شهرستان نیشابور

دانشنامه عمومی

شهرستان نیشابور یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی است. شهر نیشابور مرکز این شهرستان است. شهرستان نیشابور پس از شهرستان مشهد به عنوان دومین شهرستان پرجمعیت در خراسان و سومین شهر پرجمعیت شرق کشور شناخته می شود. این شهرستان در تاریخ ۱۳۲۰ از شهرستان مشهد جدا و مستقل شده است. این درحالی است که شهرستان مشهد در تاریخ ۱۳۱۶ در دومین قانون تقسیمات کشوری ایران ایجاد گردید. [ ۳]
این شهرستان در حد فاصل مدار ۳۶ درجه و چهل دقیقه تا ۳۶ درجه و۵۰ دقیقه و طول جغرافیایی ۵۸ درجه و۱۵ دقیقه تا ۵۹ درجه و ۱۵ دقیقه قرار گرفته و از شهرستان های شمالی استان خراسان رضوی می باشد. شهرستان نیشابور، از شمال با شهرستان قوچان و شهرستان چناران و از شرق با شهرستان مشهد از جنوب با شهرستان میان جلگه و شهرستان کوهسرخ و شهرستان کاشمر و از غرب با شهرستان فیروزه و شهرستان خوشاب از شمال غرب با شهرستان فاروج از استان خراسان شمالی مرتبط است و در مسیر جاده ابریشم و مسیر ترانزیتی تهران - مشهد - افغانستان واقع می باشد. سالانه میلیون ها زائر حرم علی بن موسی الرضا از آن عبور می کنند و همچنین از طریق دو جاده فرعی به قوچان، کاشمر و بردسکن نیز متصل است. در نتیجه این شهرستان، از موقعیت ژئوپلیتیک بسیار خوبی برخوردار می باشد.
هوای بخش های بار و سرولایت، قدمگاه، فدیشه و حومه معتدل و هوای قراء و قصباتی که در کوه و دره های بینالود واقع شده اند سرد است، لیکن دهستان عشق آباد و طاغنکوه که در جنوب این شهرستان قرار دارند شوره زار و گرمسیر است به خصوص در فصل بهار و پائیز بادهای شدیدی در این محل می وزد، در بعض سال ها بر اثر شدت وزش باد قسمتی از زراعت اهالی زیر شن مستور می شود.
آب و هوای نیشابور در شمال و جنوب متفاوت است. چگونگی آب و هوای نیشابور توسط دو عامل تعیین می شود:[ ۴]
• با توجه به توده های مهم هوا ( جریان های هوایی سیبری، مدیترانه ای، شمالی و غربی اقیانوس اطلس، موسمی اقیانوس هند و صحرایی عربستان ) که به طور کلی شمال شرق کشور را تحت تأثیر خود قرار می دهند.
• ارتفاع و جهت رشته کوه های بینالود و کوهسرخ که دشت نیشابور را احاطه کرده اند.
تابستان های خشک و گرم. زمستانی سرد و کوتاه از خصوصیات آب و هوایی منطقه نیشابور می باشد. با توجه به اختلاف زیاد ارتفاع ( حدود ۲۳۰۰ متر ) بین دشت نیشابور و کوه های منطقه، شرایط خاص آب و هوایی در این شهرستان حاکم بوده است. در شمال که کوهستانی است هوا نسبتاً سرد است. درفصول بهار و پاییز وزش بادهای شدید موسمی و محلی، اراضی مزروعی و محصولات کشاورزی دستخوش آسیب و آفت می گردد و همچنین تفاوت آب و هوای نیشابور به خاطر وسعت بسیار چشمگیرش می باشد؛ مثلاً سرولایت از نواحی کوهستانی حدود قوچان هوایی به مراتب سردتر از بلوک عشق آباد، منطقهٔ کویری دارد. [ ۵]
عکس شهرستان نیشابورعکس شهرستان نیشابورعکس شهرستان نیشابورعکس شهرستان نیشابورعکس شهرستان نیشابورعکس شهرستان نیشابور
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس