شوشتری محمدتقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] محمدتقی شیخ شوشتری، در سال 1320ق، در شهر نجف اشرف دیده به جهان گشود. پدرش اهل شوشتر و مادرش اهل کرمان بود. خانواده ی شوشتری، خانواده ای اهل علم و مورد اعتماد مردم، به خصوص در شهر شوشتر بودند.
مرحوم علامه شیخ تا هفت سالگی در نجف اشرف زندگی کرد و هنگامی که پدرش تحصیلات عالیه ی خود را به پایان رساند و به درجه اجتهاد نایل شد و به شوشتر بازگشت، او نیز به همراه مادر و دایی خود به پدر در شوشتر، ملحق شد. چیزی از ورود او به شوشتر نگذشته بود که مادرش بدرود حیات گفت.
مرحوم شوشتری از هفت سالگی شروع به آموزش و خواندن قرآن نمود و خط ترسل را نیز که خواندن آن مشکل بوده است، فراگرفت. سپس فراگیری دروس رایج حوزوی را نزد پدر و برخی استادان حاضر در شوشتر آغاز نمود.
وی با توجه به نبوغ و ذکاوت فراوانی که داشت، ابتدای کتاب های درسی را نزد استاد می خواند و بقیه را با مطالعه ی خود، به پایان می برد.
هم زمان با دستور کشف حجاب از سوی رضا شاه، در اعتراض به این مسئله اقدام به ترک کشور نمود. ایشان که در آن زمان به درجه اجتهاد نایل شده بود، به همراه مرحوم سید باقر حکیم، راهی کربلا شد و مدت 6 سال در آنجا سکنی گزید. در این 6 سال، پایه های اصلی «قاموس الرجال» را (که حاشیه ای بر رجال مرحوم علامه شیخ عبدالله مامقانی بود) بنا نهاد.
مرحوم علامه در عتبات، به خدمت مرحوم شیخ آقابزرگ تهرانی رسید و موفق به کسب اجازه روایت ازآن بزرگوار شد.

دانشنامه آزاد فارسی

شوشْتری، محمدتقی (نجف ۱۳۲۰ق ـ۱۳۷۴ش)
فقیه، رجالی و عالم علوم دینی. تا ۷سالگی در نجف زندگی می کرد. سپس به همراه خانواده به شوشتر بازگشت و علوم اسلامی را تا مرحلۀ اجتهاد فراگرفت. در ۱۳۱۴ش به سبب مخالفت با کشف حجاب، کشور را ترک کرد و در حوزه های علمیۀ نجف و کربلا به تحصیل علوم و معارف اسلامی پرداخت. در آن جا با آیت الله شیخ آقابزرگ تهرانی همکاری نزدیک داشت. پس از برکناری رضاخان در ۱۳۲۱ش به ایران بازگشت و به تحقیق و تتبع در علوم و معارف اسلامی پرداخت و آثاری متعدد تألیف کرد که برخی از آن ها عبارت اند از تضاد امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (ع)، به زبان عربی؛ بهج الصباغة فی شرح نهج البلاغه، در ۱۴ جلد؛ قاموس الرجال، در ۱۴ جلد؛ آیات بینات فی حقیقة بعض المنامات؛ رسالۀ سهوالنبی (ص)؛ جوامع احوال المعصومین؛ النجعة فی شرح الروضة البهیه؛ رسالۀ ابهائیه در محاکمه بین شیخ صدوق و شیخ مفید؛ و الاخبار الدخیله، در ۳ جلد.

پیشنهاد کاربران

بپرس