شعر ازاد


معنی انگلیسی:
free verse

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شعر آزاد. شعر آزاد که در دهه های اخیر تحت تاثیر شعر معاصر اروپا به ویژه فرانسه در زبان فارسی راه یافته است، یکی از اقسام شعر فارسی محسوب می شود.این قسم از شعر، شعری است که منطبق با یکی از وزن های عروضی قدیم سروده می شود اما به جهت نیازهای معنایی، مصرع ها (پاره ها) در آن کوتاه یا بلند می شود.
شعر فارسی از نظر محتوا و موضوع تقریباً هم زمان با نهضت مشروطیت دچار تحول گردید سپس این تحول که قالب های خاص شعری را به وجود آورد با افرادی چون علی اکبر دهخدا و پس از وی ملک الشعرای بهار و ابوالقاسم لاهوتی شروع و ادامه پیدا کرد که با دو بیتی های پیوسته ای (چهار پاره) تا سال ۱۳۲۰ یکی از قالب های رایج شعر فارسی را پدید آوردند. رایج ترین شکل چهار پاره آن بود که فقط مصرع های سمت چپ، قافیه داشته باشند.در سال ۱۳۱۸ نیما یوشیج با انتشار اشعاری در مجله موسیقی شعر نو یا نیمایی را پدید آورد که علاوه بر تازگی در تشبیهات، قواعد و عروض شعری قدیم را دربرنداشت.
شکستن وزن
گفتنی است که شکستن وزن و کم کردن در تعداد ارکان شعر به زمان های بسیار دور باز می گردد. چنان چه خواجه نصیر در تعریف وزن، آن را به دو نوع حقیقی و غیرحقیقی تقسیم می کند که مراد وی از وزن حقیقی، وزن کامل و تام و از وزن غیرحقیقی، وزن شکسته و ناقص بوده است.
شعرای شعر آزاد
از شعرای آزاد می توان هوشنگ ابتهاج (سایه)، نادر نادرپور، پروین دولت آبادی، سهراب سپهری، مهدی اخوان ثالث را نام برد.
ویژگی های شعر آزاد
...

دانشنامه آزاد فارسی

شعر آزاد (ادبیات غربی). شعر آزاد (ادبیات غربی)(free verse)
شعر عروضی. در آغاز قرن ۲۰، بسیاری از شاعران به این نتیجه رسیدند که شعرای قرن ۱۹ از اوزان رایج نهایت استفاده را از شعر کرده اند و دست آخر آن را کنار گذاشته اند، درست همان گونه که جان میلتون در قرن ۱۷ قافیه را کنار گذاشت و اوزان غیرعروضی را ترجیح داد، و درنتیجه این امکان را یافت که اندیشه اش را روشن و بی پیرایه بیان کند. این مطلب در مورد تی اس الیوت، ایماژیست ها و بعضی از شاعران روس نیز صدق می کرد، مانند سرگِی ییسِنین و ولادیمیر مایاکوفسکی که بر خواندن شعر در محافل عمومی تأکید داشتند. شعر آزاد در امریکا با اشعار والت ویتمن و در فرانسه با اشعار استفان مالارمه آغاز شد. شاعرانی چون رابرت گریوز و دبلیو اچ اودن از شعر آزاد به سبب نداشتن پیچیدگی و خلاقیت واقعی انتقاد کرده اند، از سوی دیگر عروض شناسان سنتی نیز اوزان و بحور خود این منتقدان را سست پنداشته اند. آزادبودن شعر آزاد، عمدتاً نسبی است.

شعر آزاد (ادبیات فارسی). نوعی شعر نو که در آن قواعد و الگوهای متداول شعر کهن ازجمله وزن و قافیه رعایت نمی شوند و تنها موسیقی کلمات و تناسب موسیقایی آن است که در مد نظر قرار می گیرد. بلندی و کوتاهی مصراع ها متناسب با مضمون و معنی شعر است. شعر آزاد البته رها از اوزان عروضی نیست، ولی رعایت کامل آن لزومی ندارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس