شهر بابک

/SahrebAbak/

لغت نامه دهخدا

شهربابک. [ ش َ ب َ ] ( اِخ ) شهری که به بابک پدر اردشیر مؤسس سلسله سلاطین ساسانی منسوب است و از توابع کرمان شمرده شده و هنوز باقی است. اصطخری و مقدسی و دیگران آنرا نام برده ولی تفصیلی درباره آن نداده اند. حمداﷲ مستوفی در نزهةالقلوب ج 3ص 188 و 141 آنرا از توابع کرمان دانسته و سایکس درحوالی شهربابک آثار آتشکده ای را پیدا کرده است. شهربابک از بلوکات ناحیه رفسنجان کرمان و دارای معدن فیروزه است. ( یادداشت مؤلف ). شهربابک... از اقلیم سیم است ( از شهرهای کرمان ). ( نزهةالقلوب ) :
تا شود شاد شیده از بهرام
شهربابک به شیده داد تمام.
نظامی.
رجوع به ترجمه لسترنج ص 308 و حاشیه مترجم وتاریخ ادبیات ایران براون ص 122 و 322 و فارسنامه ابن البلخی ص 161 و فهرست تاریخ گزیده شود.

فرهنگ فارسی

۱ - بخشی است از شهرستان یزد واقع در جنوب شهرستان . جمعیت آن حدود ۳۹۷۲٠ تن است . ۲ - مرکز بخش قصبه شهر بابک است که حدود ۵۲۵٠ تن سکنه دارد . توضیح شهر بابک در قدیم نقطه ای آباد بود و در فتنه افاغنه خراب شده و بعد ها شهری جدید روی تل خاکی قدیمی بنا گردید.

دانشنامه آزاد فارسی

شَهرِ بابک
مسجد و حسینیه شهر کهنه، شهری در استان کرمان و مرکز اداری شهرستان شهر بابک، با ارتفاع ۱۸۴۵متر. در منطقه ای کوه پایه ای در ۷۱۷کیلومتری جنوب شرقی تهران و ۱۹۰کیلومتری غرب جنوبی کرمان، سر راه سیرجان به انار و یزد و نیز سر راه رفسنجان به هرات، قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک و جمعیت آن ۴۵,۷۵۱ نفر است (۱۳۸۵). ساختمان شهر اصلی را به بابک، پدر اردشیر بابکان، نسبت داده اند. شهر مزبور شهری آباد و معمور بود و در فتنۀ افغان ویران شد و شهر کنونی، بعدها بر تلی از خاک شهر پیشین ساخته شد. شهر بابک در جنگ های آقاخان محلاتی با نیروهای دولتی (زمان محمدشاه قاجار) آسیب فراوان دید و تا احداث راه های جدید قصبه ای بیش نبود. عبور راه یزد به بندرعباس رفته رفته بر رونق و وسعت و اهمیت آن افزود.

پیشنهاد کاربران

بپرس