شهرستان بابل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شهرستان بابل در قسمت مرکزی استان مازندران ، در ایالت قدیم طبرستان واقع است.
شهرستان بابل از مشرق به شهرستان های قائم شهر (سابقاً شاهی) و سواد کوه ، از مغرب به شهرستان آمل و از جنوب به شهرستان دماوند ( بخش فیروزکوه ) محدود است.
از شمال شهرستان بابلسر آن را از دریای خزر جدا می کند.

حومه و دهستان های شهرستان بابل
شهرستان بابل بر بخش های مرکزی ( حومهبندپی غربی و بندپی شرقی مشتمل است و ده دهستان دارد.

شهرهای شهرستان بابل
شهرهای آن امیرکلا و بابل ( مرکز شهرستان ) است.

امتداد البرز در شهرستان بابل
...

دانشنامه عمومی

شهرستان بابُل پرجمعیت ترین شهرستان در استان مازندران و دومین شهرستان پرجمعیت شمال ایران می باشد . [ ۳] شهرستان بابل دارای ۶ بخش، ۷ شهر و نیز ۶۷۳ روستا می باشد. مرکز این شهرستان، شهر بابل است. [ ۴] [ ۵] ارتفاع شهر بابل ۲ متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد بوده و کم ارتفاع ترین شهر استان مازندران می باشد. ارتفاع در این شهرستان، از شمال تا ده کیلومتری جنوب آن، از سطح دریاهای آزاد پایین تر است. شهر بابل به دو منطقه شهری تقسیم می شود. در سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر بابل ۲۵۰٬۲۱۷ نفر و جمعیت شهرستان بابل ۵۳۱٬۹۳۰ نفر می باشد. مساحت این شهرستان حدود ۱۵۷۸٫۱ کیلومتر مربع است. شهر بابل، مرکز شهرستان بابل، بین ۳۶ درجه و ۳۴ دقیقه و ۱۵ ثانیه عرض شمالی و ۵۲ درجه و ۴۴ دقیقه و ۲۰ ثانیه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ واقع شده است و با تهران ۵ دقیقه و ۱۵ ثانیه اختلاف ساعت ( از نظر جغرافیایی ) و ۲۱۰ کیلومتر فاصله دارد.
نخستین مورخانی که از مامطیر یاد کرده اند ابن رسته و ابن فقیه ( ۲۹۱ ه‍. ق ) می باشند. همچنین نویسندگانی مثل اصطخری ( ۳۴۰ ه‍. ق ) به صورت ممطیر و مامطیر ابن حوقل ( ۳۷۶ ه‍. ق ) به صورت مامطیر از این شهر نام برده اند.
در کتاب حدود العالم ( ۳۷۲ ه‍. ق ) نیز می آید: مامطیر شهرکیست با آب های روان و از وی حصیری خیزد سطبر و سخت نیکو که به تابستان به کار دارند» و در سخن اندر رودها می خوانیم: «و دیگر رودیست کی رود باوُل خوانند، از کوه قارن برود و بر مامطیر بگذرد و اندر دریای خزران افتد. از شواهد چنین برمی آید که از سده ۵ و ۶ ه‍. ق مامطیر رو به ترقی و توسعه نهاده، چنان که در اوایل سده هفتم بقول یاقوت حموی از جاه های برجسته طبرستان به شمار می آمد.
ابن اسفندیار دربارهٔ بنای مامطیر و نام آن می آورد: چون حسن بن علی در زمان خلافت عمر به مامطیر رسید و مالک اشتر نخعی و سپاه عرب با او بودند آن موضع که مامطیر است به چشم حسن بن علی دلگشای و نزه آمد، آبگیرها و مرغان و شکوفه ها و ارتفاع بقعه و نزدیک به ساحل دریا دید گفت: بقعه طیبه ماء و طیر، از آن تاریخ مختصر عمارتی پدید آمد تا به عهد محمد بن خالد که والی ولایت بود، بازار فرو نهاد و بیشتر عمارت فرمود در سنه ستین و مایه مازیار بن قارن مسجد جامع بنیاد نهاد و شهر گردانید.
ولی اولیاءاله آملی می آورد: در عهد خلافت اصحاب از قبل خلفای راشدین، هیچ کس، تخصیص به تبرستان نیامد و آنچه در تاریخ تبرستان مسطور است که در ایام خلافت عمر بن الخطاب ابومحمدالحسن علی، و عبداله ابن عمر، و مالک بن حارث الاشتر و قسیم بن العباس به تبرستان آمده اند به حقیقت اصلی ندارد. در این باره اختلاف نظر زیادی وجود دارد. از جمله آنکه عده ای فتح طبرستان را در زمان عثمان می دانند نه به عهد خلافت عمر؛ و عده ای از مورخین نیز حضور حسن بن علی را در فتح طبرستان صریحاً نفی کرده اند و عده ای دیگر به حضور آن حضرت در فتح طبرستان اشاره ای نمی کنند.
عکس شهرستان بابلعکس شهرستان بابلعکس شهرستان بابلعکس شهرستان بابلعکس شهرستان بابلعکس شهرستان بابل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس