شلاک

گویش مازنی

/shelaak/ نام مرتعی در حوزه ی کارمزد واقع در منطقه ی سوادکوه

دانشنامه عمومی

شلاک ( به انگلیسی: Shellac ) یک نوع انگم است که از پوسته تخم حشره ماده کِریا لاک گرفته می شود. این حشره یک نوع شپشک نرم از خانواده شپشک های لاک ساز است که بر روی درختان متنوعی از جمله کُنار و پالاش در هند زندگی می کند. این ماده به صورت پوسته ای خشک فرآوری می شود و به بازار عرضه می شود. این ماده برای براق کردن استفاده می شود. علاوه بر خاصیت براق کنندگی موجب جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت نیز می شود. برای محافظت از سطوح در مقابل آب استفاده می شود.
در صنایع غذایی از شلاک برای پوشش دهی میوه ها، شکلات و شیرینی ها استفاده می شود. پوشش با شلاک موجب براق شدن ماده غذایی می شود. این پوشش قابل خوردن بوده و بدون تجزیه از دستگاه گوارش دفع می شود.
شلاک در ساخت مواد آرایشی مانند لاک و رژلب و غیره برای براق کردن استفاده می شود.
این ماده در رنگرزی برای براق کردن و افزایش مقاومت در برابر رطوبت بر روی مصنوعات چوبی استفاده می شود.
عکس شلاک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شِلاک (shellac)
محلول لاک در الکل یا اَسِتون. در تجارت این نام بیشتر به اصل مادۀ رزینی (لاک) اطلاق می شود، نه به محلول آن. رنگ آن، بسته به میزان خلوص، از نارنجی تا زرد روشن تغییر می کند. خلوص شلاک های تیره کمتر است. وقتی آن را رنگ بری کنند، شلاک سفید نامیده می شود. با مالیدن شلاک به سطوحی مانند چوب یا گچ، بر اثر تبخیر حلال، پوششی سخت روی سطح تشکیل می شود. شلاک به منزلۀ ورنی الکلی پوشش محافظ نقشه ها و مجسمه های گچی است و در آهار زدن کلاه های نمدی، درزبندی، و عایق کاری الکتریکی مصرف فراوانی دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس