شله قلمکار

/SoleqalamkAr/

معنی انگلیسی:
hash

لغت نامه دهخدا

شله قلمکار. [ ش ُ ل َ / ل ِ / ش ُل ْ ل َ / ل ِ ق َ ل َ ] ( اِ مرکب ) آشی است که همه احرار بقول و جز آن را در وی کنند و نیز گوشت در وی مهرا کنند. آشی از همه سبزیها و گوشت و برنج. آش امام زین العابدین. ( یادداشت مؤلف ). نوعی غذا.طرز تهیه آن چنین است : ماش را می جوشانند و با ریختن آب سرد در آن پوستهایش را با کفگیر می گیرند و نخودپوست گرفته ، عدس ، لوبیا، گوشت و پیاز اضافه کنند و پزند. پس از پختن گوشت را بیرون آورده استخوانهایش رامی کشند و خوب له و نرم می کنند؛ برنج و سبزی را با تره زیاد جداگانه بار کنند و همین که نیم پز شد، گوشت و حبوبات دیگر را در آن ریخته ، هم می زنند تا گوشتهانخ بدهد و لعاب پیدا کند. نمک و ادویه بقدر کافی زده ، پیازداغ روی آن دهند و دم کنند و آتش زیر آن را کم کنند تا ته نگیرد. ( فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به فرهنگ لغات عامیانه شود. || درهم. آشفته. مغشوش : شعر او آش شله قلمکار است. ( یادداشت مؤلف ).

فرهنگ فارسی

نوعی غذا . طرز تهیه آن چنین است : ماش را می جوشانند و با ریختن آب سرد در آن پوستهایش را با کفگیر می گیرند و نخود پوست گرفته و عدس و لوبیا و گوشت و پیاز اضافه کنند و پزند . پس از پختن گوشت را بیرون آورده استخوانهایش را می کشند و خوب له و نرم میکنند برنج و سبزی را با تره زیادتر جداگانه بار کنند و همین که نیم پز شد گوشت و حبوبات دیگر را در آن ریخته هم میزنند تا گوشتها نخ بدهد و لعاب پیدا کند . نمک و ادویه به قدر کافی زده پیاز داغ روی آن دهند و دم کنند و آتش زیر آن را کم کنند تا ته نگیرد .

فرهنگ معین

( ~ . قَ لَ ) (اِمر. ) ۱ - نوعی آش که در آن نخود پوست گرفته ، عدس ، لوبیا، گوشت ، پیاز، برنج و سبزی می ریزند. ۲ - (عا. ) هر چیز قَر و قاطی .

فرهنگ عمید

نوعی آش که در آن گوشت له کرده و انواع حبوب می ریزند. &delta، بیشتر به صورت نذری و در ماه محرم طبخ می کنند.

گویش مازنی

/shole ghalemkaar/ نوعی آش

پیشنهاد کاربران

آش شله قلمکار یکی از معروف ترین نوع از انواع آش های ایرانی است. در طبخ این نوع آش از سبزیجات معطر و مخصوص آش نظیر: تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و حبوبات نظیر نخود، لوبیا، عدس، ماش، لوبیا چشم بلبلی، برنج، پیاز و همچنین گوشت سردست بی استخوان، زردچوبه و روغن استفاده می شود. این آش با نعناع داغ تزیین و مصرف می شود. این آش برای نخستین بار به دستور ناصرالدین شاه همراه با آداب و تشریفات ویژه ای در شهر تهران پخته و میان مردم و درباریان پخش می شد. امروزه در سراسر ایران این آش یا شله که یک غذای کامل و مقوی والبته لذیذ است بعنوان غذای نذری در مراسمات مختلف مذهبی و میهمانی ها طبخ و استفاده می شود.
...
[مشاهده متن کامل]

نیم کیلو گوشت گوسفندی و گوساله بدون استخوان بهتر است بیشتر از گوشت گوسفندی استفاده شود
آب قلم
سبزی شامل :جعفری، گشنیز، اسفناج، تره و کمی شویدو نعناع
نخود و لوبیا چیتی و لوبیا قرمز و لوبیا چشم بلبلی: از هر کدام یک فنجان
برنج: یک فنجان
۴عدد پیاز متوسط
روغن: نصف فنجان
به قدر لازم: نعناع داغ
به اندازه دلخواه نمک و فلفل سیاه و قرمز کمی دارچین
عدس و ماش: از هرکدام یک استکان
بلغور گندم: یک استکان ترخون کمی
حبوبات را یک روز قبل شسته و خیس کنید. سپس آنها را باآب قلم بپزید. پیاز را خلال کرده و آن را کمی سرخ کنید. گوشت را قطعه قطعه کرده با پیاز کمی تفت دهید و با ۳ لیوان آب داغ بگذارید تا کاملاً پخته شود. بعد از پخته شدن گوشت آن را با گوشتکوب خوب بکوبید تا له شود و مجدداً آن را به آش که حبوبات، نمک و فلفل، برنج و سبزی خرد شده را هم به آن اضافه کرده اید، بیفزایید و مرتّب بهم بزنید تا آش ته نگیرد و جا بیفتد. پس از آماده شدن آش، آن را در ظرف بزرگی کشیده و روی آن را با نعناع داغ و پیاز داغ تزئین کنید.
آش شله قلمکار علاوه بر حبوبات حاوی گوشت نیز است، به همین دلیل از لحاظ پروتئینی، غذای مناسبی است و برای کودکان در حال رشد و افراد کم خون و ضعیف غذای خوبی می باشد. این مقدار آش در مجموع دارای ۲۶۰۰ کالری انرژی است.
↑ «ناصرالدّین شاه، مبتکر آش شله قلمکار». بایگانی شده از اصلی در ۴ مه ۲۰۰۸. ↑ «کامل ترین آموزش طرز آش شله قلمکار».
• آشپزی استان اصفهان
• آش ها
• خوراکی های تهیه شده از سبزیجات
• خوراکی های تهیه شده از سیب زمینی
• غذاهای گوشتی
• غذاها
• آشپزی ایرانی

شله قلمکار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/شله‌قلمکار

بپرس