شفاء الغرام باخبار البلد الحرام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شفاء الغرام بأخبار البلد الحرام (کتاب). شفاء الغرام باخبار البلد الحرام اثر تقی الدین ابوالطیب محمد بن احمد بن علی الحسنی الفاسی (۷۷۵- ۸۳۲) است که آقای محمد مقدس آن را از عربی به فارسی ترجمه نموده است. پیرامون تاریخ مکه مکرمه است که از محتوای تاریخ غنی و دقیقی بر خوردار است و محققانی بر آن مقدمه نوشته اند.
کتاب با دو مقدمه از بعثه مقام معظم رهبری و جمعی از محققان و سپس شرح حال مولف آغاز شده و مقدمه خود مولف و بعد از آن مقدمه ای از محققان بر چاپ دوم ادامه پیدا می کند. سپس متن کتاب مولف به چهل باب ختم می شود.

[ویکی نور] "شفاء الغرام باخبار البلد الحرام" اثر تقی الدین ابوالطیب محمّد بن احمد بن علی الحسنی الفاسی (775-832) است که آقای محمد مقدس آن را از عربی به فارسی ترجمه نموده است. پیرامون تاریخ مکه مکرمه است که از محتوای تاریخ غنی و دقیقی بر خوردار است و محققانی بر آن مقدمه نوشته اند.
کتاب با دو مقدمه از بعثه مقام معظم رهبری و جمعی از محققان و سپس شرح حال مولف آغاز شده و مقدمه خود مولف و بعد از آن مقدمه ای از محققان بر چاپ دوم ادامه پیدا می کند. سپس متن کتاب مولف به چهل باب ختم می شود.
نویسنده از مشهورترین مورخان شهر مکه است که آثار مفصّل و متعددی درباره تاریخ این شهر تألیف کرده است. مهم ترین اثر او کتاب شفاء الغرام فی اخبار البلد الحرام است. خود وی این کتاب را به چندین صورت تلخیص کرده با عناوینی؛ مانند تحفة الکرام باخبار البلد الحرام, تحصیل الحرام الی تاریخ البلد الحرام ترویح الصدور. یکی از این مختصرها کتاب الزهور المقتطفه است که مؤلف در سال 819 ه.ق آن را نوشته شده و درست به مانند اصل، آن را در چهل باب ارائه کرده است. بحث از حدود شهر مکه، حدود حرم، فضایل آن، مجاورت در آن، بنای کعبه و تجدیدهای آن، ویژگی های کعبه از کسوت و طیب و چیزهای دیگر، محل نماز رسول خدا(ص) در کعبه، ارکان کعبه و فضایل آن، مقام ابراهیم و حجر اسماعیل، توسعه مسجدالحرام در دوره های مختلف، اماکن متبرکه مکه، اماکن متبرکه مربوط به مناسک و تعریف آن ها؛ مانند عرفات، مزدلفه، منی، مدارس، رباطها و زاویه های شهر مکه، امیران مکه از پیش از اسلام و بعد از آن و سیر تاریخی شهر مکه براساس سال شمار، و بت ها و بازارهای مکه در جاهلیت از مباحثی است که فاسی در این کتاب آورده است. این اثر با کوچکی حجم، به دلیل آن خلاصه یک اثر سنگین؛ مانند شفاءالغرام است، متنی اصیل و دقیق است. تحقیق آن از نظر استخراج مصادر خوب و از نظر طبع نیز حروفچینی آن چشم نواز است.
کتاب حاضر پس از کتاب های اخبار مکه ازرقی، و اخبار مکه فاکهی از معتبرترین کتاب های در تاریخ مکه مکرمه است.
فاسی کتاب خود را در چهل باب تنظیم نموده و از دوره جاهلی تا زمان خود آنچه را که به تاریخ مکه مربوط می شود، ذکر کرده است. و نیز تاریخ تاسیس و ساخت و عمارت مسجدالحرام را در زمان های گوناگون و همچنین ویژگی های جغرافیایی تاریخی، سیاسی و اجتماعی جزیره العرب را در همه دوره های تاریخی بیان کرده و به فضائل کعبه و اعمال مربوط به آن و اماکن مقدس مکه و اطراف آن اشاره نموده است. نیز تاریخ مکه را در زمان جاهلیت رقم زده و از آثار بنا شده در مکه و اطراف آن؛ از جمله مکتب خانه ها، نوان خانه ها و ... سخن رانده و هر آنچه درباره کارگزارن مکه در دوره اسلامی می دانسته، به طور اجمال بر مطالب کتاب خود افزوده است. در ضمن درباره ابعاد و اندازه کعبه و مسجدالحرام مطلب نوشته و انواع داستان های سودمند و حوادث تاریخی را که ازرقی و فاکهی در کتاب های خود نیاورده اند، گرد آورده است.

[ویکی فقه] شفاء الغرام باخبار البلد الحرام (کتاب). شفاء الغرام باخبار البلد الحرام اثر تقی الدین ابوالطیب محمد بن احمد بن علی الحسنی الفاسی (۷۷۵- ۸۳۲) است که آقای محمد مقدس آن را از عربی به فارسی ترجمه نموده است. پیرامون تاریخ مکه مکرمه است که از محتوای تاریخ غنی و دقیقی بر خوردار است و محققانی بر آن مقدمه نوشته اند.
کتاب با دو مقدمه از بعثه مقام معظم رهبری و جمعی از محققان و سپس شرح حال مولف آغاز شده و مقدمه خود مولف و بعد از آن مقدمه ای از محققان بر چاپ دوم ادامه پیدا می کند. سپس متن کتاب مولف به چهل باب ختم می شود.
گزارش محتوا
نویسنده از مشهورترین مورخان شهر مکه است که آثار مفصل و متعددی درباره تاریخ این شهر تالیف کرده است. مهم ترین اثر او کتاب شفاء الغرام فی اخبار البلد الحرام است. خود وی این کتاب را به چندین صورت تلخیص کرده با عناوینی؛ مانند تحفة الکرام باخبار البلد الحرام، تحصیل الحرام الی تاریخ البلد الحرام ترویح الصدور. یکی از این مختصرها کتاب الزهور المقتطفه است که مؤلف در سال ۸۱۹ ه. ق آن را نوشته شده و درست به مانند اصل، آن را در چهل باب ارائه کرده است. بحث از حدود شهر مکه، حدود حرم ، فضایل آن، مجاورت در آن، بنای کعبه و تجدیدهای آن، ویژگی های کعبه از کسوت و طیب و چیزهای دیگر، محل نماز رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم در کعبه، ارکان کعبه و فضایل آن، مقام ابراهیم و حجر اسماعیل ، توسعه مسجدالحرام در دوره های مختلف، اماکن متبرکه مکه، اماکن متبرکه مربوط به مناسک و تعریف آن ها؛ مانند عرفات ،مزدلفه ،منی ، مدارس، رباطها و زاویه های شهر مکه، امیران مکه از پیش از اسلام و بعد از آن و سیر تاریخی شهر مکه براساس سال شمار، و بت ها و بازارهای مکه در جاهلیت از مباحثی است که فاسی در این کتاب آورده است. این اثر با کوچکی حجم، به دلیل آن خلاصه یک اثر سنگین؛ مانند شفاءالغرام است، متنی اصیل و دقیق است. تحقیق آن از نظر استخراج مصادر خوب و از نظر طبع نیز حروفچینی آن چشم نواز است. کتاب حاضر پس از کتاب های اخبار مکه ازرقی، و اخبار مکه فاکهی از معتبرترین کتاب های در تاریخ مکه مکرمه است.
← تقسیم بندی کتاب
کتاب حاضر توسط گروهی از محققان مورد تحقیق قرار گرفته که نظرات آنان در مقدمه و پاورقی های کتاب آمده است. در واقع برای نخستین بار به صورتی نو و در قالبی آراسته با شرح و تعلیقات و توضیحات و اصلاحات سودمند گروهی از کارشناسان و استادانی که کار نظارت بر چاپ و تنظیم شرح و توضیحات ارائه شده و اصلاح خطاها و لغزش های نسخه خطی آن را بر عهده داشته و تلاش و کوشش فراوانی در انتشار آن به عمل آورده اند. در پایان هر جلد، فهرست های جامعی از باب های مطرح شده آورده شده و در پایان کتاب نیز فهرست های کاملی از نام ها و جای ها، پیوست شده است. در انتهای جلد دوم دو فهرست شامل آیات قرآنی از جلد واول و دوم مشاهده می گردد.

پیشنهاد کاربران

بپرس