شیعه لبنان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شیعة لبنان، العشیرة – الحزب - الدولة (بعلبک - الهرمل نموذجا)، اثر غسان فوزی طه، بررسی احزاب، عشیره ها و نظام سیاسی لبنان از دوران عثمانی تا استقلال آن می باشد که به زبان عربی و در دوران معاصر نوشته شده است.
کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در سه باب، تنظیم شده است. نویسنده ابتدا به بیان نحوه شکل گیری احزاب و طوایف در لبنان پرداخته و سپس شرایط اجتماعی و اقتصادی آن ها را مورد بررسی قرار داده است. در پایان نیز مباحث فرهنگی در لبنان بررسی شده است.
در مقدمه، به موضوع، مفروضات و تقسیمات ابواب کتاب، اشاره گردیده است.
در باب اول، در سه فصل زیر، به چگونگی تشکیل تدریجی محافل خویشاوندی، احزاب و طوایف پرداخته شده است: در فصل اول، به ساختار خویشاوندی و مراحل تشکل آن در لبنان و منطقه بعلبک، اشاره شده است. منطقه بعلبک و هرمل در ناحیه شمالی از مناطق بقاع واقع شده و سکنه آن، مجموعه مختلفی از طوایف مسلمان اعم از شیعه و سنی و مسیحیان کاتولیک و ارتودوکس، با اکثریت شیعه می باشد. نویسنده در این فصل، به بیان تعریفات، چگونگی شکل گیری خانواده ها و عشیره های شیعی این منطقه و موقعیت تاریخی آن، پرداخته است.
در این فصل از تقسیم شدن و پراکنده گردیدن واحدهای قرابتی در نقاط مختلف لبنان سخن رفته است. مهاجرت از مناطق کسروان، مهاجرت از روستاهای مجاور، پراکندگی جغرافیایی عشیره ها در کوه های شرقی، منطقه سهلیه، هرمل و بعلبک؛ نظام اجتماعی و سیاسی عشیره ها و قبیله ها از جمله قبیله حماده، دندش، زعیتر، علوه و جعفر، از جمله مباحث مطرح شده در این فصل می باشد. فصل دوم، به حرکت های حزبی و مراحل تشکیل آن اختصاص یافته است. نویسنده در این فصل، ابتدا مفهوم حزب را توضیح داده و سپس عوامل تأسیس و شکل گیری احزاب و تشکل های زیر را در لبنان، تشریح کرده است: حزب کمونیست لبنان، حزب ملی اجتماعی سوریه، حزب سوسیالیست بعث، حزب سوسیالیست ترقی خواه، سازمان ناصریه، سازمان کار کمونیست و اتحادیه شاغلین.

پیشنهاد کاربران

بپرس