شورول میشل ـ اوژن

دانشنامه آزاد فارسی

شِوْرول، میشِل ـ اوژِن (۱۷۸۶ـ ۱۸۸۹)(Chevreul, Michel-Eugene)
شِوْرول، میشِل ـ اوژِن
شیمی دان فرانسوی. ترکیب چربی ها را بررسی، و تعدادی از اسیدهای چرب را کشف کرد. ازجمله آن ها اسید مارگاریک بود که بعدها مارگارین از آن تولید شد. همچنین، دربارۀ رنگ ها تحقیق می کرد. در آنژه، واقع در مِن ـ اِ ـ لوآر، زاده شد و در پاریس درس خواند. از ۱۸۲۴، مدیر رنگرزی در کارخانۀ بافندگی گوبلن، سپس در موزۀ تاریخ طبیعی استاد شیمی، و در ۱۸۶۴، مدیر آن جا شد. با بررسی اثر اسید هیدروکلریک روی صابون، اسیدهای چرب متعددی را تولید و شناسایی کرد. اسید استئاریک، پالمیتیک، اولئیک، کاپروئیک، و والریک از آن جمله اند. او دریافت که فرآیند صابون سازی شامل تأثیر قلیاها بر استرِ گلیسیریل اسیدهای چرب است و نمک اسید چرب (صابون) و گلیسیرولاز آن به دست می آید. در ۱۸۲۵، شورول و گی لوساک فرآیندی برای شمع سازی از استئارین (اسید استئاریک خام) به ثبت رساندند. این شمع ها جایگزین تمیزتر و کم بوترِ شمع های تهیه شده از پیه بودند. شورول خلوص اسیدهای چرب را با اندازه گیری نقطۀ ذوبشان تعیین کرد. به زودی، نقطۀ ذوب ثابت معیاری برای خلوص مواد در تهیۀ و تجزیۀ مواد آلی شد. او در رنگرزی گوبلن، به کشفیات شیمیایی متعددی دست یافت و توجه اش به ابداع تصویری با رنگ های پیوسته ای جلب شد که رفته رفته دگرگون می شدند. او به این منظور از نقاط تک فام کوچک متمرکز، مانند آنچه در گل دوزی یا دست بافی صورت می گیرد، بهره گرفت. این امر بعدها بر نقاشان امپرسیونیست و پوانتیلیست تأثیر گذاشت.

پیشنهاد کاربران

بپرس