صحرای غربی

دانشنامه عمومی

صحرای غربی منطقه ای است در شمال غرب آفریقا و جنوب کشور مراکش که جبهه آزادی بخش پولیساریو و پادشاهی مراکش بر سر کنترل آن مناقشه دارند.
تراکم جمعیت در این منطقه یکی از کم ترین ها در جهان است و بیشتر جغرافیای آن را دشت های بیابانی تشکیل داده است. بزرگ ترین شهر آن العیون نام دارد که نیمی از جمعیت منطقه صحرای غربی را در خود جا داده است. [ ۲] صحرای غربی از شمال با مراکش، از شمال شرقی با الجزایر و از جنوب و جنوب شرقی با کشور موریتانی هم مرز است.
مردم منطقه عموماً مردمانی بِربِر و عرب تبار هستند. هنگامی که اسپانیا از صحرای غربی خارج شد این سرزمین ۷۵۰ هزار نفر جمعیت داشته است اما اکنون کمتر از ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد بخش عمده ای از جمعیت در سالهای جنگ پولیساریو به کشورهای اطراف مهاجرت نموده اند.
• ۱۸۸۳ - اسپانیا صحرای غربی را به قلمرو خود ملحق نمود.
• ۱۹۷۳ - تشکیل جبهه پولیساریو و اعلام جمهوری دمکراتیک عربی صحرا و نبرد با اسپانیا و حمایت احزاب چپ جهان سوم از این جنبش.
۱۹۷۵ - مجمع عمومی سازمان ملل متحد از دیوان بین المللی دادگستری خواست در خصوص وضعیت صحرا رای صادر نماید. این دادگاه وجود روابط تاریخی بین صحرا با مغرب و موریتانی را تأیید، اما وجود رابطه حاکمیت و سیطره قانونی میان آن ها را رد نمود. در همین حال اتفاق سه گانه مغرب، اسپانیا و موریتانی منجر به خروج اسپانیا و راهپیمایی بزرگ سبز از سوی ۲۵۰ هزار مغربی به دعوت ملک حسن شد.
• ۱۹۷۶ - اعلام جمهوری صحرا به مرکزیت العیون و پیمان مغرب و موریتانی برای تقسیم صحرا، آغاز تهاجم جبهه پولیساریو به نواکشوت.
• ۱۹۷۷ - پیمان دفاع مشترک میان مغرب و موریتانی و تهاجم دوم به پایتخت موریتانی.
• ۱۹۸۱ - اعلام آمادگی ملک حسن دوم شاه مغرب برای برگزاری همه پرسی در خصوص صحرا.
• ۱۹۸۲ - پیوستن جمهوری صحرا به سازمان وحدت آفریقا و خروج مغرب از آن.
• ۱۹۸۸ - موافقت مغرب و صحرا با طرح صلح سازمان ملل و تعیین نماینده ویژه سازمان در موضوع صحرا.
• ۸–۱۹۸۹ مذاکره مستقیم هیئت جمهوری صحرا با شاه حسن، وصول کشورهای حامی صحرا به ۷۴ کشور.
• ۱۹۹۱ - موافقت شورای امنیت با تشکیل مینورسو و نظارت بر آتش بس.
۱۹۹۳ - آغاز بکار کمیته تعیین هویت افراد برای همه پرسی.
• ۱۹۹۵ - به بن بست رسیدن فعالیت های کمیته هویت یابی نظر به مخالفتهای طرفین نزاع در خصوص افراد واجد شرایط و کیفیت همه پرسی.
• ۱۹۹۷ - امضای قرارداد هوستون میان مغرب و پولیساریو و آغاز مجدد سرشماری هویت واجدین شرایط
۱۹۹۹ - بن بست مجدد در خصوص همه پرسی
• ۱۹۹۹ - فوت ملک حسن دوم و پادشاهی محمد ششم
• ۲۰۰۱ - نماینده ویژه دبیرکل طرح پیشنهادی خود را برای خودمختاری صحرا اعلام کرد.
عکس صحرای غربیعکس صحرای غربیعکس صحرای غربیعکس صحرای غربی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

صحرای غربی (Western Sahara)
مسجد ملا عبدالعزیز، العیون، مسجد ملا عبدالعزیز، العیون، موقعیت. صحرای غربی(قبلاً صحرای اسپانیا)از شمال به کشور مغرب (مراکش)، از شمال شرقی به الجزایر، از شرق و جنوب به موریتانی، و از غرب به اقیانوس اطلس محدود است. این کشور ۲۶۶,۷۵۰ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن بندر العیون است.سیمای طبیعی. این سرزمین، که در غرب صحرای افریقا واقع شده، کشوری تقریباً هموار است که سراسر آن را بیابان ها و دشت های خشک و بی آب و علف فراگرفته و از نظر جغرافیایی به دو ناحیۀ شمالی با نام ساقیه الحمراء و ناحیۀ جنوبی با نام وادی الذهب یا ریو دِ اورو تقسیم می شود. این کشور رودخانۀ دائمی ندارد و ارتفاع بلندترین نقطۀ آن، که در مرز شرقی جا دارد، ۸۰۵ متر است. سِمارَه و داخله از شهرهای مهم این کشورند و اقلیم آن گرم و خشک و کم باران است.
اقتصاد. فسفات عمده ترین ذخایر زیرزمینی و صادراتی این کشور است و پرورش شتر و بز و نیز صید ماهی از دیگر منابع مهم درآمد آن محسوب می شود.
حکومت و سیاست. نوع حکومت این کشور از ۱۹۷۶ جمهوری در تبعید است و مجلس آن ۴۵ عضو در تبعید دارد و پولیساریو (جبهۀ خلق برای آزادی) زمام امور کشور را موقتاً در دست دارد.
مردم و تاریخ. جمعیت صحرای غربی حدود ۵۳۱هزار نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به حدود۲ نفر در کیلومتر مربع می رسد. اکثر جمعیت آن را عرب های بربر تشکیل می دهند که به زبان عربی گفت وگو می کنند و پیرو آیین اسلام اند. مورها، طوارق ها، و توبوس ها در قرن ۵م در صحرای غربی ساکن شدند؛ بسیاری از یمنی ها نیز در قرن ۱۳م به این سرزمین مهاجرت کردند و بر شمار ساکنان آن افزودند. پرتغالی ها در قرن ۱۵م به آن جا وارد شدند و به تجارت برده و کائوچو پرداختند. در آغاز قرن ۱۸، اسپانیا صحرای غربی را تصرف کرد و آن را صحرای اسپانیا نامید. ساکنان صحرا که از حضور بیگانگان در میهن شان ناراضی بودند با فرانسوی ها، که مراکش را در تصرف داشتند، و نیز استعمارگران اسپانیایی به مخالفت برخاستند، اما طی عملیات نظامی سال های ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۰ سرکوب شدند و اسپانیا بر صحرا استیلا یافت. کشف منابع عظیم فسفات در صحرای غربی بر اهمیت منطقۀ مزبور افزود و به رونق و فعالیت های اقتصادی آن کمک کرد. درپی حمایت سازمان ملل متحد از حقوق مردم صحرای غربی، در ۱۹۷۳ جبهه ای با نام پولیساریو برای آزادی آن تأسیس شد و دولت اسپانیا وادار شد که با خودمختاری صحرای غربی موافقت کند. دولت های مغرب و موریتانی که هر کدام بخشی از صحرای غربی را جزئی از خاک خود می دانستند، مدعی مالکیت سرزمین مزبور شدند و طی موافقت نامه ای بین اسپانیا، مغرب، موریتانی ادارۀ امور صحرای غربی به کشورهای مغرب و موریتانی واگذار شد. جبهۀ پولیساریو با این توافق مخالفت کرد و مغرب را به واکنش نظامی واداشت. دولت اسپانیا در ۱۹۷۶ منطقه را ترک کرد و جبهۀ پولیساریو، که پس از عملیات نظامی مغرب موقتاً آرام شده بود، دوباره سربلند کرد و استقلال جمهوری دموکراتیک صحرای غربی را اعلام داشت. این اقدام با واکنش منفی مغرب و موریتانی روبه رو شد و جبهۀ مزبور را به نبرد مسلحانه علیه موریتانی واداشت. موریتانی در مقابلۀ نظامی با پولیساریو شکست خورد، اما مغرب بخش هایی از نواحی تحت سلطۀ موریتانی را نیز بر متصرفات خود افزود. پیروزی های جبهۀ پولیساریو در مقابله با موریتانی، موقعیت بین المللی پولیساریو را مستحکم کرد و نمایندگان آن در اجلاس ژوئن ۱۹۸۰ سازمان وحدت افریقا شرکت کردند؛ سازمان ملل متحد نیز از مغرب خواست تا نیروهای خود را از صحرای غربی فرا بخواند و با استقلال آن موافقت کند. مغرب در واکنش به خواستۀ سازمان ملل متحد بر شدت عملیات نظامی خود در این کشور افزود و حدود دوسوم از اراضی کشور مزبور را، ازجمله معادن مهم فسفات، ضمیمۀ خاک خود کرد، از سازمان وحدت افریقا نیز کناره گرفت و هزاران شهروند مغربی را نیز به صحرای غربی گسیل داشت تا به نفع مغرب در همه پرسی ژانویۀ ۱۹۹۲ شرکت کنند. سازمان ملل متحد که از رفتار مغرب ناراضی بود، همه پرسی را به تعویق انداخت و موافقت کرد تا صحرای غربی به مدت چهار سال به عنوان بخشی از کشور مغرب ولی به صورت خودگردان داخلی باقی بماند و پس از این مدت در یک همه پرسی برای استقلال یا الحاق به مغرب تصمیم گیری کند.

پیشنهاد کاربران

بپرس