شیشه زیستی

دانشنامه عمومی

شیشه زیستی ( انگلیسی: Bioglass ) بیوگلس 45S5 شیشه ای است که ۴۵٪ آن SiO2 و ۲۴٫۵٪ آن CaO24. 5%, Na2O و ۶٪P2O5 است. شیشه ها جامدات غیر کریستالی آمورفی هستندکه از ترکیبات سیلیکایی تشکیل شده اند. در تولید آن برخلاف Glass ceramic که دما به تدریج کم می شود پس از قرار دادن مواد در کوره و رسیدن به دمای مناسب به طور ناگهانی آن را سرد می کنیم و ساختار آمورف می گیرد. در مقایسه با شیشه آهکی سود دار ( soda - lime glass ) بیوگلس 45S5 مقادیر کمتری سیلیکا و بیشتری از کلسیم و فسفر دارد. اسم 45S5 نشان دهنده سهم ۴۵ درصدی SiO2 و نسبت مولی ۵ به ۱ کلسیم به فسفر است. نسبت بالای کلسیم به فسفر ایجاد کریستال های آپاتیتی را محتمل می کند. یون های کلسیم و سیلیکا به عنوان هسته های کریستالی کننده عمل می کنند. اگر نسبت کلسیم به فسفر کم باشد ساختار به استخوان متصل نمی شود. دلیل استفاده از بیوگلس 45S5 در کارهای پزشکی شباهت ترکیب آن به هیدروکسی آپاتیت، ماده معدنی استخوان، است. این ماده باید در جای خشک نگهداری شود چون به راحتی رطوبت را جذب می کند و با آن واکنش می دهد.
بیوگلس 45S5 اولین ماده مصنوعی بود که از لحاظ شیمیایی با استخوان پیوند برقرار کردو یکی از مزیت های آن زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری آن و عدم پاسخ ایمنی است و کاربرد اولیه آن ترمیم آسیب های استخوانی یا نقص هایی که امکان تولید دوباره آن با فرایندهای طبیعی وجود ندارد می باشد.
اولین جراحی موفقی که بیوگلس 45S5 در آن استفاده شد در جایگزینی استخوانچه های گوش میانی بود که برای حل مشکل هدایتی شنوایی بود.
شیشه زیست فعال یکی از اولین مواد کاملاً ساختگی است که یکپارچه به استخوان متصل می شود؛ و توسط لری هنچ در اواخر دهه ۶۰ میلادی ساخته شد. [ ۱] ایده ساخت این ماده در سال ۶۷ میلادی به ذهن دکتر هنچ رسید هنگامی که در اتوبوس نشسته بود. او که استادیار دانشگاه فلوریدا بود تصمیم گرفت در کنفرانس تحقیق مواد ارتش آمریکاکه در نیویورک برگزار می شد شرکت کند در حالی که قرار بود راجع به مقاومت مواد الکترونیکی در مقابل اشعه صحبت کند. او هنگامی که در اتوبوس نشسته بود، تحقیقش را با کلنل کلینکر در میان گذاشت که تازه از خدمت در ویتنام به آمریکا برگشته بود. بعد از گوش دادن به توضیحات هنچ دربارهٔ تحقیقش کلنل این سؤال را مطرح کرد که اگر می شود ماده ای ساخت که در مقابل اشعه با انرژی بالا مقاومت کند، می توان ماده ای ساخت که در بدن انسان بدون مشکل باقی بماند؟ بعد کلینکر دربارهٔ قطع عضوی از بدن خودش را که در ویتنام حاصل شده بود توصیف کرد که حاصل پس زدن فلز و پلاستیک توسط بدنش بود. سپس هنچ متوجه شد ماده جدیدی نیاز است که ارتباط زنده با بافت های بدن برقرار کند. [ ۲]
عکس شیشه زیستیعکس شیشه زیستیعکس شیشه زیستی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس