شپشک برنج

دانشنامه عمومی

شپشک یا حشره برنج دارای نام علمی Sitophilus oryzae و نام عمومی Rice weevil یک آفت انباری است که به دانه های انبارشدهٔ چندین نوع محصول از جمله گندم، برنج و ذرت حمله می کند.
طول بزرگسالان معمولاً بین ۳ تا ۴٫۶ میلی متر است، با پوزه بلند و به رنگ قهوه ای/مشکی به نظر می رسد که چهار نقطه نارنجی/قرمز رنگ به صورت ضربدری روی پوشش بالهای خود دارند و به راحتی با شپشک ذرت با ظاهر مشابه اشتباه گرفته می شود. سرخرطومی ذرت معمولاً تا حدودی بزرگتر از شپشک برنج است، اما شپشک برنجی به بزرگی بزرگ ترین سرخرطومی ذرت و همچنین سرخرطومی ذرت تقریباً به کوچکی کوچک ترین سرخرطومی برنج نیز یافت شده است. از این رو برای تمایز بین این گونه های بالغ از روی ویژگی های ظاهری، تنها مشخصهٔ قابل اعتماد روی اندام تناسلی قرار دارد ( جدول زیر را ببینید ) . علاوه بر این هر دو گونه می توانند هیبرید شوند. ساختار تناسلی هیبریدها ناشناخته است. [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵]
شپشک های برنج بالغ قادر به پرواز هستند، [ ۶] و می توانند تا دو سال زندگی کنند. ماده ها ۲ تا ۶ عدد در روز و تا ۳۰۰ عدد در طول عمر خود تخم می گذارند. ماده از فک پایین برای جویدن سوراخی در هسته غلات استفاده می کند و پس از آن یک تخمک را درون سوراخ می گذارد و آن را با ترشحات تخم گذار خود می بندد. لارو درون دانه رشد می کند و در حین تغذیه آن را خالی می کند. سپس در هسته دانه تبدیل به شفیره می شود و ۲ تا ۴ روز پس از آن ظاهر می شود.
S. oryzae نر یک فِرِمون مرکب به نام sitophilure ( ( 4S, 5R ) - 5 - Hydroxy - 4 - methylheptan - 3 - one ) تولید می کند که نرها و ماده ها به سمت آن کشیده می شوند. نسخه سنتز شده این ماده نیز موجود است که شپشک برنج، سرخرطومی ذرت و سرخرطومی دانه را جذب می کند. ماده ها نیز فرمونی تولید می کنند که فقط نرها را جذب می کند.
همزیست گاماپروتئوباکتری آن Candidatus Sodalis pierantonius str. SOPE قادر است شپشک برنج را با ویتامین های ضروری مانند اسید پانتوتنیک، ریبوفلاوین و بیوتین تأمین کند. [ ۷] در طول رشد لاروها، باکتری ها به افزایش ژن های سیستم ترشحی نوع سه و ژن های تاژک تکیه می کنند تا بتوانند سلول های بنیادی حشرات را آلوده کنند. [ ۸]
کنترل سرخرطومی ها شامل مکان یابی و حذف تمام منابع غذایی بالقوه برای آنها است. شپشک برنج در تمام مراحل رشد را می توان با انجماد غذای آلوده زیر ۱۸ - درجه سانتیگراد ( ۰ درجه فارنهایت ) برای مدت سه روز یا گرمایش تا ۶۰ درجه سانتیگراد ( ۱۴۰ درجه فارنهایت ) به مدت ۱۵ دقیقه از بین برد. [ ۹]
عکس شپشک برنجعکس شپشک برنج
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس