شرکت دولتی

دانشنامه عمومی

شرکت دولتی، شخصیت حقوقی ایجاد شده توسط دولت می باشد که با هدف انجام فعالیت های تجاری راه اندازی شده است. این شرکت یا مؤسسه می تواند به طور کامل یا جزئی در مالکیت دولت یا حکومت بوده و نوعاً برای مشارکت در فعالیت های تجاری معینی اختصاص داده می شود. [ ۱] گاهی شرکت های دولتی را از آن دسته موسسات دولتی که منحصراً به فعالیت های غیر اقتصادی می پردازند تفکیک می نمایند. [ ۲] اگر سهم دولت در شرکتی کمتر از ۵۰ درصد باشد قوانین بخش خصوصی بر آن حاکم هست.
طبق ماده ۴ قانون محاسبات عمومی[ ۳] شرکت دولتی واحد سازمانی مشخصی است که با اجازه قانون به صورت شرکت ایجاد شود یا به حکم قانون یا دادگاه صالح ملی شده یا مصادره شده و به عنوان شرکت دولتی شناخته شده باشد و بیش از ۵۰ درصد سرمایه آن متعلق به دولت باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری شرکتهای دولتی ایجاد شود، مادام که بیش از ۵۰ درصد سهام آن متعلق به شرکت های دولتی است، دولتی محسوب می شود.
ماده 130 قانون محاسبات عمومی کشور  : از تاریخ تصویب این قانون ( سال 1366 ) ایجاد یا تشکیل سازمان دولتی با توجه به مواد 2 و 3 و 4 این قانون منحصراً بصورت وزارتخانه یا موسسه دولتی یا شرکت دولتی مجاز خواهد بود. کلیه موسسات انتفاعی و بازرگانی وابسته به دولت و سایر دستگاههای دولتی که به صورتی غیر از وزارتخانه یا موسسه دولتی یا شرکت دولتی ایجاد شده و اداره میشوند مکلفند حداکثر ظرف مدت یکسال از تاریخ اجرای این قانون با رعایت مقررات مربوط وضع خود را با یکی از سه وضع حقوقی فوق تطبیق دهند والا با انقضاء این فرصت موسسه دولتی محسوب و تابع مقررات این قانون در مورد موسسات دولتی خواهند بود. ( با وضع این ماده قانونی , موسسات یا شرکت ها باید دولتی یا خصوصی باشند و وابسته بودن مورد تفسیر قرار نخواهد گرفت )
موسساتی وابسته به دولت محسوب می شوند که در مالکیت وزارتخانه ها و دستگاه های دولتی باشند و بودجه آنان نیز توسط دولت تامین و پرداخت شود. اگر سهم دولت در هر شرکتی کمتر از ۵۰ درصد باشد قوانین بخش خصوصی بر آنها حاکم هست.
کارکنان دولت در ذیل قانون استخدامی کشوری فعالیت مینمایند و دارای بیمه خدمات درمانی هستند اما کارکنان بخش خصوصی در ذیل اداره کار و رفاه امور اجتماعی قرار دارند و بیمه آنان تأمین اجتماعی میباشد .
بر اساس ماده ۷ قانون اساسنامه سازمان حسابرسی، [ ۴] انجام وظایف بازرس قانونی و امور حسابرسی شرکتهای دولتی و مؤسسات و سازمانهای انتقاعی دولتی بر عهده سازمان حسابرسی[ ۵] می باشد.
عکس شرکت دولتی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس