صفات مردم معاصر امام علی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نشانه هایی که امام علی (علیه السلام) در خطبه ۲۳۳ نهج البلاغه از اهالی زمان خویش ذکر می کند، نشان از آن دارد که شیطان بر بسیاری از آن مردم تسلط یافته و این تسلط به حدی است که حق و حقگو در میان آنها کم شده است.
روزی امام علی (علیه السلام)، از خواهرزاده خود، جعدة بن هبیرة خواست، تا برای مردم سخن رانی کند. جعده بالای منبر رفت؛ اما وقتی مردم را دید، نتوانست صحبت کند و از منبر پایین آمد. امام علی (علیه السلام) خود سخن رانی را آغاز کرد و خطبه ای خواند.
← نکته اول
این صفات امروزه نیز در میان مردم وجود دارد و در گذشته نیز به صورت مستمر میان مردم وجود داشته است. مردم هر زمانی، مردم زمان های قبل از خود را پاک تر و خدایی تر می دانند؛ درحالی که در هر زمان، کم و بیش هم دین داران واقعی وجود دارند و هم افراد گمراه. این کلام امام نشان می دهد، معاصران ایشان که حضور و دوران حکومت امام معصوم را درک کرده اند نیز از این سیر، استثنا نبوده اند.علاوه بر این، باید توجه داشت، امام افرادی را توصیف می کند که نه تنها حضور امام، بلکه دوران حکومت امام را نیز درک کرده اند و این نشان از آن دارد که رهبر جامعه به هر مقدار و اندازه، توانایی داشته باشد؛ اما اگر مردم، بر صراط مستقیم نباشند؛ مدینه فاضله ای تحقق پیدا نخواهد کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس