شوسف

لغت نامه دهخدا

شوسف. ( اِخ ) نام یکی از بخشهای پنجگانه شهرستان بیرجند است و مجموع نفوس آنها 30486 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

شوسف. ( اِخ ) نام قصبه مرکزی بخش شوسف شهرستان بیرجند است که 439 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان بیجند واقع در جنوب غربی بیرجند و محدود است از سوی مشرق بدهستان قیس آباد ( بخش خوسف ) از جنوب به کویر لوت از مغرب به لوت و قسمتی به سفیدابه . بطور کلی این بخش در ساحل کویر لوت واقع است و طول آن از گاراژگان تا بندان بالغ بر ۲۴٠ کیلومتر است و چهار خمس آنرا زمینهای خسک بی آب و علف و ریگزار و یک خمس آنرا زمینهای قابل زراعت فرا گرفته . هوای بخش گرمسیر و خشک سوران است و بعضی نقاط آن مانند ده سلیم بندان نظیر هوای مکران است و قسمتهایی مانند دهستان عربخانه دارای هوای معتدل و سالم میباشد و آب شیرین و گوارا دارد و بقیه آبها شور است . در آبادیهای سر چاه گاه و گاه نهبندان و بندان دق سهل آباد رود خانه های شور وجود دارد که از جریان آنها باتلاقهایی تشکیل شده و تولید پشه مالاریا میکند . این بخش از دو دهستان بنام نهبندان و عرخانه تشکیل میشود و دارای ۲٠۴ آبادی است و جمعیت مجموع آنها ۳٠۴۸۶ تن است .۲ - قصبه مرکز بخش که در ۱۲۱ کیلومتری بیرجند واقع است دامنه گرمسیر ۴۹۳ تن سکنه دارد .

دانشنامه عمومی

شوسِف مرکزِ بخشِ شوسفِ شهرستانِ نهبندان در استان خراسان جنوبی ایران است. شهر شوسف در کنار شهر نهبندان یکی از دو شهر واقع در شهرستان نهبندان را تشکیل می دهند.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۳٬۱۸۱ نفر ( در ۸۷۹ خانوار ) بوده است. [ ۲]
در حدود ۵ کیلومتری غرب شوسف و در میان کوه های نسبتاً بلند بر فراز کوهی به ارتفاع ۲ هزار و ۲۰۰ متر قلعه ای واقع شده که اهالی روستای طارق در شمال این کوه از آن به قلعه رستم و اهالی شوسف از آن به قلعه دختر یاد می کنند این قلعه از لحاظ موقعیت، صعب العبورترین قلعه شهرستان نهبندان است. در دره های واقع در دو طرف این کوه جویباری روان است که در گذشته آب مورد نیاز اهالی قلعه را تأمین می کرده است. مصالح استفاده شده در این قلعه بیشتر سنگ و مقداری هم آجر با ابعاد ۳۰در۳۰ بوده است. قطعات سفالی یافت شده در این قلعه مربوط به ۲ دوره است نوع اول سفال ها شباهت زیادی به سفال های دوران تاریخی قلعه نهبندان دارد و نوع دوم مربوط به دوران اسلامی است به طور کلی بررسی آثار سفالی قلعه بیانگر احداث آن در دوران ساسانی و استفاده از آن در دوران اسلامی به ویژه اسماعیلیه است.
بند بخشدار در فاصله سه کیلومتری جنوب غرب شوسف و۳۵کیلومتری شمال نهبندان در مسیر رودخانه ای به نام هنگر که از کوه های غرب شوسف سر چشمه گرفته و به طرف شوسف سرازیر می شود، احداث شده است.
بند تاریخی بخشدار در فاصله حدود پنج کیلومتری غرب شوسف بر روی رودخانه هنگر که از کوه های واقع در غرب شوسف سرچشمه گرفته و به طرف شوسف جاری می شود بسته شده است. این بند در مناسبترین محل از نظر استحکام زمین و محلی که دو دماغه سنگی درست روبروی یکدیگر قرار گرفته و کم عرض ترین محل رودخانه را به وجود آورده اند بسته شده. طول تاج این بند حدود ۱۵ متر، عرض تاج حدود ۵/۸ متر و عرض بند در پایه ۱۰ متر است ارتفاع اولیه بند طبق شواهد ۶ متر بوده که به علت تخریب قسمت هایی از ابتد ارتفاع کنونی بند حدود ۸/۴ متر است. متأسفانه نیمی از بند در گذشته در پی یک بارندگی شدید تخریب شده است. مصالح بکار رفته در ساخت این بند سنگ، آجر و ملات ساروج می باشد. هر چند این بند از لحاظ تاج کوچک است اما مخزن بند به لحاظ عرض زیاد رودخانه نسبتاً وسیع بوده و میزان زیادی آب را ذخیره می کرده است. با توجه اینکه این رودخانه در سال های پر باران همیشه جریان دارد، بازسازی این بند به صورت سنتی و اولیه علاوه بر بازسازی یک اثر تاریخی از چند لحاظ دیگر مفید است. اول ازلحاظ تأمین آب کشاورزی و نیز آب شرب شوسف و روستاهای اطراف و دیگر از لحاظ جذب توریست و گردشگر. بند بخشدار مربوط به اواخر دوره قاجار - اوایل دوره پهلوی است و این اثر در تاریخ ۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۳۱۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. واقعاً زیباست دیدن فرمایید
عکس شوسفعکس شوسف
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شوسْف
شهری در استان خراسان جنوبی، شهرستان نهبندان، و مرکز اداری بخش شوسف، با ارتفاع ۱۶۳۰متر. در منطقه ای کوه پایه ای در ۵۰۵کیلومتری جنوب مشهد و ۲۹کیلومتری شمال نهبندان، سر راه نهبندان به بیرجند، قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشکو جمعیت آن ۲,۵۱۲ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

بر خی نام شوسف را برگرفته از نام فرمانده انگلسیهای واقع در این ناحیه میدانند که به ژوزف مشهور بوده و به مرور در تکلمات به شوزف و بعد به شوسف تغییر کرده

بپرس