شعور

/So~ur/

مترادف شعور: آگاهی، ادراک، بینش، خرد، فهم، مخ، مدرک، مشعر

برابر پارسی: خرد، دانایی، دانستگی، دریافتن، هوش

معنی انگلیسی:
common sense, conscience, consciousness, head, light, reason, senses, wit, sanity, world, intelligence

لغت نامه دهخدا

شعور. [ ش َ ] ( ع اِ ) نوعی ماهی. ( از اقرب الموارد ) ( یادداشت مؤلف ). || ( اِخ ) اسب نجیبی از آن حبطات بود. ( از اقرب الموارد ). نام اسب پسران حارث بن عمرو. ( منتهی الارب ).

شعور. [ ش ُ ] ( ع اِ ) ج ِ شَعْر. ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ) ( ناظم الاطباء ). || ج ِ شَعَر. ( ناظم الاطباء ). رجوع به شَعْر و شَعَر شود. || ( اِمص ) فهم و دریافت و ادراک و معرفت. ( ناظم الاطباء ). دریافت. اندریافت. هوش. ( یادداشت مؤلف ).
- شعور گرفتن از کسی ؛ سلب عقل و هوش از وی :
ز سنگ خاره دل آن چشم بازیگوش میگیرد
شعور از زاهد خشک آن لب می نوش میگیرد.
صائب تبریزی ( از آنندراج ).
|| ( اصطلاح روانشناسی ) نفس در عین اینکه جولانگاه حالات مختلف یا به عبارت صحیح تر، خود آن حالت است ، و به وجود آنها نیز آگاهی دارد و از این حیث کسی را ماند که هم خواننده است هم مستمع. بنابراین عالم و معلوم یکی است. برای سهولت مطالعه و بیان هر یک از این دو جنبه نفس را به لفظی مخصوص تعبیر می کنیم و از این رو که خود کیفیات نفسانی است آنرا نفس می گوییم و از جهت اینکه علم به آن دارد شعور یا وجدانش مینامیم. ( فرهنگ فارسی معین از روانشناسی تربیتی سیاسی ). چون ادراک بدون استنباط باشد آنرا شعور خوانند و چون وقوف باشد بر حصول تمام معنی حاصل شده آنرا تصور مینامند. ( فرهنگ فارسی معین از فرهنگ سجادی ).
- شعور باطنی ( باطن ) ؛ میان نفسانیات صریحه و مغفوله حد فاصل و قاطعی وجود ندارد بلکه حالاتی یافت میشوند که نه مغفولند و نه صریح. مجموعه نفسانیات صریحه و مجموع نفسانیات مغفوله را میتوان نامگذاری کرد و چنانکه معمول است دسته اول را به شعور ظاهر و دسته دوم را به شعور باطن تعبیر نمود. ( فرهنگ فارسی معین ).
- شعور ظاهر ؛ مجموع نفسانیات صریحه. ( فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به ترکیب شعور باطنی ( باطن ) شود.
|| زیرکی و فِراست. || هنر. || دانش. ( ناظم الاطباء ).
- ارباب شعور ؛ علما و حکما و دانایان. ( ناظم الاطباء ).
- باشعور ؛ صاحب عقل و خرد و هوش. خداوند درک و فهم و معرفت. ( یادداشت مؤلف ).
- بی شعور ؛ لفظی است که در مقام تحقیر و اهانت به کسی گویند.
- || آنکه عقل و شعور کامل ندارد.
|| ( اصطلاح حکمت ) ادراک شیئی است من غیر ثبات و این اصطلاح حکماست. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). و رجوع به حکمت اشراق ص 112، 115، 117، 136، 229 و 252 شود.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

دانستن ودریافتن، حس کردن، فهم وادراک
۱ - ( مصدر ) حس کردن دریافتن ادراک کردن . ۲ - ( اسم ) ادراک اندر یافت . ۳ - آگاهی ۴ - نفس در عین اینکه جولانگاه حالات مختلف یا به عبارت صحیحتر خود آن حالاتست به وجود آن ها نیز آگاهی دارد و از این حیث کسی را ماند که هم خواننده است هم مستمع بنابراین عالم و معلوم یکی است . برای سهولت مطالعه و بیان هر یک از این دو جنبه نفس را به لفظی مخصوص تعبیر می کنیم : از این رو که خود کیفیات نفسانی است آن را نفس می گوییم و از جهت این که علم به آن کیفیات دارد شعور یا وجدانش می نامیم . میان نفسیات صریحه و مغفوله حد فاصل و قاطعی وجود ندارد بلکه حالاتی یافت می شوند که نه معقولند نه صریح . مجموع نفسیات مغفوله را می توان نامگذاری کرده چنان که معمول است دسته اول را به شعور ظاهر و دسته دوم را به شعور باطن تعبیر نمود . ( روانشناسی تربیتی دکتر سیاسی ۵ . ) ۲۵ - چون ادراک بدون استنباط باشد آن را شعور خوانند و چون وقوف باشدبر حصول تمام معنی حاصل شده آن را تصور می نامند .
نوعی ماهی یا اسب نجیبی از آن حبطات بود

فرهنگ معین

(شُ ) [ ع . ] ۱ - (مص م . ) دریافتن . ۲ - (اِ مص . ) ادراک . ۳ - آگاهی .

فرهنگ عمید

۱. دانستن و دریافتن.
۲. حس کردن.
۳. (اسم ) فهم و ادراک.

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:آگاهی (فلسفه)

مترادف ها

sense (اسم)
معنی، جهت، احساس، هوش، مفهوم، مفاد، مضمون، حس، شعور، حس تشخیص، حواس پنجگانه

reason (اسم)
سبب، عنوان، مایه، علت، خرد، مورد، موجب، مناسبت، ملاک، عذر، عقل، شعور، دلیل، عاقلی، خوشفکری

limen (اسم)
آستان، آستان احساس، شعور

mother wit (اسم)
هوش، ادراک، شعور

فارسی به عربی

احساس , سبب

پیشنهاد کاربران

نیک دانی
شعور: نیرو و شتاب در شناخت پدیده های ذهنی ( و نه مادی ) ، یافتن پیوند میان آنها، یافتن راهکار برای مسائل تازه و یا حل نشده و به روز بودن در همه ی زمینه ها و نشان دادن واکنش به هنگام و خوب به هر پدیده. مانند سیاستمداری، مدیریت، پی بردن به ریشه های رخدادها و انگیزه ی کردارها ( تحلیل رفتارها ) ؛ شعور به کارگیری شده یا عملی را درک یا فهم گویند؛ تفاوت استعداد و شعور در این است که برای نمونه یک پزشک یا فیزیکدان یا شیمیدان برجسته شاید نتواند یک مدیر یا سیاستمدار خوب باشد و بر عکس؛ به اندازه ی شعور و میزان شتاب آن، هوش گویند؛ کسی که پدیده ها را بهتر و زودتر بشناسد، باهوش است.
...
[مشاهده متن کامل]

همتای پارسی این واژه ی عربی، واژه ی زیبای اوستایی ویدانس: vidAns می باشد.

باریک بینی
شُعور:
١. درک، دانش
۲. آگاهی، بینش
۳. درک کردن، دانستن
واژه شعور
معادل ابجد 576
تعداد حروف 4
تلفظ šo'ur
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم مصدر ) [عربی]
مختصات ( شُ ) [ ع . ]
آواشناسی So'ur
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع فرهنگ فارسی عمید
شعور به معنی
هر جرمی از اجرام که ساختار عالم هستی را اهاطه کردن دارای چرخه ای است که دارای شعور است شعور از مشعر می آید مشعر جایگاه دیدن است و عصر سیر تکامل به واسطه دیدن ایجاد می شود تمام عناصر به واسطه آنکه در جایگاه ثابت و خواص قرار گرفته که ماموریت شدن به آنها داده می شود اختراعات را ایجاد می کنند و همه عالم هستی به این واسطه ایجاد شده است
...
[مشاهده متن کامل]

دانستن ، آگاهی داشتن
کسی که در عواقب امور می اندیشد و راه صحیح را بر می گزیند شعور دارد.
سواد، آگاه و هوشیار ، خردمند
شعور یعنی دانش و قدرت استفاده از عقل
کلمه ( شعور ) که به معناى ادراک دقیق است از ماده ( شعر - به فتح شین ) گرفته شده ، که به معناى مو بوده و ادراک دقیق را از آنجا که مانند مو باریک است ، شعور خوانده اند و مورد استعمال این کلمه محسوسات است ، نه معقولات و به همین جهت حواس ظاهرى را مشاعر می گویند.
شعور
بیشتر ضربه هایی که آدمها به خودشون و آدمهای دیگه میزنن، مال همین عدم درک هست، حالا این شعور انسان ریشه ی علمیش برمیگرده به چه چیزی؟پاکی و صداقت درون یا ضریب هوشی؟واقعا بیشعوری دست خود آدمه یا نه؟خب اگه واقعا ربط به هوش نداشته باشه چرا میگن از این توقع نداشته باش مگه در توانش نیست؟؟
شعور به معنای درک و فهم عمیق و ریز است و شاعر و مشاعره و همگی از شعر به معنای مو گرفته و شاعر هم اسم فاعل و از ریشه شَعَر به معنای مُو دلیل نامیدن این اسم برای شاعر به این دلیل است چون شاعر امور پنهانی
...
[مشاهده متن کامل]
و امور نازکی که محتاج به دقت بیشتر و ظرافت هر چه تمام تر است را برای مردم در معرض دید قرار می دهد همان طور که مو ریز و نازک است و نیاز به دقت بیشتر و ظرافت هر هرچه تمام تر دارد تا برای مردم نمایان شود.

استعداد تحلیل و دریافت - قوه ممیزی ی موضوعات
داشته های ادراکی که سیگنالی از یک اتفاق را به مغز مخابره و انسان واکنشی نسبت به آن بروز میدهد
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٦)

بپرس