شهرستان طبس

دانشنامه عمومی

شهرستان طبس یکی از شهرستان های استان خراسان جنوبی و پهناورترین شهرستان کشور ( با ۵۵، ۴۱۲ کیلومتر مربع مساحت ) [ ۲] در مرکز ایران است.
جمعیت شهرستان طبس در سال ۱۳۹۵، برابر با ۷۶, ۳۵۲[ ۳] نفر بوده است. [ ۲]
این شهرستان، از شرق با شهرستان های بشرویه، فردوس، سرایان و خوسف، از شمال با شهرستان بردسکن در استان خراسان رضوی و شهرستان شاهرود در استان سمنان، از غرب با شهرستان خور و بیابانک در استان اصفهان و شهرستا ن های اردکان و بهاباد در استان یزد و از جنوب با شهرستان های راور و کرمان در استان کرمان همسایه است.
شهرستان طبس تا تیرماه سال ۱۳۳۹، یکی از بخش های سه گانهٔ شهرستان فردوس بود که در این سال جدا شده و به صورت شهرستان درآمد. [ ۴] [ ۵] [ ۶] [ ۷]
در سال ۱۳۸۰، در زمانی که تقسیم استان خراسان بطور جدی مطرح بود، به دلیل اینکه فرمانداری و مردم طبس قصد زیر مدیریت استانی به مرکزیت بیرجند را نداشتند، این شهرستان ترجیح داد استان خراسان را ترک کرده و به استان یزد ملحق شود. مسائل مابین طبس و استان جدید خراسان جنوبی حدود یازده سال ادامه داشت تا که بالاخره در سال ۱۳۹۱، با ارتقاء فرمانداری طبس به فرمانداری ویژه، این شهرستان به استان خراسان جنوبی ملحق شد.
وضعیت آب و هوایی شهرستان طبس
شهرستان طبس از مناطق گرم وخشک است که تابستان های آن بسیار گرم و دارای زمستان های نسبتاً سرد می باشد به گونه ای که در بررسی آمار بلند مدت موجود برای این شهر درجه حرارت حداکثری مطلق معادل ۱۵+ درجه و حداقل مطلق ۹ - درجۀ سانتی گراد ثبت گردیده است که با مقایسۀ ارقام مربوط به درجۀ حرارت های ماه های گرم و سرد سال اختلاف دمای این ماه ها به بیش از ۵۰ درجۀ سانتی گراد می رسد؛ هم چنین ماندگاری گرما در فصل گرما در این شهر به گونه ای است که گاهی در اوج گرما برای روزهای متوالی بیش از ۱۲ ساعت در شبانه روز درجۀ حرارت هوا بالای ۴۰ درجۀ سانتی گراد می باشد.
ریزش نزولات جوی در این شهر بسیار کم و بیشتر ماه های سال خشک و بدون باران است؛ به گونه ای که متوسط بارندگی سالیانۀ آن چیزی حدود ۸۰ میلی متر بوده که این مقدار نیز دارای پراکندگی وسیع در زمان بارش می باشد به طوری که گاه ممکن است مقدار بارندگی یک سال معادل یا کمتر از باران نازل شده در طول یک ماه سال دیگر باشد.
تبخیر یکی از عوامل مهم در مناطق خشک می باشد که به علت خشکی و گرمی هوا و آفتاب سوزان، وزش باد و دیگر عوامل مؤثر در این منطقه میزان تبخیر و تعرق سالیانه از مجموع آب حاصله از بارندگی بسیار بیشتر است که بیشترین مقدار تبخیر در تابستان و در گرمترین ماه ها صورت می گیرد چون علاوه بر بالا بودن دما و شدت تشعشع خورشید وزش باد در تابستان های این منطقه مزید بر علت گشته و در بالا بودن میزان تبخیر کمک می کند. [ ۸]
عکس شهرستان طبسعکس شهرستان طبس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس