما شنیدیم سه تا برادر بودن که از کرمان تعید شدن
تهشو در آوردیم رسیدیم به یه سنگ قبری که با خودشون آوردن طرف سرچهان فارس روی سنگ هم اسم قاید شاه محمود نوشته مال 700 سال قبله
گمونم میرسیم به افسانه ی سه برادر چین و کره بعد افغانستان که ایران بوده قبلا . . . شاید
با تشکر از تمامی دوستان کاید یا قایدی که به اصالت خود پایبند واهل تحقیق و پیگیر رگ وریشه واصالت خود هستید طایفه قاعدی طایفه بختیاری با اصالت همانند دیگر طوایف بختیاری شجاع وباصلابت پیروز و سربلند باشید
کی فارسی در زبان اوستایی کویkavi تلفظ می شد و لقب سران و بزرگان طوایف ایرانی بود و بعدا عنوان شاهان سلسله کیانی گردید از کی قباد به بعد. لرها پیش از کاربرد واژه خان از کی استفاده می کردند، و تا یک قرن
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
پیش محل سکونت خوانین ممسنی و وابستگان خان مال کی یی نامیده می شد. مانند مال کییی طایفه جاوید و کیدون طایفه دشمن زیاری و کی های رستمی و جاویدی که به تدریج واژه قاید عربی جایگزین کی فارسی شده است. قدیمی ترین منبع از کاربرد این واژه در متابع صفوی برای سران ایل ممسنی در فتح نامه شاه طهماسب اول به کار رفته است، از سران ممسنی در در دوره صفوی کاید حسام الدین مکوندی و کی علیرضا ممسنی و کی محمد و در زمان نادرشاه کی علیمردان خان ممسنی حاکم اهرم تنگستان، کی علیرضا دشمن زیاری، کی حسن خان زین الدین و. . . بودند.
قدمت کائد ( یا همان کایید یا کائید یا قائد قائدی و. . . . . ) ها بیش از جهان اسلام است .
کائید ها بزرگ ترین قوم آریایی قبل از اسلام را در ایران تشکیل میدادند .
مردمانی جنگ آور ، دلیر ، نترس و بسیار ادیب و باهوش .
... [مشاهده متن کامل]
با حمله ی اعراب و مسلمانان ب ایران ، کائد ها ک آرایایی تبار و ضد عرب بودند ، جنگی تمام با اعراب داشته و مدت ها دربرابر اعراب از ایران و ناموس خود محافظت کردند .
با شکست ایران ( آریایی ها ) از اعراب یکبار بر پیکر قوم کائد ضربه وارد شد و انها را متفرق گرداندند و یا خود دست ب مهاجرت ب نقاط مختلف ایران زدند ، و در پی تغییر حکومت ها و در جنگ ها بارهای دیگر این اتفاق افتاد ( برای مثال بعد از فتح هند توسط نادرشاه ) . اکنون مقبره هایی یافت شده ک سرداران ارتش صاحبانه این مقبره ها لقب کائد در اول نام هایشان دیده میشود . بعضی از این مقبره ها قدمتی هزارساله دارند. یعنی هزار ساله پیش کائد یک لقب بوده و قدمتی بسیار بیشتر از هزارسال دارد ، صاحبان این مقبره ها از ترسه جانه خود ب مردمان جنگ آور و باهوش کائد پناه میبردند . از قدرت این قوم کاستند ، قومی ک بازمانده هایش بسیاری از طوائف لر و ترک و فارس را در بر میگیرد و امروزه با زبان های مختلف صحبت میکنند . اما آنچه حائز اهمیت است این است ک این قوم آنچنان اصیل و اصالت دار است ک مردمانش شاید زبان مادری خود را گم کردند ، اما اصالت خویش را خیر و میدانند از قوم کائید هستند .
کائید ها بزرگ ترین قوم آریایی قبل از اسلام را در ایران تشکیل میدادند .
مردمانی جنگ آور ، دلیر ، نترس و بسیار ادیب و باهوش .
... [مشاهده متن کامل]
با حمله ی اعراب و مسلمانان ب ایران ، کائد ها ک آرایایی تبار و ضد عرب بودند ، جنگی تمام با اعراب داشته و مدت ها دربرابر اعراب از ایران و ناموس خود محافظت کردند .
با شکست ایران ( آریایی ها ) از اعراب یکبار بر پیکر قوم کائد ضربه وارد شد و انها را متفرق گرداندند و یا خود دست ب مهاجرت ب نقاط مختلف ایران زدند ، و در پی تغییر حکومت ها و در جنگ ها بارهای دیگر این اتفاق افتاد ( برای مثال بعد از فتح هند توسط نادرشاه ) . اکنون مقبره هایی یافت شده ک سرداران ارتش صاحبانه این مقبره ها لقب کائد در اول نام هایشان دیده میشود . بعضی از این مقبره ها قدمتی هزارساله دارند. یعنی هزار ساله پیش کائد یک لقب بوده و قدمتی بسیار بیشتر از هزارسال دارد ، صاحبان این مقبره ها از ترسه جانه خود ب مردمان جنگ آور و باهوش کائد پناه میبردند . از قدرت این قوم کاستند ، قومی ک بازمانده هایش بسیاری از طوائف لر و ترک و فارس را در بر میگیرد و امروزه با زبان های مختلف صحبت میکنند . اما آنچه حائز اهمیت است این است ک این قوم آنچنان اصیل و اصالت دار است ک مردمانش شاید زبان مادری خود را گم کردند ، اما اصالت خویش را خیر و میدانند از قوم کائید هستند .
سلام خدمت مردمان بزرگ قائدی ( کاید ) در سرتاسر ایران
من ایرج قائدی ساکن روستای بارده چهارمحال و بختیاری هستم . . روستایی با ده هزار نفر جمعیت که هفتاد درصد آن فامیل قائدی هستند و پدر بنده شجره نامه قائدی های روستایمان را جمع آوری کرده اند و بزرگ ما کائدعباسقلی هست که حدود سیصد سال پیش در روستا بوده است . . در روستای ما امامزاده ای هست به نام سید محمد که تا سالهای پیش گمان میرفت از نوادگان امام موسی کاظم است ولی اخیرا سندی روی پوست با مهر شاه عباس صفوی پیدا شده ( عکسش را دارم ) که بنابر آن ایشان پسر امام کاظم هستند ( آستان قدس تایید کرده ) بیش از هزار سال پیش از سمت فارس به چهارمحال بختیاری آمدند و در حوالی این روستا توسط سربازان حکومتی کشته شدند . . نکته قابل توجه اینکه در این سند ذکر شده همراه امام زاده چند نفر که از توابع ممسنی استان فارس همراه ایشان بوده اند با پسوند کاید!! و با توجه به نوشته های قدیمی و آثار باستانی در روستای ما بنظر میرسد ما از نسل همان افرادی که بیش از هزار سال پیش با امام زاده به بارده آمده اند هستیم . . با توجه به کامنت دوستان تیجه گیری بنده این است که فامیل های مربوط به کاید بسیار قدیمی و مربوط به سلسله های باستانی ایران هستند که به خاطر روحیه ظلم ستیزی و جنگاوری در گذر زمان با توجه به جابجایی های متعدد مکان و زبان های مختلفی به خود گرفتند . . مثلا ما مثل کاید های فارس و بوشهر ترکی قشقایی صحبت میکنیم ولی افرادی هستند که کاید هستند در خوزستان شهر های گتوند و پلدختر و . . بختیاری صحبت میکنند یا در کرمان با لحجه آنجا و در یاسوج طوایف کی ۱۴ تایی و . . . شماره بنده ۰۹۱۳۴۱۴۵۳۲۰ اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید خوشحال میشم با من درمیان بگذارید چون بسیار علاقمند و کنجکاو هستم . .
... [مشاهده متن کامل]
من ایرج قائدی ساکن روستای بارده چهارمحال و بختیاری هستم . . روستایی با ده هزار نفر جمعیت که هفتاد درصد آن فامیل قائدی هستند و پدر بنده شجره نامه قائدی های روستایمان را جمع آوری کرده اند و بزرگ ما کائدعباسقلی هست که حدود سیصد سال پیش در روستا بوده است . . در روستای ما امامزاده ای هست به نام سید محمد که تا سالهای پیش گمان میرفت از نوادگان امام موسی کاظم است ولی اخیرا سندی روی پوست با مهر شاه عباس صفوی پیدا شده ( عکسش را دارم ) که بنابر آن ایشان پسر امام کاظم هستند ( آستان قدس تایید کرده ) بیش از هزار سال پیش از سمت فارس به چهارمحال بختیاری آمدند و در حوالی این روستا توسط سربازان حکومتی کشته شدند . . نکته قابل توجه اینکه در این سند ذکر شده همراه امام زاده چند نفر که از توابع ممسنی استان فارس همراه ایشان بوده اند با پسوند کاید!! و با توجه به نوشته های قدیمی و آثار باستانی در روستای ما بنظر میرسد ما از نسل همان افرادی که بیش از هزار سال پیش با امام زاده به بارده آمده اند هستیم . . با توجه به کامنت دوستان تیجه گیری بنده این است که فامیل های مربوط به کاید بسیار قدیمی و مربوط به سلسله های باستانی ایران هستند که به خاطر روحیه ظلم ستیزی و جنگاوری در گذر زمان با توجه به جابجایی های متعدد مکان و زبان های مختلفی به خود گرفتند . . مثلا ما مثل کاید های فارس و بوشهر ترکی قشقایی صحبت میکنیم ولی افرادی هستند که کاید هستند در خوزستان شهر های گتوند و پلدختر و . . بختیاری صحبت میکنند یا در کرمان با لحجه آنجا و در یاسوج طوایف کی ۱۴ تایی و . . . شماره بنده ۰۹۱۳۴۱۴۵۳۲۰ اگر اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید خوشحال میشم با من درمیان بگذارید چون بسیار علاقمند و کنجکاو هستم . .
... [مشاهده متن کامل]
ضمن سلام و عرض ادب خدمت یکایک بزرگواران
گویا همه ی قائدها، کایدها، قائیدی ها و میرقائدها و همه ی عزیزانی که این عناوین و مشتقاتشون رو در فامیلی خود دارن، دارای جد و نیای مشترک هستن و اصالتشون به قوم لر و ایل بختیاری و به منطقه ی دره ی کاید واقع در شمال شرق استان خوزستان میرسه که به مرور و بنا به دلیل یا دلایلی دچار تجزیه و افتراق شدن و به نواحی مختلف همچون فارس، خوزستان، اصفهان، چهارمحال بختیاری، لرستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان و سیستان و بلوچستان کوچ کردند.
... [مشاهده متن کامل]
گویا همه ی قائدها، کایدها، قائیدی ها و میرقائدها و همه ی عزیزانی که این عناوین و مشتقاتشون رو در فامیلی خود دارن، دارای جد و نیای مشترک هستن و اصالتشون به قوم لر و ایل بختیاری و به منطقه ی دره ی کاید واقع در شمال شرق استان خوزستان میرسه که به مرور و بنا به دلیل یا دلایلی دچار تجزیه و افتراق شدن و به نواحی مختلف همچون فارس، خوزستان، اصفهان، چهارمحال بختیاری، لرستان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، کرمان و سیستان و بلوچستان کوچ کردند.
... [مشاهده متن کامل]
یکی از نوه مرحوم کربلایی قربان قایدی در خوزستان
پیدا کردن فامیل
آرسام قائدی از کایدلو که اصالتا از بختیاری بوده ایم و چندبرادر بوده اند هر کدام به منطقه ای رفته اند یا تبعید کرده اند ساکن استان بوشهر بخش ارم روستای رونی هستیم . دنبال عمو زاده ها هستیم
باسلام ودرودخدمت خاندان بزرگ قایدی ، طایفه ما هم از استان فارس به منطقه ای بنام خاییز تنگستان مهاجرت کرده اند بعد از آن به طرف گناوه رفته اند وبعد از آن به سمت شهرستان دشتی مهاجرت کرده اند و الان ساکن شهر خورموج هستیم در استان بوشهر
اگه بشه قائد های ایران رو وصلت داد بهم و دوباره آنها رو یکی کنیم عالیه افرادی ک پایه ان بیان وسط میدون
سلام ودرودبرخاندان بزرگ قائدی درسراسر ایران میخواستم بگم روستای بارده ازتوابع شهرکردهم قائدی زیادداره که ازایل قشقایی هستندوحدود هزارسال پیش از شیرازبه اینجا مهاجرت کرده اند
درسرچهان قنات ابراهیم قبرستان ثبت ملی همش قبر قایدی ها تا پانصد سال هم قدمت دارند
و یک طایفه چند هزارنفری همه قائدی
و یک طایفه چند هزارنفری همه قائدی
با سلام بنده از اصفهان فریدن و روستای دره ساری هستم که اجداد ما را در منطقه به اسم کایید ها میشناسند و اصالتا از گتوند به دلیل جنگ و دعوا به ازنا و الیگودرز و روستا های بادباد و مقونک و دره ساری مهاجرت
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
کرده اند و لازم به ذکر است بگویم فامیل های روزبهانی و قاعدی عموزاده هستند و فامیل های عظیمی و حبیبی نیز با ما بسیار نزدیک هستند ۰۹۱۳۹۰۰۵۱۲۱واتساپ
سلام من دره کایدی از گتوند هستم که اسم منطقه ما دره کاید یا همون دره قاید هست که شجره نامه داریم از قدیم اسمش قایدان بوده که میگم همه کاید یا قایدی ها که به همه طوایف رفته اند از همون منطقه ما رفتن و جدشون از همونجا بوده شجره نامه داریم که نشون میده از خیلی قدیمتر اسم قایدان روش بوده
موطن اصلی کاید ها وبهتر بگم طایفه سالاروند از جمله خواجه ها وکایدها از ساکنین اولیه گتوند بوده وبیش از ۴۵۰ سال پیش هم مستند قدمت سکونت دارند وحتی مالک بوده اند بنده خود نیز از طایفه کاید میباشم
کایدهای درود ودره ساری فریدن اصفهان وکایدهای منطقه کشوری نیز اصالتآ از گتوند مهاجرت کرده اند
... [مشاهده متن کامل]
وباید عرض کنم در خصوص ادعای دوستانی که فرمودند موطن کایدها دره کاید گتوند ویا روستای کایدان گتوند میباشد باید عرض کنم
گتوند دره کایدی ندارد وروستای کایدان هم قدمت چندانی ندارد وساکنین اولیه ان از طایفه کاید میباشند که از گتوند به انجا رفته اند
دره کاید خوزستان در دامنه کوه سالند واقعه شده که کاید علیمرادخان از بزرگان طایفه به نبرد با نادر شاه پرداخته ودو بار نادر را شکست داد وبار سوم شکست خورد ولی بعد از شکست از فرماندهان بزرگ نادر رشادتها داشته ولی سپس اختلاف بین انها افتاد وبه نبرد وسرانجام کشته شدن این کاید بزرگ را به همراه داشت
ولی ظاهرا کوه سالند قبل از گتوند نیز در اختیار کایدها بوده
جهت ارتباط بیشتر با عزیزان وکسب اطلاعات بیشتر از طریق واتس اپ
۰۹۱۶۳۱۷۰۲۰۷
کایدهای درود ودره ساری فریدن اصفهان وکایدهای منطقه کشوری نیز اصالتآ از گتوند مهاجرت کرده اند
... [مشاهده متن کامل]
وباید عرض کنم در خصوص ادعای دوستانی که فرمودند موطن کایدها دره کاید گتوند ویا روستای کایدان گتوند میباشد باید عرض کنم
گتوند دره کایدی ندارد وروستای کایدان هم قدمت چندانی ندارد وساکنین اولیه ان از طایفه کاید میباشند که از گتوند به انجا رفته اند
دره کاید خوزستان در دامنه کوه سالند واقعه شده که کاید علیمرادخان از بزرگان طایفه به نبرد با نادر شاه پرداخته ودو بار نادر را شکست داد وبار سوم شکست خورد ولی بعد از شکست از فرماندهان بزرگ نادر رشادتها داشته ولی سپس اختلاف بین انها افتاد وبه نبرد وسرانجام کشته شدن این کاید بزرگ را به همراه داشت
ولی ظاهرا کوه سالند قبل از گتوند نیز در اختیار کایدها بوده
جهت ارتباط بیشتر با عزیزان وکسب اطلاعات بیشتر از طریق واتس اپ
۰۹۱۶۳۱۷۰۲۰۷
روستای بارده شهرکرد هم قائدی زیاد داره
من اصالتا از ایل بزرگ و نامی کائید هستم ونژادمابه پادشاهان کیانی مثل کی قبادوکی خسرو وغیره می رسد که این ایل بزرگ به دلایل نامعلوم در اکثر شهرهای کشور و حتی دیگر کشورها پراکنده شده اند
و تمام پسونداسامی گذشتگان ما تا زمان انقلاب کی بوده است.
... [مشاهده متن کامل]
آرزوی من اتحادوبرادری بین همه ی کائیدها یا کی هاست
پیروزباشید
و تمام پسونداسامی گذشتگان ما تا زمان انقلاب کی بوده است.
... [مشاهده متن کامل]
آرزوی من اتحادوبرادری بین همه ی کائیدها یا کی هاست
پیروزباشید
دورود برمردان بزرگ کائد که درمقابل ظلم جور هرگز سر خم نکردن خواهشا عموها ارتباط برقرار نمائد
از استان چهار محال بختیاری عرایض خیلی از دوستان درست دقیقا سکنای طایفه قائدی مشخص نیست به روایتی فارس و روایتهای دیگر خوزستان و غیره . . . ولی به دلایل حکومتی در سراسر ایران کوچانیده شدند و مراتعی به انها
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
داده شده و موضوع مهمتر ازدواج های ک بین این طایفه و دیگران بوده و برای حمایت از فامیل قائدی وام گرفته شده که نیاز دانستم به عرض برسانم
با سلام
از آقای محمد قائدی ودیگر کاربران محترم باتوجه به اینکه
جداعلای بنده کاید اوتون بوده به گفته بزرگان ولی از شجره نامه کاید اوتون اطلاعات دقیقی ندارم خواهشمندم وتقاضا دارم درصورت امکان در واتساپ به
شماره۰۹۱۶۳۸۱۴۰۳۹بنده را راهنمایی کنید
با تشکر موسی کرمی
از آقای محمد قائدی ودیگر کاربران محترم باتوجه به اینکه
جداعلای بنده کاید اوتون بوده به گفته بزرگان ولی از شجره نامه کاید اوتون اطلاعات دقیقی ندارم خواهشمندم وتقاضا دارم درصورت امکان در واتساپ به
شماره۰۹۱۶۳۸۱۴۰۳۹بنده را راهنمایی کنید
با تشکر موسی کرمی
ازروستای
بادباد شهرستان الیگودرز ازطایفه کائداصالتاازدره کائدگت
وند
بادباد شهرستان الیگودرز ازطایفه کائداصالتاازدره کائدگت
وند
قائد یا کاید به معنای بزرگ وریش سفید میباشد که این طائفه در تمام قوم لر پراکنده است
مادرمن هم کائد است که درشناسنامه خان قائدی نوشته شده است
درود بر طایفه کاید بزرگ یا قائد بزرگ
پدرم برام تعریف میکرد که طایفه قایدی خیلی بزرگ بود و از خوانین جنوب خوزستان بودن و ب خاطر کشت و کشتاری ک ب علت ناموس بود از هم جدا شدن و هر یکی از این برادر ها ب یکی از شهرهای ایران پناه بردن ودلیل اینکه یکی میگه بختیاری ودیگری میگه شیرازی یا بوشهری فقط نداشتن اطلاعات کافی هست و در واقع طایفه قائدی از جنوب خوزستان ب کل ایران پراکنده شدند ب خاطر ناموس فقط و فقط تحقیق کنید ب حرفم می رسید
... [مشاهده متن کامل]
پدر من از قائدی های فریدن اصفهان بود و من متولد. تهران هستم درود بر قوم بزرگ بختیاری و کائد بزرگ
پدرم برام تعریف میکرد که طایفه قایدی خیلی بزرگ بود و از خوانین جنوب خوزستان بودن و ب خاطر کشت و کشتاری ک ب علت ناموس بود از هم جدا شدن و هر یکی از این برادر ها ب یکی از شهرهای ایران پناه بردن ودلیل اینکه یکی میگه بختیاری ودیگری میگه شیرازی یا بوشهری فقط نداشتن اطلاعات کافی هست و در واقع طایفه قائدی از جنوب خوزستان ب کل ایران پراکنده شدند ب خاطر ناموس فقط و فقط تحقیق کنید ب حرفم می رسید
... [مشاهده متن کامل]
پدر من از قائدی های فریدن اصفهان بود و من متولد. تهران هستم درود بر قوم بزرگ بختیاری و کائد بزرگ
ایل کایدان ( قایدان ) ایل بختیاروند *بهداروند *
این ایل ساکن در کایدان شهر گتوند خوزستان بود
که تیره هایی از آن به سایر نقاط تبعید شد.
بعد از فتح هند توسط لرهای بختیاری و نادرشاه افشار
، نادرشاه از ترس شورش بختیاری ها و سرنگونی سلسله افشار::
... [مشاهده متن کامل]
بسیاری از طوایف بختیاری را به سایر نقاط کشور تبعید کردند
این ایل ساکن در کایدان شهر گتوند خوزستان بود
که تیره هایی از آن به سایر نقاط تبعید شد.
بعد از فتح هند توسط لرهای بختیاری و نادرشاه افشار
، نادرشاه از ترس شورش بختیاری ها و سرنگونی سلسله افشار::
... [مشاهده متن کامل]
بسیاری از طوایف بختیاری را به سایر نقاط کشور تبعید کردند
طایفه قائدی همان طایفه کائد هست. طایفه قائدی بختیاری چهار لنگ که در تمام طوایف بختیاری پخش شده وهمچنین دراکثر شهرها وروستا ها که ازیه طایفه هستند . جد بزرگشان کائد اوتون هست . علی مراد خان چهار لنگ ممیوند از همین طایفه کائد است. زنده باد کائد . قائد . قائدی . که همه از یه جد از یه خون هستند.
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٦٤)